Beurs van Berlage

Бюрс ван Берлаге - пионерът в холандската модерна архитектура

Beurs van Berlage (Бюрс ван Берлаге) е сграда разположена в центъра на Амстердам, на площад Дам. Сградата е проектирана от архитекта Хендрик Петрус Берлаге и е построена в периода 1896 – 1903 година. В нея се е помещавала Амстердамската стокова борса, като това е третата сграда на търговската институция.

История на Beurs van Berlage

Амстердамската стокова борса се приема за най-старата от съвременен вид в света. Тя е основана през 1602 г. от Холандската Източно Индийска Компания, която през същата година получава разрешително от холандската управа за контрол над цялата търговия на страната в Азия. На практика с това разрешително компанията освен търговски права, придобива правото и на политически и военни решения в региона. През 1607 г. компанията изпитва голяма нужда от пари за финансиране на транспортирането на стоки от далечния изток. В търсенето на средства, тя предлага на инвеститорите акции с бърза възвръщаемост. Начинанието има голям успех, като само от Амстердам се включват близо 1150 инвеститори, като вкарват в компанията малко над 3,5 млн. флорини (флорентинска златна монета, превърнала се в основна парична единица в Западна Европа, равняваща се на около 140 днешни американски долара).

Първоначално сделките се извършват на няколко места в града, където се събират търговци. В резултат на разрастването на търговията през 1611 г. управата на Амстердам решава да бъде изградена сграда, в която да се помещава Стоковата борса. Тя е представлявала изградени от камък покрити коридори, построени около голям правоъгълен двор. В нея всяка предлагана стока е имала специално проектирано за нея място до една от колоните, поддържащи покрива на коридорите, а финансовите сделки са се сключвали до една от колоните в най-отдалечената от входа страна на сградата. През 1845 година Борсата се премества в нова сграда, която обаче бързо става прекалено малка и неудобна за търговия. Така през 1885 година се провежда конкурс за нова сграда, който е спечелен от архитекта Хендрик Петрус Берлаге. Проектът е реализиран за 7 години и през 1903 г. отваря врати третата сграда на стоковата борса. Спорна със своите архитектурни решения за времето си, тази сграда се приема днес за основополагаща в модерната холандска архитектура. Дизайнът не се опитва да имитира нито готическия, нито ренесансовия архитектурен стил, нещо така характерно за амстердамските сгради в навечерието на XX век. Сградата има свой стил изразен чрез рационалната простота.

Керамика и в Beurs van Berlage

Beurs van Berlage е изградена от червени тухли, като стените от външната и от вътрешната страна са оставени неизмазани. Първостепенно значение отвън, както и вътре се поставя на качеството на изградените от тухли стени, а там където присъства камъкът, е представен на едно ниво със зидарията. Над входа на сградата е изградена 40 метрова часовникова кула. Планът на първия етаж, който включва три зали със стъклен покрив, е много компактен. Най-голямата от залите е била предназначена за сделките на стоковата борса и доминира над пространството на сградата. Ниски аркади от сегментни арки подчертават носещия характер на стените, докато стъкленият покрив спретнато, поддържан от стоманена конструкция, осветява пространството и неутрализира чувството за тежест на стените.

Планът на сградата следва правилото на равната повърхност на външните стени, като дори и кулата не прави изключение. Единствено в ъглите и входовете има поставени монументи, следа от старите архитектурни стилове, но дори и те са слети със зидарията, за да се получи равна повърхност. Прозорците също се сливат със стената и не нарушават избраната концепция. Дизайнът е базиран на идеята формите и орнаментите да бъдат тясно интегрирани в структурата на сградата – принцип на единство в различията, което е и едновременно и политическа позиция. За Берлаге масивните тухлени стени на сградата представляват „демократичното общество“ - „Незначителни по отделно, силни когато са обединени“.

На база на идеята за синтез на всички изкуства (Gesamtkunstwerk) архитектът моли поета Алберт Вервей да създаде декоративна схема за сградата. Тя е изградена около две теми: Амстердам като главен търговски център и безкласово общество, в което парите са се превърнали в отживялост. Вервей пише стихотворения за различните помещения в сградата, в които двете теми се повтарят като рефрен. Берлаге също включва в цялостното оформление и други имена от различните изкуства за оформяне на орнаментите, статуите и картините. Художникът Ян Тороп изработва три големи пана с живи картини озаглавени „Минало“, „Настояще“ и „Бъдеще“. Той изработва и други керамични декорации, които представят различни форми на човешкия труд, но те не са добре приети от търговците - според тях те изразяват социалистически идеи и затова са премахнати.

 

Днес сградата се използва за провеждането на концерти, семинари и изложби. През 2002 г. там се е състояла сватбата на нидерландския престолонаследник, сега настоящ крал Вилем-Александър, с Максима Серути.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба