Reference photo new construction single family in Hove

Керемидите не са само за покриви! Какво е пълзящ покрив?

Често можем да постигнем уникална архитектурна визия с по-нетрадиционна употреба на материали. Така се раждат и нововъведенията в практиката. Нека дадем и един конкретен пример. 

Ясно е, че керемидите придават завършеност на покрива. Виждайки къща със скатен покрив отдалеч, я възприемаме в нейната цялост, разглеждаме равнините, които те оформят, и образуването на наклоните на съответните места. Но какво ще стане, когато поставим интересната морфология на керемидата на по-видимо място? Фасадата се оказва възможен и доста удачен вариант.

  • Керемидите могат да намерят своето място не само в покривите, а и в оформлението на външните стени.

Как се прави пълзящ покрив?

Точно както звучи. Вместо да изберете друга външна облицовка върху грубия строеж на сградата, можете да изберете керемиди, монтирани върху стените. Равнината на покритието „слиза“ по стените чак до към земята, за да създаде единно оформление на сградата. Макар и да не е нов подход, пълзящият покрив все още не е силно познат у нас. От друга страна, употребата на керемиди по фасади на жилищни и обществени сгради се оказва визуално забележително и икономически изгодно решение. Заедно с интересната естетика, пълзящия покрив предлага и някои неоспорими практически ползи.

  • Топлоизолация. Стената, облицована с керамични керемиди, осигурява отлична топлоизолация на дома Ви. Подобно решение е особено подходящо за горещи райони с влажен климат.
  • Звукоизолация. Ако живеете в гъсто заселен квартал или близо до оживена пътна артерия, вероятно имате проблем с нивата на шума. Дебелината на керемидите, добавена на една или две външни стени, може да способства и като ефективна форма на звукоизолация. Звукът ще остане отвън, а вие ще се наслаждавате на спокойствието, което заслужавате.
  • Пожароустойчивост. Също така, покривните керемиди са устойчиви на огън и високи температури и са изключително издръжливи под въздействието на екстремни климатични условия.
  • Флуидност, взаимообвързаност на архитектурния образ. Традиционният облик, който създава керемидата, започва да действа по нов начин, когато тя е поставена върху фасадата. Дори и при по-просто формообразуване на сградата, обогатяващата текстурата и обединяването на равнините създават качествено нова съвременна естетика. Белгийският архитект Паскал Франсоаз споделя пред Dezeen, че „честните материали“ подчертават местния характер на архитектурата и демонстрират интегритет.  

Трудно е да се отрекат естетическите и практическите ползи на пълзящия покрив. При избор на такова фасадно оформление ще се наложи да полагате същата грижа за него, както и за покрива си. Дълготрайността обаче е гарантирана. 

  • Нека разгледаме и няколко интересни примера, които ще Ви илюстрират архитектурата на пълзящите покриви.
Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Oще в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба