Couple pushing bicycles and woman jogging in a newly built housing estate

Какъв е цветът на зеленото строителство?

Устойчивостта е един от основните приоритети в съвременното строителство. Тя е важна не само, защото чрез нея намаляваме човешкия отпечатък върху околната среда, а и защото ни помага да изградим качествени условия на обитаване за нас и за бъдещите поколения. Именно затова фокус на много съвременни проекти и разработки е “зеленото” строителство. Като вникнем по-надълбоко в темата обаче се питаме какъв всъщност е неговият истински цвят?

Енергийната ефективност е една от основните характеристики на зеленото строителство

Смисълът на понятието е да получим максимални ползи при минимални разходи, запазвайки комфорта на обитаване. Това означава, че ще е необходима по-малко енергия тогава, когато се използват всички възможни нейни източници и се ограничат възможно най-много загубите ѝ. Можем да разграничим два основни вида сгради с повишени топлоизолационни характеристики - нискоенергийна и пасивна.

Първата е проектирана и изпълнена така, че да притежава осезаемо по-висока степен на енергийна ефективност в сравнение с нормативните изисквания, изразходваща поне с 50% по-малко енергия. Пасивната сграда от своя страна представлява здание с повишени топлоизолационни характеристики, в което главен източник на топлина се явява свободната “пасивна” енергия, или по-конкретно топлината, излъчвана от човешкото тяло, слънцето и използваните в бита уреди. Тя се проектира без конвенционалните системи за отопление и климатизация, чрез което се постига икономия на енергия от порядъка на 70 – 90%. Един от основните фактори, които допринасят за понижения разход на енергия е фасадната обвивка.

Как да изградим “зелена” фасадна обвивка?

Фасада
Зелена фасада

За да създадем възможно най-функционалната и устойчива фасада на една сграда, трябва да вземем предвид не само нейната енергийна ефективност, а това и от какви материали е изградена тя. Един от най-добре познатите строителни материали - керамиката, се използва още от древността за създаването на естетически издържани и комфортни сгради. Дългата ѝ история се дължи на това, че тя има естествени съставни елементи, които имат много добри топлотехнически характеристики. Това важи с пълна сила и до днес.

Всъщност нейните предимства се крият в това, че тя може естествено да изравнява колебанията на температурата и влажността. Бавното топлоотдаване на керамичните тухли създава комфортна среда и през зимата, като не позволява на студа да навлезе, и през лятото, когато спира горещината.

Днес съществуват множество съвременни решения с керамични тухли, чиято клетъчна структура е същевременно устойчива на вятър и дишаща. Първото качество силно ограничава загубата на енергия, а второто е изключително важно, тъй като фасадната обвивка трябва да позволява на образуваните във вътрешните помещения па́ри да напускат сградата. Така се избягва вредното образуване на мухъл и плесен. Допълнителни разработки в спецификата на тухлите са довели до по-интелигентно решение. Комбинация между дебелина на зида 38 см и вложена в телата дишаща топлоизолация от минерална вата позволяват реализирането на стени с високи енергийно ефективни характеристики без необходимост от полагане на допълнителен слой изолация. 

Устойчивото строителство се крие в акумулиращите способности на естествените материали

Жена
Зелено строителство

При изграждането на енергийно ефективни сгради е важно да съобразяваме техните ограждащи елементи така, че те да акумулират енергия и сами да допринасят за комфортната среда на обитаване във вътрешните пространства. Приложенията на керамиката заради именно тази нейна способност са познати от векове - от изградените с огнеупорни тухли камини през кахлените и познатите ни от близкото минало акумулиращи печки, които задържат дълго топлината, именно защото в тях се влагат керамични тела. Така и преградните тухлени стени на сградата могат да действат като акумулатор, който съхранява топлината от температурните пикове на слънцето или от вътрешните източници на топлина. Те я отдават едва при спада на външната температура. На същия принцип керамичната фасадна обвивка предпазва сградата от прегряване през лятото.

Анализирайки принципите на “зеленото” строителство всъщност откриваме, че зеленият цвят е метафора на естествените рециклируеми и вложени в сградите материали. В тях откриваме теракотено червения цвят на керамиката - дълбок и пълен с нюанси, отразяващи нейната хилядолетна история, природосъобразен произход и топлината на уюта. Тухлата удовлетворява и най-високите изисквания без да губи своята експресивност и отговаря на свободата на архитектурната естетика, без ограничения в обемите и формите. Чрез нея можем да изградим среда, която с гордост да завещаем на идните поколения.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба