castle, old, garden,roof, chimney, Biberschwanzziegel Eisenberg, rustikal

Изкуството на комините - всичко, което трябва да знаем, преди да решим да имаме камина

Камината е един от елементите, които изплуват в съзнанието, когато си представяме един комфортен дом. Припомнят ни за домашния уют, топлотата и семейното огнище. Те са метафора за един „топъл“ дом в пряк и преносен смисъл.

Камина
Камина

Не можем обаче да си представим камина без комин. Този функционален елемент на сградата винаги присъства в съзнанието ни, дори още от малка възраст, в която рисуваме в захлас къщи с малки правоъгълници отгоре, от които излиза димна спирала. По същество комините са част от техническите инсталации на сградата и като такива заслужават да им бъде обърнато специално внимание. Тяхното правилно функциониране е ключово за създаването на здравословна, комфортна и качествена среда на обитаване.

Изключително важно е стратегическото разположение на комините

Според действащата нормативна уредба у нас, комини задължително се предвиждат в дневните и кухните на жилищата. Опцията за камина е индивидуално решение, което трябва да събразим още на ниво проект. За да позиционираме правилно нашето коминно тяло, трябва да се запитаме каква искаме да бъде нашата камина и къде да бъде позиционирана. Възможно е тя да бъде в ъгъла, по продължението на някоя от стените или свободно стояща. Важно е тя да не се разполага близо до ходовите линии и до вратите, защото така няма да отоплява ефикасно и няма да може да действа като визуален акцент.

Планиране
Планиране

Комините трябва да имат отстояние най-малко 2 см от негорими елементи и 10 см от горими такива, като например дървената покривна конструкция. Следва да не прекъсват стоманобетонните трегери и гредите на покрива, а дългата им страна трябва да следва наклона на покривния скат за по-бързо оттичане на дъждовните води. Комините трябва да се издигат на най-малко 30 см над билото на покрива. Най-ефикасните сечения на димните канали са кръглите, а техният размер трябва да бъде изчислен спрямо помещението, което камината отоплява, както и спрямо нейното гориво. Вътрешността им трябва да е гладка, за да осигури максимална тяга и да предпази комините от пукнатини вследствие на температурни разширения.

От какво е изработен качественият комин?

Комин
Коминна система

По-старите решения включват комини, зидани от единични тухли или цели елементи от лек бетон. Те обаче отнемат ценно време за правилно зидане и не са достатъчно енергийно ефективни. Съществуват иновативни съвременни решения, които елиминират техните недостатъци и комбинират преимуществата им. Най-ефективният им елемент е керамичното коминно тяло, тъй като то е с кръгло сечение, изключително гладко и издържа на много високи температури. Конструктивният му елемент е бетоновата обвивка, която чрез циментиране на първия блок осигурява здрава основа. Между двете тела се поставя негорима топлоизолация, която да предпази останалите части на сградата. За да функционира правилно и да бъде поддържан лесно, коминът се нуждае и от още няколко елемента – керамичен елемент за улавяне на кондензна вода, отвор за почистване и завършваща шапка. На определените места по протежението му се поставят и керамичните тръби с отвори за присъединяване на отоплителни тела.

Коминът не е просто вертикална тръба, а и фасаден акцент

Комин
Комин - фасаден акцент

Често стремеж на архитектите е да „скриват“ комините и да се надяват, че те няма да бъдат видени от нивото на очите на наблюдателя. Най-смелите решения обаче са тези, които превръщат техническата инсталация във вертикален пространствен акцент на сградата. Разполагането на комин на фасадата, който да обслужва вътрешна камина и външно огнище позволява на проектанта да покаже сърцето на сградата и да демонстрира принципите на „честната“ архитектура, в която интериорът е четим и отвън. Така на подсъзнателно ниво ние разпознаваме и анализираме сградата, тя става по-близка и по-обяснима за нас.

Ключова роля в цялостното въздействие на сградата играе и външната повърхност на комина. Придържайки се към принципите на материалната откровеност, той би трябвало да ни показва същото това, което е и отвътре – керамика. Точно той е акцентът, който би могъл да придобие разноцветна мозайка от фасадни тухли или богатия контрастен цвят на тъмната керамика. Неговото архитектурно оформление ще придаде цялостен характер и индивидуалност на нашия дом.

Не бива да разглеждаме комините като тривиална необходимост, те са част от организма, наречен сграда, и спомагат за неговото правилно функциониране. Позиционирането, вложените материали, изпълнението и външното оформление са аспектите от него, които трябва да бъдат обмислени внимателно и с грижа към детайла. Само така може да се постигне естествената връзка между интериора и екстериора на сградата, които да показват, че домът ни е едно истинско семейно огнище – топло отвътре и неразрушимо отвън.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за коминна система Wienerberger

Социални мрежи

Точки на продажба