Дни на биоразнообразието във Винербергер и Земелрок

Грижата за биоразнообразието не е просто поредната модерна дума, а кауза, в която всички ние вярваме и работим усилено да вплетем в ежедневния си живот у дома и на работнотро ни място. 

„Загубата на биоразнообразие през последните 40 години е безпрецедентна и ние сме решени да противодействаме на това развитие на събитията с Програма Биоразнообразие. С тази програма ние активно допринасяме за това бъдещите поколения да имат същите възможности, които имаме ние.“ 

                                                                                                                                                              Хаймо Шьойх - CEO Винербергер

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG

Във връзка с Деня на Земята и съпричастността на Винербергер към проблемите на климата и околната среда, в заводите за керамични блокове в гр. Луковит и за бетонови настилки в близост до гр. Елин Пелин се проведоха Дни на Биоразнообразието – една вдъхновяваща инициатива, в която взеха участие почти всички служители на компанията.

Като част от корпоративната си политика Винербергер поема инициативата за поддържане и подобряване на състоянието на биологичното разнообразие в производствените си бази. На ниво група компанията е избрала да се фокусира върху опрашителите - различни видове птици, пеперуди и пчели - като част от най-уязвимите и важни за оцеляването на човечеството видове. Това е само малка част от разнообразните видове, които обитават заводите в Луковит и Елин Пелин.

В България инициативата стартира през 2022 г. Първата стъпка да бъде направена инвентаризация на биологичното разнообразие и оценка на потенциала на територията в производствените обекти  вече е факт. На тази база са планирани мерки за подобряване на състоянието на местообитанията на опрашителите. Това от една страна ще доведе до подобряване на състоянието на така важните видове пчели, насекоми и птици, а от друга страна ще подобри качеството на средата, в която работят служителите на Винербергер.

Събитията бяха открити от инж. Цанко Миланов –  един от управителите на Винербергер в България, а Антонина Андреева - проектов ръководител Биоразнообразие за Централна и Източна Европа, представи на служителите Програмата биоразнообразие, която е част от цялостната концепция на Винербергер за развитие на устойчивостта на компанията

По време на събитието по интерактивен начин бяха обявени резулатите от проведените проучвания на биоразнообразието в двата завода (Луковит и Елин Пелин). Служителите бяха въвлечени в забавната игра Търсачи на видове. По осем отбора се втурнаха в изследване на териториите на двата завода, където ги очакваха скрити в рими локации. Всяка точка, която отборите намираха, съдържаше въпрос, свързан с видовете, които могат да бъдат наблюдавани във всеки от заводите. Победители станаха отборите, които дадоха най-много верни отговори и показаха завидни познания за заобикалящата ни природа. 

Наградите връчи Любка Маринова – мениджър здраве и безопасност и околна среда. Победителите получиха значки с изображенията на щиглец и авлига от Българското дружество за защита на птиците

Във финалната част на събитията служителите се включиха в засаждането на различни видове дървета, билки и цветя на териториите на двата завода. Йоанна Алексиева - ландшафтен архитект и посланик биоразнообразие за завода на Земелрок внимателно подбра подходящите растителни видове за двата завода, съобразно видовете пчели, насекоми и птици, които компанията цели да подпомогне.

Цветните кътове в завода на Земелрок в Елин Пелин чудесно допълниха разширената и обновена Мострена градина. На място посетителите могат да видят интересни решения с настилки за външното пространство, както и да получат детайлна информация за продуктите на Земелрок.

На финала в Луковит, Ангел Георгиевпосланик биоразнообразие в Завода за керамични изделия, представи резултатите от проведените проучвания и обобщи следващите стъпки. Предстои три пъти в годината да бъде направен мониторинг на видовете на териториите на двата завода по определени маршрути и оценка на ефективността на приложените мерки, целящи подобряване на местообитанията на опрашителите чрез осигуряване на място за живеене, хранене, размножаване и отглеждане на поколението

Ние във Винербергер вярваме, че промяната започва от всеки от нас! Всеки служител и компанията като цяло заставаме отговорно зад каузата за опазване на планетата Земя! 

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за керамични блокове Porotherm

Разтворите на Винербергер - част от цялата система

Три уникални разтвора, които правят строенето лесно, бързо и качествено.

Често задавани въпроси за керамични блокове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за керамични шурцове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за разтворите на Винербергер

Вижте техните отговори тук!

Социални мрежи

Точки на продажба