Reference object Contiton 12 brown

Как се изгражда коминна обшивка с Tondach Koraflex Plus

Винербергер има няколко решения за обшиване на комина. Най-гъвкавото и лесно за обработка решение е изпълнението с обшивката за комини Tondach Koraflex Plus

Покривът е един от най-важните елементи на една сграда. Затова системният подход е изключително важен, за да си гарантираме дълъг и безпроблемен експлоатационен живот от самото начало. Рядко се замисляме, но всяко „преминаване“ на елементи през покрива като отдушници, покривни прозорци, комини и др. могат да представляват на по-късен етап скрита „язва“ за покрива, ако не се обезопасят правилно и с качествени материали. Една такава потенциална пробойна обикновено е коминът, а почти няма къща без комин. Затова е добре да се запознаем с възможните решения за хидроизолирането на този елемент и да не пестим от материали, когато става въпрос за оформлението на елемента около комина. Ето и детайлни насоки, как да изградите правилно комин с тази обшивка.

Image
Изграждане на двойна скара

За правилното функциониране на вентилирания покрив Винербергер препоръчва изграждане на двойна скара от контра летви с размери минимум 5х5 см и носещи летви с размер минимум 3х3 см. Така се осигурява  необходимата оптимална вентилация на подпокривната конструкция.

Когато при реденето на керемидите се достигне до комина, е препоръчително изпълнението на обшивка, с цел правилното отвеждане на водата към керемидите. Коминът е една от критичните зони на покрива и се нуждае със сигурност от допълнителни грижи и качествени материали, които да устоят на природните катаклизми. Затова е добре да изберем надеждно решение за него. 

Image
Обшивка за комин Koraflex Plus

Следвайки пътя на водата обшивката пред и отстрани комина трябва да е монтирана върху керемидите, а в горната част на комина - под керемидите.

Обшивката за комин Koraflex Plus на Винербергер е произведена на основа на поли-изо-бутилен. Структурата ѝ осигурява разтегливост по дължина от около 70%, и по ширина до 15% . Така, при полагането, обшивката Koraflex Plus следва всяка извивка на профила на керемидата и елиминира проникването на вода от където и да било. Обшивката се оразмерява с аванс, в зависимост от размера на комина, преди да се залепи.

Image
Притискане с валяк

От долната страна на обшивката е вградена самозалепваща лента, защитена с предпазно фолио, което се отстранява непосредствено преди залепването върху керемидите и комина.

Притискането към комина и към керемидите се извършва със специален валяк, за да се осигури плътна връзка. Разтегляйки я по повърхността, обшивката Koraflex Plus залепва плътно по вълната на керемидите. Така вода не може да проникне дори и при най-силните бури нито между комина и обшивката, нито между керемидите и обшивката.

Задната част на комина е най-уязвима, тъй като там се стича вода по керемидите от горните редове.

Image
Монтаж в задната част на комина

Обшивката се залепва върху монтираните допълнително носещи летви, които осигуряват основа на керемидите зад комина и те лежат в същата равнина като всички останали на покрива. Тя се оразмерява така, че да застъпи  залепената вече обшивка отстрани на комина. Нищо не трябва да възпрепятства и да спира отвеждането на потока на водата надолу по покрива. Целта е да не допусне достигне на вода до подпокривното фолио или пък, още по-лошо, до дъсчената обшивка. Керемидите зад комина се редят върху вече залепеното фолио. Така водата ще се стича по ската на покрива кум улука без да прониква под керемидите.

Image
Алуминива лайсна

За правилното завършване на обшивка на комин Винербергер предлага и  завършваща алуминиева лайсна. Тя се скроява по размерите на комина и се монтира върху залепената обшивка с винтове към основата. Уплътнява се с подходящ УВ устойчив силикон между лайсната и комина.

Покривът е важна част от изграждане на един дом. Но за неговото правилно функциониране от голяма значение е правилното изпълнение на детайлите. А коминът е една от наистина критичните зони в покривната конструкция. Поли-изобутиленът, от който е изградена обшивката Koraflex Plus, е материал, който е устойчив на ултравиолетовите лъчи на слънцето и не старее, което го прави идеален материал за работа на покрива.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за керамични блокове Porotherm

Разтворите на Винербергер - част от цялата система

Три уникални разтвора, които правят строенето лесно, бързо и качествено.

Често задавани въпроси за керамични блокове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за керамични шурцове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за разтворите на Винербергер

Вижте техните отговори тук!

Социални мрежи

Точки на продажба