Frauenkirche dome

Катедралата Фрауенкирхе: архитектура и легенди

Frauenkirche (пълно име: Dom zu Unserer Lieben Frau или Катедралата на нашата скъпа дама) е късна готическа катедрала в Мюнхен, Германия, която служи като катедрален храм на Мюнхенската архиепископия и е седалище на архиепископа.

Една от забележителностите на Мюнхен и символ на Баварската столица. От самото си създаване до днес тя доминира във висините над Мюнхен. За това спомага и забрана на местните власти да се издигат постройки над 99 метра в центъра на града.

Църквата е известна още и като „Света Богородица“, Тя е построена за 20 години между 1468 – 1488 г. от архитекта Йорг фон Халспах, имал рядката привилегия за тези векове да види делото си завършено.

Църквата на властта

Построяването на църквата препраща към владетелска воля. Замислена като църква на херцогския двор, тя подслонява тленните останки на херцогското семейство. Църквата предлага достойно място за величината на тленните останки на Лудвиг IV, основният герой на династията. Гробницата му от червен мрамор е поставена в центъра на храмовия хор в църквата, чийто кораб трябва да е най-големият, който Южна Германия е виждала някога.

Съвсем очевидно е, че църквата е с размерите на катедрала. Изграждането ѝ съответства точно на амбицията да се издейства от Рим създаването в резиденцията на херцога на епископия, независима от властта на Фрайзинг.

Макар да минават още няколко века преди това искане да бъде удовлетворено, неговото проявление се намира тъкмо тук.

Християнски храм - ислямска архитектура

Построяването на двете кули – северната с височина 98,57 см и южната - с 12 см по-ниска, завършва през 1488 г., а църквата е осветена през 1494 г. Поради липса на средства кулите са увенчани с куполи едва през 1525 г., като се извисяват над града и така окончателно придават на монумента водеща роля, която той запазва и до наши дни. За техния дизайн е използван като модел Куполът на скалата в Йерусалим, един от най-старите примери за ислямска архитектура, повлиян от късната византийска архитектура.

Нестандартна сграда след съчетаване на два архитектурни стила

Фрауенкирхе е построена в късен готически стил от червени тухли – избор който свидетелства за мястото, заемано от това производство в стопанската дейност на Мюнхен. Корабът на църквата е дълъг 109 м, широк 40 м и висок 37 м. Той има капацитета да побере 20 000 вярващи, като при построяването на църквата населението на Мюнхен е едва около 13 000 жители.

По първоначален план кулите е трябвало да бъдат завършени с характерните за готиката островърхи куполи, но поради по-късното им построяване избраният за тях стил е друг, което води до несъответствието в стиловете. Това от своя страна придава една чаровна оригиналност и нестандартност на сградата.

Катедралата е сред най-големите от типа църкви, при които нефът и страничните крила са с еднаква височина и организирани в едно пространство. Вътрешността на църквата не натежава въпреки голямата си височина. Високите 22 метра колони, подредени в два реда, ограждат и обособяват нефа. Погледнато от главния вход помещението изглежда сякаш няма прозорци, а само редове от колони и полупрозрачни стени между сводовете, от които проблясва светлината.

Легендата за Дявола

Пространственият ефект в църквата е свързан с легенда за черен отпечатък от стъпка в една от плочите на входа на нефа, наречена „стъпката на Дявола“.

Според едната версия на легендата Дяволът е стоял на тази плочка, когато разглеждал църквата и се присмивал на липсата на прозорци. Според друга версия на легендата Дяволът сключил сделка със строителя да финансира строежа, при условие че църквата е без прозорци.

Хитрият строител изиграл Дявола, като разположил така колоните, че от мястото в преддверието, където седял, прозорците не се виждали. Когато разбрал, че е изигран и не може да влезе във вече осветената църква, единственото, което можел да направи, било да седи в предверието и да тропа гневно с крак, от което и останал видимия днес черен отпечатък. Легендата още разказва, че когато излязъл навън, Дяволът разкрил своя зъл дух с помощта на вятъра, който яростно бушува около църквата и до днес.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба