Small Town in Winter with snow on roofs

Сигурност на покрива през зимата

Колко страшна е зимата и как бихме могли да защитим покрива си от снега?

Напоследък доста често ни се налага да чуваме по новините, какво бедствие било снегът или колко люта е зимата и някак си по инерция започваме да вярваме, че снеговете през зимата са нещо ужасно, от което няма спасение. Нашите баби и дядовци обаче помнят къде-къде „по-страшни“ дни, в които се навяваха преспи по метър и половина. А ако и ние самите се замислим, спомените от нашето собствено детство са изпълнени с картини от игри, в които се замерваме със снежни топки, строим най-големите снежни човеци и не обръщаме внимание на премръзналите си пръсти, защото знаем, че днес е ден за игра със снега и утре може да се е стопил.

Какво промени така отношението ни към зимата? Защо Баба Марта, която е вестител на смяната на зимата с пролетта изведнъж се превърна в озлобена старица с променливи настроения? Дали спряхме да се радваме на зимата, защото тайничко си признаваме, че не сме подготвени за нея и страхът да не се случи нещо надви радостта в живота ни?

Имаме ли контрол?

Зима
Сняг

Да, има много какво да се случи – може натрупалият сняг да ни забави да отидем навреме на работа, купеният самолетен билет да не бъде използван, покривът на новопостроената ни къща на мечтите да поддаде, голяма маса сняг от него да се свлече на главите ни… и какво ли още не. Вярно е, че много от тези последствия са извън нашия контрол, но има някои, за които можем да се погрижим навреме, например да защитим покрива си и хората, минаващи под стрехите му. Така поне за тях няма да се притесняваме и ще освободим място за радостта в сърцата си.

 

Какво можем да направим, за да подготвим покрива си за зимата, и как да заложим на сигурността? На първо място трябва да помислим за тези неща далеч преди зимата, още докато проектираме нашия нов дом и заложим правилните системи за снегозадържане.

Снегозадържащи елементи

Основният проблем при обилния снеговалеж е, че се натрупва доста бързо.

Топене на снега
Топене на снега

След спирането му много често следва процес на топене. Но тук не говорим за това топене, което познаваме като следствие от нагряване от слънцето или просто цялостно затопляне на въздуха, а за онова, което е следствие от контакта на снега с керемидите по покрива ни, които са с различна температура и акумулираща способност. Обикновено поради по-високата си повърхностна температура керемидите разтопяват снега и така се получава тънък воден филм, по който останалата снежна маса започва да се плъзга. Това може да доведе до лавинообразно свличане на голяма маса сняг, което да застраши както целостта на улуците и казанчетата при стрехата, така и здравето и живота на минувачите под покрива или целостта на паркирания пред дома ни автомобил.

Снегозадържащи керемиди

Снегозадържащи керемиди
Снегозадържащи керемиди

Решението, което обикновено е системно, зависи от множество фактори и се крие във влагането на няколко елемента или комбинация от елементи, предназначени да предотвратят това свличане. Първият вариант е да се сложат т.н. снегозадържащи керемиди. Те представляват най-обикновена керемида с формата и цвета на останалите керемиди на покрива ни, но отгоре е разположен т.н. „нос“, който надстърча и остава скрит в навалялата маса сняг. Преимуществото е, че този елемент е от същия материал като основните керемиди и не се отличава особено от визията на целия покрив.

За изчисляването на необходимия брой снегозадържащи керемиди трябва да се знае точния наклон на покрива, ориентацията на различните скатове, както и в коя снеговалежна зона и надморска височина се намира сградата. За съжаление, често само този вариант е недостатъчен, когато става въпрос за зони с обилни снеговалежи и покриви с по-стръмен наклон.

Снегозадържащи скоби

Снегозадържащи скоби
Снегозадържащи скоби

По-надеждното, алтернативно решение в такива случаи е да се използват т.н. снегозадържащи скоби. Отличителното при тях е, че са изработени от метал и се закрепят лесно и сигурно на горния фалц на керемидите, т.е. избора им зависи от модела на керемидите, а за да не се отличават от цвета на покривя, могат да се поръчат в няколко основни цвята на праховото си покритие: естествено червен, тъмно-кафяв, медно-кафяв, черен . Те също имат носовидна форма и целта им е да се впият в навалялата маса сняг подобно на шиповете на „котки“. При тях височината на надстърчане над керемидите е по-голяма, като съответно ефектът на снегозадържане е много добър.

Снегозадържащи скоби
Снегозадържащи скоби

Броят на тези скоби се изчислява аналогично на снегозадържащите керемиди и зависи от наклона на покрива и снеговалежната зона. В най-общия случай може да се каже, че са необходими от 2 до 5 броя скоби на квадратен метър, като при надморска височина над 800 м броят им следва да е 3. Естествено логиката подсказва, че колкото по-стръмен е наклонът на покрива и колкото по-голямо количество натрупан сняг е регистриран в района, където е разположена къщата ни, толкова по-голям брой скоби ще е необходим. Скобите се разполагат шахматно по покрива, което ще гарантира по-надеждното задържане на снега. Добре е на втория ред, гледано от стрехата към билото, скобите да се разположат в редица през 30 см, като техният брой е извън изчислената бройка скоби за кв. м. покривна площ. На първия ред керемиди не трябва да се поставят снегозадържащи скоби, защото те няма да имат солидната основа на следваща летва, на която да стъпи скобата и да разпредели тежестта по скарата, тъй като обикновено първия ред керемиди не лежи на носеща летва при улука. Освен това натрупването и задържането на снежни маси при края на стрехата, може да доведе до свръхнатоварване на стрехата.

Снегозадържащи решетки

Снегозадържащи решетки
Снегозадържащи решетки

В определен момент големият брой на скобите или снегозадържащите керемиди, започва да „тежи“ визуално и тогава подходът може да бъде заменен с използването на снегозадържащи решетки. Те се състоят от метални носачи, подобни на скобите за снегозадържане, но на тях се монтират допълнителни метални решетки успоредни на улука.

Тяхната роля е същата като при скобите, но с един ред елементи покриваме по-голяма площ, върху която се разпределя по-равномерно товара върху покрива. Тези решетки са с различни дължини – от 1,5 до 3 м, а в зависимост от тази дължина и носимоспособността на различните носачи. За един елемент се използват от 3 до 7 носача.

Снегозадържащи решетки
Снегозадържащи решетки

Отделните решетки могат да се снаждат една с друга по цялата дължина на стрехата. Решетките, също като скобите, трябва да се разполагат над втория ред керемиди над стрехата, като носачите им се закрепват добре на допълнителна летва, поставена над носещата реда керемиди летва.

В повечето случаи са достатъчни един или два реда решетки, в зависимост от снеговото натоварване и дължината на скатовете на покрива.

Те са много подходящо решение, когато сградата или къщата се намират в зона, в която духат ветрове с постоянна посока и може да се образуват т.н. „снежни шапки“ над стрехите. Тук отново се изисква консултация със специалист.

Комбинация от елементи за снегозадържане

Възможно е обаче за по-голяма сигурност, особено във високопланински или по-усойни райони, да се използва комбинация от елементи за снегозадържане – например най-отдолу (втори ред при стрехата) се поставя решетката, а след това нагоре по целия скат (в посока към билото) шахматно се разполагат скобите.

Който и от вариантите да изберем, водещата мотивация трябва да бъде сигурността на покрива ни и хората и имуществото под и около него.

 

Разгледайте всички наши снегозадържащи елементи тук.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Социални мрежи

Точки на продажба