PAGF решетките: новият приятел на далновидния инвеститор

Какво е PAGF и има ли почва у нас?
Решетките за отводнителите SemDrain могат да бъдат от различен материал, за да бъдат адаптирани към различни потребности и изисквания на конкретния проект. 

Polyamide glass fibre
Polyamide glass fibre

В зависимост от зоната на приложение, като градини, подходи към гаражи, промишлени и логистични центрове, изборът би бил различен, не само по отношение на класа на натоварване, но и според областта на приложение. 

Един от възможните материали е т.нар. PAGF (polyamide glass-fibre) или полиамид, подсилен със стъклофазерни влакна. Чугунът и стоманата се произвеждат от суровини, чиито цени са променливи и изцяло зависими от световните борси. Това прави цената на крайния продукт непредвидима, а това може да рефлектира върху разходите при големи инвестиционни проекти, където между етап проектиране и етап изпълнение на терен, е възможно да има голям времеви интервал и инвестиционните разходи да се повишат.

Пластмасите в това отношение са „гъвкав“ материал и в прекия, и преносния смисъл. За разлика от материалите от черната металургия, при тях се наблюдава по-слаба тенденция към нарастване на цените, предлагат високо качество и дълъг живот на крайния продукт на конкурентна цена. Това ги прави особено привлекателни за малки и големи инвестиционни проекти.

PAGF решетка
PAGF решетка

 

Ето как нашия PAGF „приятел“ ще ни убеди, че именно той трябва да бъде главното действащо лице в нашата история на „Перфектната решетка за отдводнителя“. Благодарение на комбинацията от свойствата на полиамиди подсилването му със стъклофазерни влакна се постигат изключителните механични качества, които са ни нужни за нашето отводнително решение: Защо?! Нека да се убедим сами:

Здрав материал

 Устойчив на високи натоварвания, абразия и химикали. Високата му твърдост и механична якост, които го правят подходящ за излагане на статични натоварвания и високи температури са първите показатели, които трябва да ни убедят, че това е правилният  избор. Стъклените влакна допълнително укрепват и втвърдяват полиамида, който самостоятелно би бил твърде мек и не би издържал на прекалено големи натоварвания.

Лек материал

Когато говорим за якост и твърдост, това обикновено включва доста тежки метали – веднага се сещаме за стоманата и чугунът, но ето че PAGF се явява съществено по-лек материал при еднакви други условия и в рамките на същия клас на натоварване. Да вземем две решетки клас B125 с дължина 498 mm, PAGF решетката тежи само 2,3 kg, докато чугунената решетка тежи 4,2 kg. Решетката PAGF е почти два пъти по-лека и следователно по-лесна за работа и значително по-рентабилна за транспорт.

Сигурност срещу кражба

Двуточково защитно заключване на този вид решетки осигурява защита от кражба, тъй като за всеки елемент на решетката има по един „секретен“ болт, т.е. за един линеен метър отводнител разчитате на два такива болта. Освен че са трудни за развиване без специален инструмент, те са „вдълбани“ в тялото на линейния отводнител, чрез въртяща планка под решетката. Така си осигуряваме спокойствие от нежелани посегателства, без това да ни затруднява, когато се наложи сами да „обгрижваме“ системата си за отводняване. 

Лесен и надежден монтаж

Монтажът на PAGF решетките е улеснен максимално, тъй като отводнителните тела и решетките с дължина 1000 mm се доставят на обекта предварително сглобени. Наличието на два сегмента решетки при тяло от един линеен метър дренаж, позволява лесна модификация в сучай на необходимост.да монтираме дори и когато се налага системата ни за отводняване да не следва прави линии и изисква „чупки“ и сложни конфигурации. Тогава лесно можем да отстраним едната решетка и да направим нужните промени в линията на системата и след това да я върнем обратно на мястото ѝ. 

Химическа устойчивост

PAGF решетки са подходящи за индустрии, използващи агресивни химически вещества и където не е възможно да се използват други материали. Те са устойчиви на корозия и това решение, често се оказва единственото за специфични приложения в химическата, фармацевтичната и преработващата промишленост.

Системни решения

За да улесним процеса по почистване системата SemDrain предлага ревизионни шахти също с PAGF решетка, които се използват за събиране на мръсотия и пясък от пътища и различни повърхности. Ревизионните шахти са изцяло съвместими с линейни отводнители C250 и B125 с PAGF решетка. Като част от системата SemDrain и ревизионните шахти притежават LOCK DOWN система за сигурност срещу кражба.

Схема на дренаж
Схема на дренаж

Въпреки, че телата притежават гладка заоблена повърхност, с цел гарантиране на по-бързо движение на водата и самопочистване, както при всеки друг продукт, и при този има нужда да се полага периодична грижа. За по-висока ефективност на дренажните канали е препоръчително да бъдат поддържани правилно и регулярно, за да се ревизира проходимостта им и да се предотврати запушване с пръст, листа или други твърди утайки. Регулярността на тези ревизии гарантира значително по-дълъг и траен цикъл на експлоатация. Честотата зависи изцяло от местоположението и локалните метеорологични условия, но практиката е доказала, че поне веднъж годишно това трябва да се прави, при това по цялата дължина на системата от канали. 

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Искате персонална оферта? 

Свържете се с нашите

търговски представители!

Имате ли нужда от още помощ?

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Търсене на цени

Вижте цените на настилки Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Прочетете още за настилки Semmelrock

    0Резултати

    Социални мрежи

    Точки на продажба