Lifestyle shooting Bucharest 2015

За тухлите и хората

Семейство Петрови са от онези хора, които активно са взели живота си в свои ръце. В разгара на 30-те си години, той собственик на семейна фирма, а тя – служител на средно ниво в международна компания. Осъзнали нуждата децата им да растат в по-спокойна среда, да им създадат домашния уют на еднофамилната къща, както и самите те да са отговорни към устойчивото развитие на природата, Валя и Петър предприемат стъпката, която е мечта на много семейства, подобно на тяхното – строителството на нов дом.

  • "Това е решение, което не се взема за ден или два."

“Това е решение, което не се взема за ден или два”, обяснява Петър. "Започнахме да коментираме темата, преди няколко години, когато се роди първото дете, но тогава все още не бяхме узрели. Живеехме в добър апартамент в Лозенец, но усетихме, че имаме нужда от ново жилище малко настрани от шумотевицата на града и малко по-голямо от това, което имахме. Много от приятелите ни подкрепиха идеята и се включиха активно в нейното обсъждане и реализиране."

"За нас беше важно да можем да изградим дом, в който да остареем, което в нашите представи означава – да е изграден с естествени, но и съвременни материали", споделя Валя. "Макар че жените не сме технически подготвени, няма да скрия, че аз бях двигателят, който дърпаше семейството в тази посока и направи първата крачка. Най-странното е, че когато със съпруга ми обсъждахме изграждането на къщата, последното, за което мислехме бяха тухлите. Просто и двамата ги приемахме за даденост", добавя тя.

Какво още споделят с нас Петър и Валя

Къща
Къща

Представите им обаче за керамичните продукти се оказват различни от това, с което се сблъскват в последствие. С напредването на процеса на проектиране на мечтания дом и двамата осъзнават значимостта на избора на правилното средство, с което да се гради.

Грубият строеж, както е един от най-важните моменти в строителството, така е и най-подценяваният. Подборът на правилната тухла се оказа изключително важно. "Случайно попаднах на реклама на голямоформатните тухли Porotherm, по-късно в един от складовете видях самите тухли и бях изненадана първоначално от размера им", разказва Валя. "Със съпруга ми направихме обстойно проучване, за да може да преценим дали те са правилното решение за строителството на съвременен еднофамилен дом." В крайна сметка се спират на строителната система  Porotherm на австрийската фирма "Винербергер".

"Изборът на голямоформатна тухла ни спести изключително много време при реализацията на проекта. Изграждането на външните стени стана чувствително по-бързо от предполагаемото от мен", споделя Петър. "От финансова гледна точка спечелихме от това, че тухлите, които избрахме, позволяваха да се изгражда без необходимост от допълнителна топлоизолация. Няма да скрия, че в последствие установихме, че и поради тяхната дебелина и звукоизолацията беше добра."

"Това, което мога да споделя от личен опит", споделя Петър, "е че, ако тръгвате да строите нова къща, е важно да обърнете внимание на тухлите. Важно е те да са част от цялостна система. Така ще си спестите доста неудобства, и ще съкратите чувствително времето за изграждане."

Стена Porotherm
Стена Porotherm

"В настоящия момент, след като вече живеем от една година в къщата, можем да споделим, че изборът на тухлите се оказа доста по-важно решение, отколкото предполагахме в началото. Масово свързваме енергоефективността с прозорците и вратите, но не си даваме сметка, че стените, са с най-голяма площ в къщата. Това е тема, за която доста малко се говори в България, особено при еднофамилното строителство, но е важно да възпитаваме и децата си тази посока. Ето ние можем да им оставим дом, който е с добри енергийни показатели. Реално всичко останало в къщата бихме могли да сменим, но тухлите няма как. Изграждането на дом с енергоефективни тухли, съкращава в последствие и експлоатационните разходи. На втората година вече можем да кажем, че започваме да изплащаме първоначалните разходи за широкоформатните тухли," разказва още Петър.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба