Rotonda St. George

Керамиката в България

Строителната керамика в българските земи има дълбоки традиции, датиращи още от времето на траките.

Казанлъшката куполна гробница от края на IV-ти – началото на III-ти век е най-добре запазеното свидетелство за това. В некропола на Севтополис също са открити тухлени постройки. Близостта на земите ни с културните и обществени центрове на древността обуславя и доброто развитие на нашата керамика, която се е развила под влияние на най-добрите практики от гърците, а по-късно и от римляните.

И днес по българските земи могат да се открият цялостно или частично запазени сгради, изградени с римски тухли. Столицата на България е най-доброто свидетелство за това - всеки ден жителите на София преминават през древна Сердика.

След основаването на Българската държава през 681 г. най-много по време на Средновековието традицията да се строи с тухли продължава. Тази практика е обуславяна от прякото културно и политическо взаимодействие с Византия.

След падането на България под турско робство през 1396 г. и със статута на рая, който придобива българското население, строителната керамика остава на втори план. През този период се развива главно битовата керамика за домашна употреба. При строителството на къщи се прибягва до камъка, дървото и кирпича.

С настъпването на българското възраждане през XIX в. започва развитието на занаятите и възможността за възраждане на българската керамика. След Освобождението през 1878 г. започва и изграждането на младата Българска държава. Развива се промишлеността, започва да се изпитва нужда от строителство на нови съвременни обществени сгради, необходими за функционирането на държавата. Това обуславя и развитието на производството на строителна керамика.

Първите промишлени предприятия за производството на тухли възникват в периода 1885 – 1890 г. в Русе, Пловдив и София. През 1939 г. са произведени 65 млн. нормални формата тухли, като най-голямото производство е постигнато през 1970 г. - 1500 млн тухли.

Керамиката като екологичен, естествен, природосъобразен, с уникални свойства строителен материал присъства от хилядолетия в човешката история и ще продължи и в бъдеще да пази хората от зимния студ, лятната жега и капризите на времето.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още в блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба