Couple inside building shell surrounded by bare brickwork celebrating their new home

Къщата всичко си мени, но тухлите – не!

Тези дни сме заети с пролетно почистване. Независимо колко време ще отделим, за да се освободим от ненужните вещи, много нови са дошли, за да ги заместят. Гардеробите и шкафовете в едно домакинство лесно се препълват. Електроуредите и мебелите се износват, настилките и облицовките – също. Понякога се налага да мислим за ремонт по-рано, отколкото ни се иска. Но има и неща в един дом, които остават такива, каквито за заложени в началото.

Не е лесна стъпка да се решиш да създадеш собствен дом

Още повече търпение, време и познания изисква да контролираш целия процес от самото начало. През избор на подходящо място, имот, покупка, виза за проектиране, изготвяне на архитектурен проект, съгласуване, чак до груб строеж, довършителни работи и мебелиране – колкото вълнуващ, този период е и толкова отговорен и изпълнен с предизвикателства.

Често пъти последното, за което мислим, погълнати от неизброимите детайли около строителството, са какви тухли ще вложим в строежа. Но внимание! Може да се окаже, че това ще е най-важното. Оказва се, че можем да сменим всичко друго впоследствие, но не и тях. Затова трябва да вземем навреме информирано решение за плюсовете и минусите на различните продукти на пазара.

Тухлите не са даденост, а въпрос на избор

Създадена като блок от изпечена глина, превърнала се в основен градивен материал в строителството, днес тухлата е много повече от парче керамика. 

Как да изберем градивен материал за нашата къща?

Строеж
Тухли Porotherm

Една стена, най-общо казано, се състои от градивни елементи, свързани със строителен разтвор и подредени по определен начин. Взискателните действащи нормативи за енергоефективност на съвременните сгради усложняват процеса на строителство и детайлите на изпълнение. Множеството прилагани слоеве, изискващи определена технология и свързващи разтвори помежду си, създават предпоставки за грешки.

С напредване на технологиите е открито иновативно решение на този проблем - еднослойната стена, изградена с керамични блокове с вградена топлоизолация, е гаранция за лесно, ефективно и бързо строителство. С намаляването на броя на градивните елементи, намалява и броят на операциите и необходимостта от съчетаването на много и различни материали. 

Непрестанното развитие на производството на строителни материали води и до окрупняване на размерите на тухлите. Широкоформатните тухли, част от цялостна система, осигуряват оптимална ефективност на строителната площадка и спестяват значително време в реализацията на проекта. 

Защо да изберем еднослойната стена?

Много се говори каква дограма избираме, за да си осигурим необходимата топло- и звукоизолация. А площта на стените е много по-голяма от тази на остъкляването. Следователно, и ролята им в енергоефективността на сградата е далеч по-сериозна. Често пъти поставяме допълнителни слоевете топлоизолация, за да спрем нежеланото „изтичане“ на топлината от дома и да осигурим приятен микроклимат без високи разходи за отопление. Това обаче „запечатва“ сградата с нежелани изкуствени материали вместо да се използват пълноценно уникалните свойства на керамиката – нейните „дишаща“ и акумулираща способност. Освен това, липсата на мек и податлив на механични въздействия слой от външната страна на зида осигурява защита от механични повреди като градушка и въздействие от насекоми и гризачи. 

Освен да задържа топлината, къщата трябва да може да "диша"

Керамичните блокове имат способността на осъществяват топлинна акумулация – свойството на материала да поема и задържа в себе си топлинната енергия. Това способства за поддържане на равномерна температура в жилището. Загубата на топлина е по-малка, а темпуратурата в помещенията – балансирана и приятна. По този начин стените се явяват естествен регулатор на климата в помещенията. Т.н. дишаща способност се осигурява от порестата структура на керамичните тухли като абсорбира излишната влага и я отделя обратно, когато е необходимо. Така керамиката поддържа оптималната равновесна влажност в помещенията. 

Мечтаният дом може да ви се отплати за поколения напред

В консуматорското общество, в което живеем, сме заобиколени от изкуствени материали и храни. Изпечената керамика, продукт изцяло от естествени продукти, е траен и неподатлив на времето материал. При него не се наблюдава промяна на якостта, плътността или топлотехническите показатели. Ако изберете тухли за строеж на новата си къща, няма да е необходимо да влагате допълнителни средства за поддържане на заложените параметри. 

Мислете дългосрочно

Времената се менят, но изискването на високо качество на живот остава. Затова трябва да вложим висококачествени продукти в местата, които обитаваме, за да си гарантираме здравословен микроклимат. Нека започнем с тухлите.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още на блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба