Malbork Castle

Мариенбург - най-големият тухлен замък в света

Един от най-впечатляващите замъци в Европа е Мариенбург.

Най-големият тухлен замък в света

Замъкът представлява класически пример за средновековно укрепление и е най-големият тухлен замък в света. Изграждането му започва през 1276 г. от Тевтонския орден в Мариенбург (Малборк), който се намира на територията на днешна Полша. Рицарите тевтонци се опитват да създадат там теокрация (обединяване на религиозната и държавната власт). Основната му цел е да укрепи контрола на Ордена в региона на Стара Прусия след потушаването на въстанието на балтийските племена през 1274 г. Тъй като не са оцелели документи за изграждането на замъка, фазите, през които то протича, са изучени от архитектурата му, административните регистри на Ордена и по-късно от историците. Строежът протича на различни фази и продължава до 1406 г. Кръстен е Мариенбург на Дева Мария, патронния светец на Ордена.

Три отделни ограждения

Замъкът е разположен в трудно достъпна зона на югоизточния бряг на река Ногат, която е приток на р. Висла. Той се състои от три самостоятелни отбранителни ограждения свързани заедно в една сложна мрежа от укрепления. Най-старата част на замъка, известна днес като Високия замък, е представлявала сърцето на манастирската крепост. Там е разположен правоъгълен, мащабен и висок замък заедно с двор с колонади. В този двор се намира църквата „Св. Мария“, сградата на катедралния съвет, камбанария, трапезария и съкровищница. В средния замък се помещават Рицарската зала, двореца на Великия магистър и Великата трапезария. В него се влиза през огромна порта – кула. Тази част на крепостта се превръща в административния център на ордена, тук са също и квартирите определени за гости, заедно с всички съоръжения, необходими за осигуряването на добро гостоприемство. В най-ниския замък са се помещавали различни работилници, търговски помещения, оръжейния склад, както и църквата „Св. Лаврентий“.

Стратегическо разположение

Малборк придобива важност след завладяването на Гданс (Данциг) и Померания през 1308 г. от рицарите тевтонци. Тогава административният център на ордена се премества в Малборк.

През 1309 г. в навечерието на папското преследване срещу Ордена на рицарите темплиери и завземането на Данциг от тевтонците великият магистър премества централата на ордена в пруската част на владенията му. Мариенбург е избран поради стратегическото си местоположение, намиращ се в делтата на р. Висла. Като повечето градове от тази епоха и новият център на ордена е бил зависим от наличието на воден басейн. По времето на тевтонските монаси тук, благоприятното разположение на замъка, способствало за преминаването на много шлепове и търговски кораби, които преминавали по Висла, идвайки от Балтийско море. Повечето крепости по поречието на Висла и Ногат вземали такса за преминаването по реките. Мариенбург, който е разположен в относително равнинна местност, също не правел изключение.

Исторически обрати

През 1466 г. замъкът и градът стават част от Кралска Прусия, провинция на Полша. Мариенбург става резиденция на полския крал и изпълнява тази функция до разделянето на Полша през 1772 г. След това градът става част от Западна Прусия, провинция на Пруското кралство. По това време властите използват запуснатия замък като приют за бедни и квартира на пруската армия.

С идването на Адолф Хитлер на власт в Германия замъкът бива използван от нацистите като дестинация за поклонение на две младежки организации Хитлерюгенд и Лига на немските момичета. По време на Втората световна война при битка в региона половината от замъка е разрушен. След приключване на войната градът Малборк и замъка Мариенбург отново стават част от Полша.

Замъкът е възстановен и сега със своето великолепие ни помага да усетим духа на Средновековието. И ни нашепва приказни истории за достойни рицари.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба