Packshot Archipolis facing bricks

Защо фасадните тухли трябва да са клинкер

Каква е разликата между обикновената керамична тухла и клинкерната?

Фасадата е обликът на една сграда. Тя е създадена, за да понесе върху себе си всички своенравни промени в климатичните условия; нещо повече – тя трябва да ни защитава от всички тях. В допълнение, фасадите формират визията на града и служат вярно на няколко поколения обитатели. 

Това са все фактори, които трябва да имаме предвид преди избора на финишно покритие на сградите, които строим. А за да съжителстват в унисон външното оформление и вътрешната организация, сградата трябва да се разглежда като цялостен организъм. Въпросите за енергоефективността, устойчивостта и естетиката касаят пряко фасадата, но трябва да бъдат решени в система. Отличен избор, който удовлетворява тези комплексни изисквания, са фасадните тухли от клинкер.

Каква е историята на клинкера?

Фасадни тухли
Terca

Родината на клинкера е Холандия. На холандците им се е наложило да проявят въображение, за да заменят успешно липсата на ресурси от естествен камък за строителство на бързо развиващите се градове. Така започва търсенето на фасадна облицовка, която да издържа на влажния климат, агресивното въздействие на соли във въздуха, честите валежи и силни ветрове. Холандците изобретяват клинкера - материал, чиито качества не отстъпват на тези на камъка. Обърнем ли поглед сега към тухлените им сгради, виждаме впечаляваща архитектура, която демонстрира стил и класа, използвайки преимуществата на специфичната фасадна текстура. Вече знаем, че зад привидно декоративната зидария всъщност се крие най-здравата и издръжлива облицовка.

Печем, печем, печем…

Както и при по-познатите керамични продукти, така и за производството на клинкера се използват само естествени суровини. Тухлите се изработват от специално подбрана глина. Тайната на устойчивия и изключително твърд клинкер се крие във високата температура на изпичане. Точно в това се състои и основната разлика с обикновения керамичен блок. Клинкерните изделия се пекат бавно при температура от около 1100-1200°C до пълно агломериране. Готовите клинкерни изделия имат хомогенна структура с голяма плътност. Като такива те притежават минимално водопоглъщане (2-5%). Това ги прави устойчиви на замръзване и затова те са предпочитани както за фасадни тухли, така и за настилки.

Защо да изберем фасадни тухли от клинкер?

Клинкерните изделия са едни от най-естетични продукти за довършителни работи, доказали се във времето с изключителна здравина и трайност. Цветът им се постига по естествен начин чрез премесването на различни глини с различно съдържание на минерали и метални окиси. Мазилките, дървените обшивки и плочи стареят, зацапват се, променят вида си, а фасадните тухли не променят цвета и качеството си във времето. Не е необходимо фасадата да се измазва през няколко години – тя запазва желания облик през целия период на експлоатация на сградата. Много е важно иззиждането им да се прави със зидарски разтвори на основата на трас, за да не избиват изсолявания по повърхността на тухлите и да се образуват неприятни бели петна по фасадата. 

Жена
Фасадни тухли Terca

Учудващо, фасадната зидария все още няма установени традиции в България. Наблюдават се единични примери, които впечатляват с облика си. Оказва се обаче, че клинкерът е много подходящ за атмосферните условия у нас, тъй като те предполагат продължителен и суров есенно-зимен период.

Освен чисто защитните функции на фасадните тухли, не трябва да забравяме и естетичните възможности, които предоставят те. Чрез различни цветови нюанс и множеството познати и непознати начини на превръзки между редовете на тухлите можем да постигнем практически безброй много визии и уникални оформления.

Освен това, облицовката с клинкерни фасадни тухли, следваща „технологията на трите слоя“, е най-добрият начин да предпазим топлоизолацията си от външни влияния и да разчитаме на нейните функции по-дълго време. Такъв тип фасада не може да се нарани или издраска и е устойчива на UV лъчи. Двуслойните фасади придават на сградата специфично излъчване и се отразяват благоприятно на микроклимата, като повишават степента на звуко- и топлоизолация. На практика, клинкерът се превръща в звукоизолационен щит на сградата.

Пояснихме разликата обикновен керамичен блок и клинкера. А знаете ли каква е приликата? Че фасадата ви има нужда и от двата.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за фасади Terca