Untitled (Presentation (16:9)) - 3

Пролетта и часът на Земята с Винербергер

 „Една птичка пролет не прави“ - типична поговорка, но за нас това Е знак за завръщането на пролетта - сезонът на новото начало, пробуждането на природата и новия живот след студената зима.

 С началото на пролетта многогодишните растения започват да растат отново и нови стъбълца се издигат от земята. Някои животни излизат от леговищата си след зимен сън, а тези, които са пътували до по-топлите райони, се завръщат.

Тази година астрономическата пролет започва на 20-ти март. Астрономическите сезони се определят от позицията на орбитата на Земята спрямо Слънцето. Тъй като тези сезони са с различна продължителност, началната дата на новия сезон може да се падне на 19-ти, 20-ти или 21-ви. Метеорологичните сезони се определят от годишния температурен цикъл, като пролетта започва на 1-ви март.

В нашето ежедневие това може да е датата, на която виждаме първите нарциси и минзухари или първите птици, които правят гнездата си. Пролетта започва с по-дългите и топли дни, новите пъпки по дърветата, цъфналите цветя, песните на птички, прехвърчащите пчели и пеперуди.

Завръщане на птиците

Къде гнездят

Птиците се „завръщат“ по местата за гнездене или като стават по-активни след зимата (червеношийки, ястреби, чинки и др.), или като мигрират обратно на дълги разстояния за храна, добри метеорологични условия и чифтосване (щъркели, лястовици и др.). Въпреки че не се знае много за тези миграции, те вероятно използват комбинация от магнитното поле на Земята и забележителности като планини, брегови линии, езера и т.н., за да се върнат до местата си за гнездене.

Знаете ли, че най-дългата регистрирана нон-стоп миграция е от пъстроопашат крайбрежен бекас, който прелита 13 560 километра от Аляска до Тасмания за 11 дни.

Пролетни цветя

Лек и красота

Първите пролетни цветя  започват да цъфтят и носят свежест след сивата, дълга, студена зима. Нарциси, кокичета и минзухари са някои от тях. 

Знаете ли, че  нарцисите могат да растат до 50 години и съвременната медицина използва екстракти от тях за лечение на болестта на Алцхаймер, а в някои случаи дори и рак. Кокичетата пък се използват за лечение на полиомиелит.

Пчели и пеперуди

Важни опрашители

Първите пчели и пеперуди са тук: както пчелите, така и пеперудите използват нектара от цветята, като в процеса опрашват растенията.

Знаете ли, че земните пчели са социални насекоми и могат да живеят в кошери с до 400 индивида. Всеки кошер се управлява от пчелата майка и продължава няколко месеца. В началото на пролетта тя излиза от зимен сън, за да започне ново гнездо.

Кои са любимите ви предвестници на пролетта? Забелязали ли сте ги вече?

Часът на Земята

Може би сте забелязали, че през последните години някои от тези признаци се забелязват по различно време. Малката промяна в температурите може да повлияе на пролетния танц. Поради климатичните промени, пролетта може да настъпи по-рано. Макар това да звучи хубаво за тези от нас, които очакват с нетърпение по-топлите дни, промяната може сериозно да навреди на други живи видове и нашата среда. Някои растения, чийто цъфтеж зависи от температурата на въздуха, могат да започнат да цъфтят по-рано в годината. В същото време някои насекоми, които излизат, когато дните са по-дълги, ще започнат дейността си чак при официалния край на зимата. Ако видовете не са синхронизирани, растенията може да не се опрашват, а животните да загубят източника си на храна – това може да повлияе на други взаимодействия и цели местообитания.


Ето защо е толкова важно да повишим осведомеността относно изменението на климата и да останем под ограничението от 1,5°C за повишаване на температурата. С Часа на Земята даваме гласност на тези екологични проблеми като загасим светлините в 20:30ч. на 25 март 2023г. за един час и покажем подкрепа за планетата.  Възнамеряваме да направим още повече – инициативата „Часът на Земята“ да създаде „Най-големия час за Земята“, през който хората се насърчават да се свържат отново с природата и да посветят 60 минути от деня си, за да направят нещо добро за нашата планета.

Снимайте събуждането на Земята

Ние във Винербергер насърчаваме всички наши колеги да излязат навън, да се свържат отново с природата и да се опитат да забележат всеки признак на пролетта, който се появява. Докато се разхождате навън в парк или в собствената си градина снимайте животни, цветя, дървета или други, които показват, че пролетта е тук.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Прочетете други статии за света на Винербергер

Социални мрежи

Точки на продажба