• WIE
 

Porotherm TM

Терморазтвор за еднослойни зидарии с повишени топлоизолационни качества

Терморазтвор Porotherm TM
Porotherm TM

Porotherm ТМ е специален заводски приготвен зидарски разтвор на Винербергер, разработен за еднослойни стени от тухли с високи топлоизолационни свойства Porotherm 38 N+F Hi.

 

Сухата смес съдържа перлит и има изключително нисък коефициент на топлопроводимост. Полага се с дебелина на слоя както при нормален зидарски разтвор (около 12 mm), но без това да влошава топлоизолационните характеристики на целия зид.  

 

Porotherm ТМ е изключително лек - в сухо състояние обемната маса е около 650 kg/m3. Доставя се като суха смес в торби с тегло 20 kg (40 l разтвор).

 

С добавянето на около 15–16 литра чиста вода и време за бъркане – около 4 - 5 мин. се получава около 40 литра готов разтвор от една торба. Разходът на Porotherm ТМ при употребата на Porotherm 38 N+F Hi е около 50 литра готов разтвор за 1 м3 готов зид.  

 

Особено внимание трябва да се отдели на приготвянето на разтвора.Тъй като съдържа перлит, разтворът трябва да се разбърква само в гравитачен смесител. Пресният разтвор трябва да се положи, в зависимост от атмосферните условия, в рамките на 1 –2 часа.

 

Температурата на въздуха, основата и материала трябва да е над +5оC по време на полагането, както и по време на свързването. Оптималната консистенция на разтвора се подбира така, че той да навлиза в кухините на тухлите от долния ред на дълбочина не повече от 0,5 cm. Тази дълбочина на проникване гарантира по-доброто сцепление между разтвора и тухлите, което осигурява по-голяма здравина на зида.  

 

За да се гарантират топлоизолационната способност, както и здравината на зида е важно по хоризонталните фуги разтворът да се полага по цялата площ на тухлата.

 

Специалната сглобка от нут и федер на този тип тухли изключва полагането на разтвор по вертикалните фуги, което увеличава бързината при изграждането, праволинейността на завършения зид, както и намалява разхода за разтвор на м3 зидария в сравнение с традиционно употребяваните тухли.  

Назад към начало