Reference photo renovation shopping and apartment in Wondelgem

Как да изберем правилните строителни материали за нашата сграда?

И как керамиката може да помогне

Когато започваме да строим дома на мечтите си, сме поставени в деликатната ситуация да изберем най-подходящите решения, които балансират между доброто разпределение, качествените вложени материали, разумната инвестиция и търсената естетика. Разбира се, намирането им е една от най-трудните задачи, пред които се изправяме. Въпреки че по пътя имаме много специалисти, които да ни консултират и да ни помогнат, крайното решение за инвестиция в строителните материали за дома ни си остава наше. Разглеждайки различните възможности, разбираме, че разполагаме с много голям избор от материали, които да приложим. Сякаш най-честата асоциация за здраво и устойчиво жилище е тухлата. Защо това е така?

Кои са най-важните характеристики на строителните материали и защо керамиката дава отговор на търсените качества на мечтания дом?

Тухли
Тухли

Всъщност не свързваме керамиката с жилището само заради хилядолетната ѝ история. Нейните качества са отражение на това, което търсим като баланс между четирите стълба на архитектурата – функционалност, икономичност, дълготрайност и естетичност. Когато избираме правилните строителни материали за нашия дом откриваме, че тя – тухлата има много различни приложения. Може да изпълнява функцията на преграден, носещ или декоративен елемент, като същевременно въплъщава много други качества. Едно от най-характерните е енергийната ѝ ефективност. Тъй като притежава много добри топлоизолационни качества и акумулиращи способности, керамиката под формата на тухли и керемиди допринася за намаляването на използваната енергия за отопление и охлаждане в сградите.

Разбира се, стремежът ни е да получим възможно най-високо качество при възможно най-ниска първоначална инвестиция. Тъй като керамичните строителни материали позволяват бързо и удобно изграждане на масивни сгради, те спестяват време и ресурси. Силно устойчиви са на атмосферните влияния и на домашните вредители. В резултат на това разходите по техния ремонт и поддръжка са почти нулеви. Керамиката запазва своята инвестиционна стойност, тъй като разполага с голяма устойчивост и внася допълнителна атмосфера в сградата.

Проект
Проект

В избора си на материали трябва добре да помислим за това колко дълго бихме искали да използваме дома си. Дали искаме да живеем там петдесет години, например, или искаме да завещаем на идните поколения място, което те познават като свое? В такъв случай отново можем да заложим на дълготрайността на керамичните строителни материали, които имат експлоатационен период по-голям от сто години. Доказателство за това са множеството тухлени сгради, оцелели до днес дори и от Античността.

Естетиката е едно от нещата, които най-малко ни се иска да пренебрегваме. Факт е, че се чувстваме по-добре, когато се намираме в среда, която смятаме за приятна и красива. В това отношение керамичните строителни материали предлагат голямо многообразие. Възможностите за варианти в дизайна са почти неограничени, тъй като те разполагат с голям избор от цветове, форми и повърхностни структури. Така може да се постигне по-мека или по-рустикална визия, в зависимост от средата и нашите предпочитания. Добрите естетически качества на керамиката се дължат на това, че тя е естествен материал, тъй като се състоят от природните ресурси глина и вода. Тези материали не са токсични, не предизвикват алергични реакции и по този начин са щадят човешкото здраве и околната среда.

В избора на материали трябва да вземем информирани решения за всички части на сградата

Фасадните стени на сградата, нейната ограждаща конструкция, са един от елементите, на които трябва да се обърне сериозно внимание. Те могат да бъдат решени по няколко различни начина, а подходящият материал за тях можем да изберем след като знаем за какво ще служи нашата сграда и как искаме тя да изглежда. Ако залагаме на традиционните решения, можем да изберем тухли с дебелина 25 см, върху които да бъдат положени топлоизолация и фасадна мазилка. В случай, че желаем домът ни да има керамична фасада, то тогава можем да заложим на двуслойна „дишаща“ фасадна стена, която да осигурява топъл и приветлив интериор. Може би искаме да спестим време? Тогава можем да изберем тухли с дебелина 38 см с вложена топлоизолация от минерална вата, които ще спестят усилия и технологично време. По отношение на вътрешните преградни стени можем да се спрем на традиционните решения с 12-сантиметрови тухлени зидове, а ако се нуждаем от повишени шумоизолационни качества – 25-сантиметрови или трислойни стени с минерална вата.

Къща
Покрив

Ключов елемент за дълготрайността на една сграда е качествено изпълненият покрив. Употребата на керамични покривни покрития (керемиди) е утвърдена в големи части на Европа и е част от културното наследство на континента. Изборът на подходящото покритие се определя от географското местоположение на сградата, наклона на покрива и търсения образ. По-стръмните покриви в планинските райони изискват гладки керемиди, които се наковават за покривната скара. Те придават на сградата по-суров, северен вид. Ако търсим решение със средиземноморски характер, тогава можем да се спрем на добре познатите у нас фалцови керемиди, а ако става въпрос за недвижимо културно наследство – тогава трябва да се спрем на такива с традиционния за местната култура вид.

Фасада
Фасада

Основният принос за облика на сградата има третирането на фасадните стени. Търсейки подходящото устойчиво, дълготрайно и красиво решение за нейното оформление, отново можем да открием отговор в качествата на керамиката. Фасадните тухли предоставят богат избор от цветове, форми и повърхности. В съчетание на различни начини на подредба на тухлите (познати в практиката като тухлени превръзки) и цветове на разтвора на фугата, пред нас се появяват практически безброй вариантни възможности. В допълнение на това, фасадните тухли предпазват от студ, влага, прегряване и огън, тъй като керамиката бива изпечена на много висока температура. Благодарение на големите комбинаторни възможности, фасадното решение може да звучи съвременно или традиционно, в зависимост от архитектурната идея.

Къща
Къща

Цялостното усещане за добра архитектура се създава чрез добре завършената околна среда. Изграждайки едно комфортно жилище, не можем да си позволим да заложим на некачествени или икономични настилки, които ще се износят бързо или ще се загряват прекалено много в горещите месеци. Тъй като са изключително устойчиви на механични натоварвания, замръзване, замърсявания и агресивни атмосферни влияния, керамичните настилки могат да бъдат идеалното решение за нашите открити пространства. Те предлагат не само много на брой различни възможности за оформление на настилките, а и позволяват различни технически решения. Чрез тях може да се изпълни покритие, което с помощта на отворените фуги между телата да позволява коректно дрениране, или да се оформи плътна настилка, която да отвежда водите към съответните места за оттичане. Неслучайно керамичните настилки намират приложение в много обществени пространства и инфраструктурни проекти.

Инвестирайки в правилните строителни материали създаваме не сграда, а бъдеще

Правилното планиране и проектиране на мечтания от нас дом и влагането на подходящите материали в него ще даде за краен резултат един по-икономичен, по-ефективен, по-природосъобразен, по-дълготраен и по-красив краен продукт, който можем да завещаем да бъдещите поколения. Благодарение на своите здравословни, сигурни, енергийно-ефективни и шумоизолационни качества, керамиката се явява надежден партньор в архитектурата на нашата сграда. С нейна помощ можем да създадем дългосрочна и стабилна инвестиция, която да служи на нас и на нашите наследници.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба