Tondach

Често задавани въпроси за предимствата на покрив Tondach

Керемидите са изработени от естествен материал, какъвто е глината, която в процеса на изпичане над 1000 оC се превръща в керамика. Процесът на производство протича на няколко основни етапа – добиване на глината, глиноподготовка, формоване на  керемидите, сушене, печене и опаковане, като всеки от тях е важен за качеството на продукта.

33 години гаранция Tondach
33 години гаранция Tondach

Животът на керамичните изделия всъщност е много по-дълъг, т.е. самите керемиди ще ви служат много повече, отколкото предполагате. Керамиката като покривен материал датира от столетия, а огромна част от къщите у нас са с керамични покриви с продукти по-стари от 60-70 години.

Новите изисквания към покривите, налагат по-различен подход отколкото само „керемиди и капаци“ и в тази връзка се говори вече за „системно решение“.

Цялата покривна система съдържа и някои некерамични аксесоари, чийто живот е около 30 години.

Ето защо ние се ангажираме с допълнителна 33 години гаранция против разрушаване от замръзване на продуктите ни, ако тя е изпълнена според правилата и изискванията за полагане.

Най-важната функция на покрива несъмнено е защитната, но наред с това съвременните изисквания налагат покривната система да е водоустойчива, паропропусклива, устойчива на стареене, термоустойчива и др. Всички тези функции получаваме, когато изпълним цялостна покривна система. Един покрив не се състои само от керемиди и капаци. В системата, която може да ни осигури търсените функции, са необходими още т.н. керамични и некерамични аксесоари.

Керамичните аксесоари са всички крайни керемиди - керемиди със специални функции като вентилационни керемиди, снегозадържащи керемиди, керемиди с отвор за отдушници, антени и соларни системи, украси и др.

Некерамичните аксесоари имат предимно защитна функция, гарантираща работа на останалата част от системата. Например подпокривното фолио защитава покрива от проникването на вода към дървената конструкция, но същевременно осигурява свободното преминаване на водните пари от подпокривното пространство. Снегозадържащите скоби и решетки предпазват от свличане на големи маси сняг и предотвратяват увреждането на стрехата и улуците, както и нараняване на преминаващи хора под стрехата. Скобите за фиксиране на керемидите и/или капаците пък предпазват от повдигане на керемидите при силни ветрове, а вентилационните ленти под капаците гарантират движението на въздуха от стрехата към билото под керемидите и не позволяват навлизане на вода и снегонавяване под капаците. Тези и още много други аксесоари работят в една цялостна система и ни гарантират спокойствие и защита от всякакви неблагоприятни атмосферни условия.

Стандартните керемиди са такива, които имат разход около 12-14 броя/м2 , но с напредването на технологиите, както и изискванията за по-окрупнен растер на покрива, все по-голямо е търсенето на решения с по-голям формат на продуктите.

Голямоформатните керемиди са най-новата система, която предлагаме. Характеризират се с нисък разход – 9,23 бр./m2 и с най-ниското тегло за квадратен метър - около 34 kg/m2 спрямо други подобни продукти.

Мразоустойчивостта на керемидите е важен техен показател, особено в райони на континента, където валежите са силни и дълготрайни и периодите с минусови температури – продължителни.

Мразоустойчивостта на керемидите се симулира в специално оборудвани лаборатории и се измерва с броя цикли на замразяване и размразяване, при което керемидите се напояват с вода, като след всеки цикъл се проверява, дали по керемидите няма недопустими повреди. Така циклите на мразоустойчивост дават представа, колко пъти през тежките зимни месеци керемидите могат да замръзват напълно и въпреки това, да не се разрушат.

Замръзването на керемидите е опасно единствено, ако те са поели много влага и затова правилното вентилиране на покривното пространство е от изключителна важност, като се цели керемидите да отделят поетата влага максимално бързо. За целите на намаляване на водопоглъщането на керемидите (под 6%), те се изпичат на висока температура (над 1000 оС), при което плътната керамична структура съдържа малък брой пори, в които гравитачно или капилярно да може да прониква вода. Съгласно изискванията на продуктовия стандарт изискването за мразоустойчивост в България  е 90 цикъла, но всички продукти на Винербергер отговарят на най-високия клас на мразоустойчивост – 150 цикъла.

Енгобите са фино смлени глини с различен минерален състав или с добавени метални окиси, вследствие на което при изпичането им и химичните преобразования в тях, се постига различно оцветяване на керемидите Tondach.

Получената смес се нанася върху лицевата част на керемидата във вид на воден разтвор. Тя попива в топлата керемида след сушене и непосредствено преди печене.

По време на печенето керамиката на керемидата като основа се свързва не само механично, но и химически с глината от енгобата. Крайният резултат е еднородно покритие, което се превръща на практика в неделима част от керемидата. Тъй като материалът е неорганичен (глина) и добре изпечен , той не избледнява с времето.

Предлагаме керемиди с различни форми:

  • Най-наложени на пазара са стандартните континентални модели или по-плоските по форма. Характеризират се с това, че се използват за средни наклони на полагане и относително лесен монтаж.
  • Керемидите с вълна са т. нар. средиземноморски модели. Те могат да бъдат полагани при малки наклони на покрива. Така придават характерна за нашите ширини визия на покрива.
  • Друго възможно решение са модерният тип керемиди. Вдъхновяващият им външен вид, модерен и елегантен дизайн ги правят страхотен фаворит за иновативни решения. 

Цената зависи от модела избрани керемиди, цветовата гама и от това дали се полага пълната система.

Важно е да се гледа на покрива като стойност, която се връща във времето, т.е. колкото по-дълго ще издържи един покрив, толкова по-евтино във времето ще бъде. Много често клиентите се подлъгват по ниската цена на един брой керемида, без да изчисляват цялата система.

В тази връзка, за да сравнявате коректно, би трябвало да изисквате цената не на отделен продукт, а на м2 завършен покрив с гаранция.

Използвайте онлайн калкулатора ни, за да видите препоръчителните брутни регионални цени на всички продукти Tondach.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Социални мрежи

Точки на продажба