Jay bird perched on a branch in winter woodland

Подготовка на покрива за зимата - част 1

Всеки сезон има своето типично поведение.

 „Баба Зима“ е бяла, тежка и се влачи с месеци, а пролетта е цветна, свежа и се носи ефирно сред полята, предизвестявайки добрата новина за скорошното пристигане на волното и изпълнено с приключения лято. Само есента е онази плахата, едва пристъпваща и незабележима орисница в златисти одежди, тихо нашепваща, че лятото си отишло, пролетта е далече, а зимата идва с тромава, но непоколебима крачка. А какво носи есента със себе си: дъждове и бури, слани и натрупани листа, окапали с последните слънчеви лъчи. И улисани в лятната забава, забравяме да се погрижим за отдавна наболели проблеми и дълго отлагани задачи. Често разбираме, че имаме проблем с покрива, едва, когато протече и щетите са повече от онези по първопричината.

Е, нека си припомним, какво трябва да предприемем, за да си осигурим спокойствие от прищевките на времето във всички следващи сезони.

Ето кратък списък, какви може да са тези причини.

Счупена керемида

Често протичането на покрива се дължи на спукана или счупена единична керемида вследствие на ходене по керемидите. Обикновено това се случва при покриви, на които няма инсталирани стъпала или стъпки. Но колкото и да са здрави керемидите, не бива да забравяме, че те са предназначени да ни пазят от дъжд, сняаг, пек и градушки, а не да се ходи по тях.

  • Решението

Решението е лесно и бързо. Полагане на стъпала за ходене по покрива. Тяхното предназначение е да пренасят тежестта на ходещия по покрива директно върху дървената конструкция, като умело заобикалят самата керамична керемида. Покривите с инсталирани подобни стъпала се радват на дълъг и безпроблемен експлоатационен живот. Да не говорим, че осигуряват задължителната и минимална безопасност на ходещия против плъзгане, особено след дъждовни дни.

 

Разместени керемиди

Силните бури, съпроводени от обилни дъждове и често сменящи посоката си ветрове, често водят до разместване, повдигане или дори преместване и откопчване на отделни керемиди, особено в зоната около стрехата.

  • Решението

Тук изборът е голям, но ще се ограничим до задължителните фиксиращи елементи – гвоздеят с капаче се грижи за началните капаци при билото и маията и за тройниците и четворниците. Скобите за капаци пък държат капаците по билата и маиите здраво един за друг. Фиксиращите винтове в горната част на основните керемиди пък застопоряват керемидата, така че да не мръдне от летвата и да се свлече надолу. В зависимост от наклона на покрива и модела керемида, могат да се ползват по един или два винта през една-две керемиди. Страничните скоби против бури пък не позволяват завихрянето на вятъра да ги повдига в долната им част. А скобите за срязани керемиди се грижат всички керемиди по скосените части от покрива да си останат на място независимо от времето. Тук успокоението е, че част от тези елементи могат да се поставят и след изграждането на покрива. Така че ако сме пропуснали да го направим навреме, още имаме време да го направим.

Задръстени улуци

Често покапалите листа от есенната премяна на дърветата се реят по вятъра и някак си все в улука попадат. В съчетание с няколко дъждовни дни си осигуряваме сериозна тапа от листа, застанали на пътя към водосборното казанче.

  • Решението

Всяка есен преглеждайте състоянието на улуците и ги почиствайте от всякакви попаднали в тях боклуци. За съжаление тук няма трайно решение, а ключовата дума е „редовно“. Докато така и така сте при улуците, огледайте и надулучната пола, която е предназначена да отведе стичащата се вода от дъждовете или пък от топенето на снега надеждно право в улука. Уверете се, че целостта ѝ е ненарушена.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба