Как да подготвим покрива за зимата 3

Подготовка на покрива за зимата - част 3

След като научихме как да подготвим покрива си за зимата, като се погрижим за счупените и разместените керемиди, почистим улуците, осигурим прокъсаното подпокривно фолио (пародифузни мембрани) и изметната дървена конструкция, е ред на финалните стъпки.

Зоната около комина

Зоната около комина винаги е била проблемна и чувствителна на импровизации. Така е и с всички други зони по покрива, където той „среща“ стена или през него преминават различни елементи като отвор за антена, изводи за соларната ни инсталация или изход за покрив. Обикновено се крои нещо на момента от ламаринени плоскости и опасността от грешки е много голяма. Тези практики рядко дават дълготрайно и надеждно решение и в масовият случай са най-скритата пробойна в покрива.

  • Решението
Обшивка
Обшивка

Обшивките, които можете да приложите в тези критични зони не са много на пазара. Вариант за справяне с този проблем са готовите обшивки, предназначени специално за тази цел. Те се продават на ленти и могат да се кроят на място без опасност от „слепи“ зони. Всички са снабдени с бутилова лепенка по цялата повърхност на обшивката и не допускат и сантиметър необезопасени участъци. Какъв е критерият за избор при тях? Те основно се делят на три вида – плисирани, двойно плисирани и с мрежовидна структура. Но типа на разтягане дава различни решения. Тук също важи правилото за максимален фактор на разтегливост. Но ако при билото разтегливостта беше важна само в една посока – хоризонталата, при тези възлови точки е важно да имаме осигурена разтегливост също и във вертикалата. Така обшивката ще може да „легне“ плътно по керемидите, независимо в коя част на покрива ще попадне съответния отвор и независимо от наклона му. Това би означавалото да не позволим никакви непокрити междини между отвора през покрива и керемидите, където би могло да се събере вода от коси дъждове или силни снегонавявания.

  • Ако изберем плисирания вариант, си осигуряваме добра разтегливост – до 30% от дължината на лентата, но тогава разчитаме само на разтегливостта ѝ само в едната посока и трудно ще обхванем цялата зона. Тогава често ще се налага да снаждаме по няколко парчета, ако искаме да осигурим достатъчно широка зона за сигурност.
  • Другият тип – двойно плисираните решават проблема в двете посоки, но поради „кръстосването“ на двете оси на разтягане на алуминиевата основа, трудно може да се постигне фактор на разтегливост повече от 15% в двете посоки.
  • Най-надеждният вариант, разбира се, е комбинацията от двете - т.н. мрежовиден тип (Koraflex Plus), който е изцяло на основата на поли-изо-ботилен (PIB). Така алуминиевата основа от предходните два варианта не ограничава физически разтягането на обшивката, което позволява освен базисната разтегливост от 15% в едната посока, също и впечатляващите 70% в другата. Особено в случаите на използвани керемиди с висока вълна това всъщност явява единственото възможно и смислено решение.

Уламата

Проблемът с листата от улуците се е пренесъл и при уламите. Там обаче се присъединяват и проблемите с „неканените гости“, както и косите дъждове и снегонавяванията от вихрушки. Много често тук също се импровизира с ламаринени плоскости, които се огъват на място и факторът „човешка грешка“ играе съществена роля. Така че - да „разчистим пистата“ на уламата.

  • Решението

Отдавна се предлагат заводски заготвени улами на линеен метър, но неудобството при транспорта им покачва неоправдано много цената им и е по-лесно да се лишим от техните услуги. От последните години обаче иновативно решение за производството им на ролки, които се транспортират много по-лесно на далечни разстояния, а и лесно се придвижват по покривите на сградите, позволява да ползваме готови и качествени разработки, решаващи всички проблеми наведнъж. Елементите за улама имат предварително разпределени кантове, достатъчно гъвкави, че да следват даденостите на всички покрив, но и задължително присъстващи, за да спират набезите на всички изброени горе проблеми. В съчетание с уплътненията за улама на различни височини – от 50 до 75 мм работят за нашата чиста и функционираща улама.

Остава само да решим – сега ли ще се заемем със задачата да усъвършенстваме нашия покрив или ще го оставим за другата есен или докато протече.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба