Hatfield House and Blickling Hall

Хатфийлд хаус и Бликлинг хол

Емблематичнa сградa за якобинския стил в архитектурата. Хатфийлд хаус е дворец в Хатфийлд, графство Херефордшър, един от най-отличителните примери за сгради, построени в якобински архитектурен стил. Имението се намира в близост до Лондон и от построяването му до сега е притежание на рода Солсбъри.

За изграждането на сградата са използвани тухли – материал, характерен за якобинската архитектура, която се явява като втора част от английския Ренесанс.

Имението е построено между 1607 – 1612 г. от Робърт Сесил I-ви - граф на Солсбъри, главен министър и ковчежник на кралството при управлението на Джеймс I-ви, и син на първия министър на кралица Елизабет I-ва.

Странният дизайн

Любопитно е несъответствието в дизайна на фасадите на тази огромна къща, което от своя страна може да бъде обяснено с намесата на няколко архитекта при изграждането му (един от които Робърт Лиминг), включително и на самия лорд Сесил. Неприветливата северна страна е организирана в модерен стил под прави ъгли, докато южната страна е много по-приветлива със стила си на италианска лоджия и триетажна фасада, оформена в йонийски, дорийски и коринтски стилове. Голямата зала в къщата е разположена асиметрично, но просторните странични крила имат в дълбочина с по три стаи в повече и това ги прави много по-комфортни.

Резиденция за кралската династия

Имение
Къща Хатфийлд

Градините на имението са разположени на площ от 42 акра и датират от началото на 17. век. В тях са били посадени дървета и растения от континента, които до този момент не са били отглеждани в Англия. По време на Първата световна война градините са използвани за тестване на първите британски танкове.

В близост до настоящата къща е запазена и част от стария дворец, който е бил притежание на кралската династия. Той е изграден също от тухли през 1497 г. в стила на Тюдорите и е представлявал сграда с четири крила, позиционирани в квадрат и оформящи вътрешния двор на двореца. Децата на Хенри VIII-ми, крал Едуард VI-ти, кралица Мери и кралица Елизабет I-ва са прекарали детството си в тази кралска резиденция. Имено тук Елизабет научава новината за възкачването си на престола.

Имението Бликлинг Хол

Друга емблематична сграда за якобинския архитектурен стил е имението Бликлинг Хол в Норфолк. Настоящото имение е построено от сър Хенри Хобърт през 1616 – 1624 г. върху руините на старата собственост на семейство Болейн.

Смята се, че това е и родното място на Ан Болейн, втората съпруга на Хенри VIII-ми и майка на кралица Елизабет I-ва.

Новата сграда по стария стил

Съществуват много прилики между Бликлинг хол и Хатфийлд хаус, което се обяснява с това, че сър Хенри наема за архитект самия Робърт Лиминг (участвал в изграждането на Хатфийл хаус). По настояване на сър Хенри архитектът е изправен пред предизвикателството да запази голяма част от старото средновековно здание и да го превърне в нова якобинска сграда.

Въпреки трудностите на това изискване великолепната сграда от червени тухли с витражи, множество кули и екстравагантни фронтони се превръща в една от най-известните сгради представители на якобинския архитектурен стил.

За да подобри още дизайна на имението, Лиминг решава да добави и две идентични сервизни постройки, разположени симетрично една срещу друга, които заедно с господарската къща да оформят преден двор. Голямата галерия е може би най-грандиозната част от къщата със своите 123 фута (37,3 метра) дължина, украсена със сложно декорирани тавани и предлагаща изглед към градините от източната страна на къщата.

И като всяко имение – легенди за бродещи призраци

Къща
Бликлинг хол

Имението Бликлинг хол е известно и с това, че всяка година на 19-ти май се появява обезглавеният призрак на Ан Болейн, която пристига с карета теглена от обезглавени коне с обезглавен кочияш. Кралицата слиза от каретата, носейки главата си в ръце, влиза в къщата и обикаля имението до изгрев слънце.

Смята се също така, че имението е посещавано и от призракът на Томас Болейн, бащата на Ан, който е седял и е гледал как две от децата му - дъщеря му и синът му Джордж Болейн бива признати за виновни и обезглавени за държавна измяна, кръвосмешение и изневяра. Той умира през 1539 г., а легенда разказва, че като покаяние за преждевременната смърт на две от децата му, той трябва на 19-ти май да премине 12 моста преди да изкукурига петел. С призрачния си впряг от обезглавени коне той тръгва от Бликлинг, за да пресича мостове.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба