Urban roofer taking notes holding iPhone and writing in an urban location wearing hard hat and safety jacket

Естествена топлоизолация с монолитни керамични стени

Как да намалим разходи си  за отопление през зимата и охлаждане през лятото?

Сграда
Керамични тухли

Има една дума, с която всички асоциираме уютния дом – топлина. За нас жилището е мястото, в което се чувстваме защитени и спокойни. Когато се замислим над въпроса, какво го прави най-устойчив, първата асоциация са естествените материали, преминали през хилядолетни строителни традиции. За да може домът ни да осигури защита от ниските темперетури през зимата и високите  постоянно повишаващи се през лятото, на него му е необходима качествена обвивка, или технически казано – фасада. Говорейки за нея, няма как да не се спрем на един от основните ѝ градивни елементи – тухлата.

В историята на строителството, керамиката е преминала през най-различни трансформации. Първите тухли, открити хилядолетия преди Христа, са направени по проста технология, която обаче е осигурявала на човека ефективен подслон, строящ се по-бързо и с по-малко усилия. След Първата индустриална революция изискванията към нейните качества започват да се повишават все повече и повече, докато не достига съвременния си вид – широкоформатни керамични блокове. Днес разполагаме с тухли с подобрена рецептура, перфектна геометрия с точност до милиметър, напълно подходящи за подреждане дори и от роботи.

Практиката в България е да изграждат многослойни стени.

Опитът показва, че досега най-семплото решение със стандартен тухлен зид с дебелина 25см и двустранна мазилка не е достатъчно енергийно ефективно.

Тухли
Фасадни тухли Terca

Затова детайлът на фасадната стена се обогатява все повече в последните години. Типичното решение у нас е еднослойната стена от керамични блокове с дебелина 25 см да бъде „облечена“ с топлоизолация (10-12 см), закрепена посредством дюбели, поставянето на  мрежа и финипен слой - фасадна мазилка, а отвътре – с интериорна. Въпреки че това е доказано и работещо решение, архитектите и инженерите търсят все по-семпли, но ефективни детайли, които да подобрят функционалността и естетиката на фасадата.

По-рядко използван у нас способ за оформяне на фасадата е чрез така наречения многослоен зид, изграден от основен зид, топлоизолационен слой, въздушна междина и външен слой от фасадни клинкерни тухли. Този вариант не само прави визията на сградата по-красива и атрактивна, но и в пъти по-устойчива на атмосферните влияния. Това с дължи на технологията  на изпичане на клинкерните тухли при много високи температури (около 1100-1200° С). Този вид най-често се използва в скандинавските страни, където метеорологичните условия са едно от най-суровите. 

Тухла
Porotherm

С еволюцията на керамичните блокове и все по-високите изисквания за енергийна ефективност  се наложиха нови и компактни решения, с които се постигат високи нива на ефективност на топлоизолационната система само с един блок – еднослойните монолитни стени от блокове с вградена изолация.

Вече са доста разпространени решенията, които комбинират тухла и топлоизолация в едно – чрез влагането ѝ в кухините на строителния продукт. Подобрена чрез порозирането, керамиката понижава коефициента си на топлопредаване, а „запълването“ на кухните на тялото с минерална вата, покачва многократно нейните топлоизолационни характеристики. В сравнение с обикновените тухли, чиято топлопроводимост λ е равна на 0.52 W/mK, тази има стойност 0.07 W/mK, а това означава седем пъти по-високи топлоизолационни качества. Изграждайки такъв зид с дебелина 38 см, не само се спестява от разходи за допълнителен труд и полагане на топлоизолация, а и осигуряваме висок комфорт на обитаване. Вече изграден, фасадата се завършва само с мазилка или с фасадна облицовка. Решенията с този тип стени се изпълват с излизане с 13 см пред конструктивните елементи (колони, греди и плочи). Тези елементи се покриват допълнително с минерална вата за да се осигури топлоизолацията на цялата конструкция,а не само на ограждащите елементи. Подобни решения дават възножост да изградим дом с повишена енергийна ефективност и дори такива с почти нулево потребление на енергия (nZEB = nearly zero energy building). Така само с един слой изграждаме надеждна и енергийно ефективна „обвивка“ на нашия дом. 

Важно е да осъзнаем, че добре обмислената първоначална инвестиция в дома ни носи много ползи в бъдеще. Осигурявайки си жилище чрез качествени, естествени и традиционни материали, ние можем да се насладим на комфорта да ни е топло през зимата и хладно през лятото.  Поели по този път, ние не само създаваме жизнен и финансов комфорт, а и намаляваме своя отпечатък върху околната среда.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Oще на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба