Monadnock building

Сградата Монаднок: основите на съвременната архитектура в САЩ

Монаднок е бизнес сграда разположена в южната част на търговския център на Чикаго, Съединени Американски Щати.

Сградата Монаднок е построена в периода 1891 – 1893 г. Наричана „Динозавъра сред небостъргачите“, тя заема особено място в архитектурната история на САЩ. Това е най-високата сграда с носеща конструкция в Чикаго и предшественик на небостъргачите със стоманена конструкция. Сградата е прецизен пример за архитектурния стил на Чикагската школа и едновременно с това пример за традиционните строителни техники и класическите декоративни мотиви. Тя се състои от две крила, построени по различно време от различни архитекти, насочващи вниманието едновременно към миналото и към бъдещето.

Северното крило – изчистена елегантност

Северното крило на Монаднок е проектирано от архитектите Дениъл Х. Бърнам и Джон Уелборн Рут по поръчка на бостънския предприемач Питър Брукс и неговия агент Оуен Алдис. То често е определяно като първоизточник на съвременната архитектура поради липсата на орнаменти при външното оформяне на сградата. Рут очевидно смята, че са необходими единствено самата елегантност и изяществото на формата на зданието.

Височина и откритият вид на сградата увеличават площта

Сгради
Сграда Манаднок

Крайната височина на сградата е определена на 66 м, 16 офисни и един тавански етажи, изградени от лилаво-кафяви тухли. Тя е изчислена така, че да бъде възможно най-икономически изгодна за сграда с носеща конструкция, която изисква дебелина на зида при основата 1,8 м и 46 см на върха. Северната част на Монаднок вероятно е най-високата сграда построена някога, поддържана изцяло от тухлени стени. Въпреки масивния характер на сградата архитектите успяват да постигнат изненадващо открит вид, благодарение на издадените навън еркерни прозорци. В оригиналния план на Рут не се предвидени такива, поради настояването на Брукс за простота на външния дизайн, но Алдис успява да обеди инвеститора, че това ще донесе допълнителни печалби, като еркерните прозорци ще увеличат отдаваната под наем площ. Докато Алдис се води основно от финансови съображения, архитектурата на сградата печели от нежното и поетично вълнообразно движение на прозорците.

Романтични мисли за „Динозавъра сред небостъргачите“

Сграда
Сграда Манаднок

Много историци вярват, че северната част на Монаднок е прецедент сред високите офис сгради. Архитектът Луис Съливън в своята автобиография пише за Монаднок:

„Невероятен паметник на тухлената зидария, извисяващ се високо и непоколебимо с финес на линиите и повърхността, пряко устремена към целта си, която оставя у съзерцаващия я и усещането за романтика. Първа по рода си, невероятна архитектурна творба за времето си, време, което изтича само за нощ, оставяйки я да стои като символ, като самотен паметник, маркиращ висините, които може да достигне зидарската конструкция при търговските сгради.“

 

Южното крило

Манаднок
Манаднок

Окуражен от успеха на северната част на сградата, братът на Брукс, Шепърд, купува парцела от южната страна на Монаднок. Алдис препоръчва за разширението на сградата архитектурното бюро Холабърд и Рош (Holabird & Roche). Южното крило следва основната линия на структурата и визията на северната част, като и тук на фасадата се запазва вълнообразното движение чрез използването на издадени еркерни прозорци, което предлага повече светлина и по-голямо офисно пространство. Разликата между двете фасади идва от редуването на два елемента от еркерните прозорци, с един леко вдлъбнат в равнината на стената при южната, за разлика от северната където имаме редуване на един еркерен издаден прозорец и един в равнината на стената. Така плавното вълнообразно движение на север, засилва интензитета си на юг.

Половината от южното крило е построено със същата конструкция като северното, но най-южната четвъртина от сградата е изцяло подсилена със стоманена конструкция, като повечето от небостъргачите след нея. По този начин то излиза с 15% по-евтино, разполага с 15% повече офисна площ, и има тегло с 15% по-ниско от северното.

Южната част от сградата има 17 офисни етажа, като последния съвпада с таванския етаж на северната половина и така няма разлика със височината. Разликата се наблюдава във фасадата при оформлението на последните два етажа. 16-тият етаж при южното крило е оформен с прозорци, разделени с колони, и завършващи с арка, докато при северното крило прозорците са правоъгълни и ясно врязани във фасадата. Последният етаж на южната сграда е оформен с голям корниз с класически детайли. Конзолите на корниза разделят прозорците и са със същата височина като тях.

Семпла отвън, но с богат интериор

Вътрешното оформление на сградата за разлика от външното е богато на декорации. Подовете са настлани с мозайка от керамични плочки, стълбищата са с богата украса, а стените са покрити с мрамор и корнизи от червен дъб. На горните етажи стълбищата са направени от желязо с бронзово покритие, а на приземния от алуминий – скъп и екзотичен материал за това време, използван тук за първи път в строителството.

Манаднок
Манаднок

Четири отделни офис сгради

Монаднок е проектирана така, че да може да функционира като четири отделни офис сгради. Всяка част заема собствен парцел, има свой собствен вход, асансьори, отоплителна система и име: от север на юг сградите са именувани съответно Monadnock, Kearsarge, Katahdin и Wachusett. Всяко едно от имената е име и на кораб от флота на САЩ по време на Гражданската война и име на планина в Нова Англия.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за керамични блокове Porotherm

Разтворите на Винербергер - част от цялата система

Три уникални разтвора, които правят строенето лесно, бързо и качествено.

Често задавани въпроси за керамични блокове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за керамични шурцове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за разтворите на Винербергер

Вижте техните отговори тук!

Социални мрежи

Точки на продажба