Urban roofers showing product installation roof tiles construction worker wearing hard hat

Кога е моментът да санираме покрива си?

Нека си представим, че сме закупили жилище с романтична мансарда, която сме обновили само интериорно. Посрещайки първата зима в новия дом, ние ще забележим, че в него става все по-задушно, прозорците постоянно се навлажняват от конденз, а температурният комфорт остава непроменливо нисък. Скоро откриваме влага и по стените, а в ъглите започват да се образуват тъмни петна от мухъл. Това е моментът, в който домът ни подсказва, че е време да санираме качествено цялата сграда. В повечето случаи трябва да започнем първо от покрива. 

Какви проблеми бихме могли да открием в покрива си?

Майстори
План за саниране

Преживяваме тази една зима с често проветряване и изстудяване, и използване на вредни за здравето препарати против мухъл и се примиряваме с факта, че трябва да ремонтираме качествено мансардата си. Излизайки на покрива обаче срещаме много повече проблеми, отколкото сме очаквали – счупени, повредени и дефектни керемиди, пропадания, неизпълнени или липсващи обшивки. Всичко това са проблеми, които няма как да забележим в ежедневието си, но могат да имат сериозни последици – разрушително омокряне на покривната конструкция, течове по стените, опасност от падащи покривни елементи и възможност за заселване на различни вредители. Откриваме и още проблеми – едва закрепени керемиди върху повредени летви, липса на дъсчена обшивка, разпрашени мушами вместо водоплътно паропропускливо фолио.

Моментът да санираме покрива си идва с откриването „невидимите“ детайли

Подпокрие
Саниране

За да бъдем отговорни към дома си, трябва поне 1-2 пъти годишно да ревизираме дори и неизползваемите подпокривни пространства. Понякога начинът на изграждане на покрива над затворения таван може да ни остави неинформирани за случващото се над главите ни. Казват, че „дяволът е в детайлите“ и това е точно така. Дори и една повредена керемида може да ни коства изненадващ теч по време на силен дъжд или снеготопене. Възможно е да не забелязваме язва в покрива си, просто защото водата намира път измежду пластовете в подпокривното пространство. Именно такива „невидими“ детайли предизвикват опасни явления като падащи мазилки на таваните, пропиване с влага на стоманобетонни плочи, водещо до тяхната корозия (процес, който веднъж започнал, трудно може да бъде спрян). Тези заплахи застрашават целостта на сградата, а през зимата я подлагат и на постоянно замръзване и размразяване, което разрушава вложените материали. Подобни течове компрометират и топлоизолацията. Чрез тези повреди, покривът сам ни казва, че е крайно време за неговото саниране.

Как коректно да санираме покрива си?

Трябва да се доверим на специалистите, които могат да ни упътят в това, какво е качественото саниране на покрива. Най-подходящото време е сухият период на лятото, в който да избегнем рискове като наводнения от проливни дъждове, докато покривът е разпокрит.

Важно е да подхождаме с внимание към детайла и да не спестяваме необходимите материали. Нужна е ревизия на всички елементи на покривната конструкция – столици, попове, ребра, маии и улами (наклонените греди в ъглите на сградата). Тя се нуждае и от здрава дъсчена обшивка, върху която да бъдат положени топлоизолацията и паропропускливата мембрана, както и от дървена скара (летви и контралетви), на която да се монтират керемидите. Всички те са част от задължителните елементи на функционалния покрив.

Керемиди
Керемиди Tondach

Точно керемидите заслужават специално внимание, тъй като са основната защита на дома и покрива от дъжд и сняг. Моделът им трябва да бъде избран според наклона, както и според нашите предпочитания за цвят и визия (съвременна или традиционна). При тяхната селекция трябва да заложим на цялостна покривна система, която да осигури такива елементи, които да работят в перфектен синхрон един с друг.

За доброто функциониране на покрива трябва да подберем не само керемиди, които да отвеждат водата. Необходими са вентилационни керемиди и вентилиращи ленти, които да отвеждат събиращите се пари от подпокривното пространство. В противен случай отново ще се сблъскаме с неприятен конденз. Не бива да пропускаме и снегозадържащите елементи. Те са ключови за безопасността на нас и околните в зимния сезон. Освен това те имат ключова роля за разпределянето на снега по покривния скат и елимира възможността от струпване и натоварване от сняг при стрехата. По този начин и първият ред керемиди не са под постоянна влага и не се компроментира тяхната мразоустойчивост. Обшивката на комините често бива пренебрегната, а тя също играе важна роля. Ако се лишим от нея, ще се сдобием с омокряне на вътрешността на комините при силни валежи и неприятни течове в интериора.

За перфектен завършек на покрива си можем да използваме защитна мрежа против птици, допълнителни тела за вентилация и завършващи алуминиеви лайсни. Покривните елементи трябва да предоставят сигурност, защита, вентилация и естетика и включват не само керемидите и допълващите части от първа необходимост, а и декоративните детайли. Макар и да можем да спестим последните, не бива да забравяме, че жилището ни преди всичко трябва да бъде дом и да отговаря на нашите представи за такъв.

Въпреки че покривът сам може да ни подскаже, че е дошло време за неговото саниране, ние трябва да бъдем тези, които активно се грижат за устойчивостта на дома си. Регулярната ревизия и залагането на цялостни и качествени покривни системи могат да ни осигурят здрав и спокоен дом за десетилетия. Навременното му саниране е дългосрочна и възвръщаема инвестиция, осигуряваща ни устойчивост и енергийна ефективност.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба