Ishtar Gate; part of our book "Emblematic clay buildings"

"Портата на Ищар" и "Улицата на процесиите"

Едни от символите на Вавилон, запазени и до днес, безспорно са "Портата на Ищар" и "Улицата на процесиите".

Те датират от периода на Нововавилонското царство и са изградени при управлението на Навуходоносор II. В следствие на експанзивната си политика вавилонския цар отделя голямо внимание на строителството, стремейки се да създаде около Вавилон пръстен от отбранителни съоръжения и да превърне цялата вавилонска област в мощен укрепен район. За да покаже блясъка на своето могъщество и същевременно да свърже съдбата на династията с висшето вавилонско жречество, Навуходоносор започва огромни строежи, които трябва да превърнат Вавилон във великолепна столица на древния свят. Развалините на големите сгради издигнати от него са запазени до наши дни. Разкопките разкриват остатъци от големи здания, чиито фасади са украсени с големи изображения и пъстър орнамент, прекрасно изработен с помощта на емайлирани кахлени плочки.

При разкопки на хълма „Касър“ са открити остатъци от така наречената Южна крепост. Тук са намерени и развалини на огромен дворец с великолепна тронна зала с размери 60 на 20 метра. Върху фасадата на двореца са запазени изображения на колони и капители облицовани със светлосини, тъмносини и жълти кахлени плочки.

Край този дворец минава свещеният път за тържествени и религиозни процесии, известен днес като Улицата на процесиите, настлан с огромни каменни плочи ограден с крепостни стени високи 7 метра, облицовани с цветни глазирани керамични плочки, оцветени основно в свещения за Месопотамските религии тъмносин цвят. Изобразени са лъвове, бикове и различни фантастични животни като грифони и дракони, които се смятат за пазители на портите и градовете. Изобразителните пана са очертани от растителни фризове. Изобразявани са и свещени растения, като палмата.

Всяка година на новогодишния празник във Вавилон по улицата на процесиите са минавали религиозни шествия, които са носили в свещена обиколка статуи на почитани божества. По "Улицата на процесиите" минавали и процесиите в чест на великия бог Мардук - върховния бог на Вавилон. Улицата водела от външните укрепления на града до "Портата на богинята Ищар".

Върху огромните плочи, с които е настлан пътят е запазен надпис:

„Аз съм Навуходоносор! Цар на Вавилон, син на Набопаласар, цар на Вавилон. Аз настлах вавилонският път за процесиите на великия владетел Мардук с плочи от камък шеду. Мардук е владетел! О, дари ме с вечен живот."

Неприятелят, който искал да проникне във Вавилон, трябвало да мине по улицата. Ала тогава тя се превръщала в път към смъртта, който свършвал пред монументални врати, наречени Портата на богинята Ищар.

Портата на Ищар или още и Вратата на Ищар е осмата порта на вътрешния град на Вавилон. Построена е около 575 г. пр.н.е. Портата представлява огромен полукръгъл свод, подобен на триумфална арка, ограничен от двете страни от гигантски стени. Портата на Ищар е посветена на едноименната богиня-майка покровителка на Вавилон и била изградена от тухли, покрити с ярко синя, жълта, бяла и черна глазура. Стените на портата били барелефирани с изящна красота и на тях били изобразени животни в пози, които са много близки до естествените им в природата - на портата е имало около 120 релефи на лъвове. Също така е имало изображения на сируши (подобни на дракони и грифони) и бикове. Резултатите от проучванията на вратата разкриват около 575 изображения на животни. Покривната конструкция и вратите на портата са били направени от кедър, вероятно ливански подобно на Соломоновия храм.

Портата на Ищар
Ishtar Gate
© commons.wikimedia.org

Портата на Ищар е реконструирана за откриването на Пергамонския музей в Берлин през 1930 година в реалните ѝ размери - 14 метра височина и 10 метра дължина. Многобройни фрагменти от портата и изображения на животни се съхраняват в различни музеи по света - в Археологическия музей в Истанбул има барелефи на лъвове, дракони и бикове, в Детройтския музей на изкуствата има изображение на сируши, а барелефи на лъвове има в Лувъра, Метрополитън музей в Ню Йорк, Източния институт в Чикаго, Музея-училище по дизайн в Роуд Айлънд и в Музея за изящни изкуства в Бостън.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба