BG_MKT_PHO_winter_night

Подготовка на покрива за зимата - част 2

След като научихме как да подготвим покрива си за зимата, като се погрижим за счупените керемиди, наредим разместените и почистим задръстените улуци, е ред на следващите стъпки.

Прокъсано подпокривно фолио

Пародифузни мембрани

Тук възможните причини са десетки и затова ще изброим само най-често срещаните: поставено некачествено фолио (често наричано черна хартия), разпробито фолио още при монтажа, компрометирано фолио вследствие на неправилно изпълнен покрив.

  • Решението

Тук превенцията е от ключово значение, защото направените избори само на база най-ниска цена, ни карат да правим много често компромиси с важни неща. Тези компромиси от своя страна носят последици, за които трябва да сме наясно навреме и да преценим дали сме готови да платим по-високата цена по-късно. Да не говорим, че некачественото фолио може да нанесе поражения и върху конструкцията, и върху функцията на целия покрив като такъв. Затова изборът на по-висококачествено фолио още в началото ни гарантира, че няма да се наложи скоро да го подменяме. Какво да изискваме за нашето подпокривно фолио?

  • Да е издръжливо на големи температурни диапазони от -40/-30 oC до +80 oС или дори +100 oС при по-тъмните цветове на керемидите;
  • Да има висока якост на опън и в двете посоки на разтягане;
  • Да осигурява безпрепятствена дифузия на парите отвътре-навън и добра водонепропускливост отвън-навътре.
  • Ако фолиото е снабдено с двойно залепващи ленти по краищата, които да осигуряват надеждно закрепване между отделните ролки и така да не се налага да се „дупчи“ с често изполваните такери, си спестяваме проблемите от нарушената цялост на фолиото от дупките при скобите, които след време се превръщат в потенциални язви на покрива. Същото се отнася и за винтовете/пироните, с които се монтират контралетвите на конструкцията. За се предотврати евентуално протичане в зоната на разпробиване, под контралетвите се поставят т.н. вулканизиращи ленти, които уплътняват мястото около закрепването.

Изметната дървена конструкция

Обикновено гледаме на покрива като на красиво оформен „похлупак“ на къщата ни, който трябва да ни пази от лошото време. Рядко поглеждаме, какво се случва под керемидите и още по-рядко вземаме мерки, освен когато е вече достатъчно късно. Стигне ли се до „измятане“ на конструкцията, значи имаме по-голям проблем от това, което виждаме.

  • Решението
Керемида Tondach
Керемида Tondach

За да си върши работата като защитник, трябва да осигурим на нашия покрив необходимите ресурси за това. Конструкцията, носеща покрива ни, е съществена и неразделна част от него и ако искаме да ни служи достатъчно дълго, е необходимо да ѝ осигурим т.н. задължителни аксесоари. Едва тогава ще можем да говорим изобщо за покрив, а не просто за керемида до друга керемида. Как да удължим живота на конструкцията? Много лесно!

  • На ниво превенция трябва да подберем качествен, добре обработен и изсушен дървен материал.
  • На ниво поддръжка – да осигурим оптималната вентилация, която да гарантира безпрепятственото вентилиране на конструкцията.

Това е възможно освен с правилното изпълнение на самата конструкция (дървената скара), и чрез комбинация от няколко много важни аксесоара. От керамичните за това се грижат т.н. вентилационни керемиди и капаци при билото, а от некерамичните – вентилационната лента за билото и маиите, която се поставя под капаците чрез т.н. сух монтаж. Често прилаганата практика за „подмазването“ на капаците с вар може да ни гарантира единствено обратния ефект. При вентилационните ленти също има голямо разнообразие, затова критерият за избор трябва да кореспондира с избора на модел керемида. Ако например сте си избрали керемида с висока вълна, задължително трябва да изберете и вентилационна лента с голям фактор на разтягане. Тъй като вентилационните ленти трябва да се закрепят надеждно, гледайте те да имат здрава бутилова лента по края. Тогава ако и факторът на разтягане в краищата ѝ е достатъчно голям, тя лесно ще може да „следва“ вълната и да не образува отвори между вълната на последния ред керемиди.

Колкото и добре да е положена вентилационната лента обаче, ако не е осигурено достатъчно разстояние межди керемидата и капака, няма да има особен ефект. За това разстояние се грижат летводържателите, които могат да се регулират във височина и да държат билната летва на правилното отстояние от керемидите.

Следват накрая елементите за вентилация при стрехата. Бонуса при тях е пък, че ще спомогнат осигурения приток на въздух от стрехата към билото да циркулира безпрепятствено, като едновременно предотвратяват навлизането и загнездването на „неканени гости“ като птици, насекоми и вредители.

Кликнете тук, за да научите последните стъпки - какво да правите със зоната около комина и уламата.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба