Reference photo of single house in Michalovce 11

Скатни или плоски покриви?

Кое да изберем и защо? Материалите и техниките в строителството постоянно се променят и развиват, а с това и сградите, които обитаваме. Ако обърнем поглед към родната действителност, страната ни изобилства с най-разнообразни архитектурни решения. За добро или лошо, тук имаме голяма свобода в това как проектираме сградите си. Всяко индивидуално решение се отразява върху средата, която обитаваме, и „рисува“ силуета на града.
 

Покривите са финалният щрих, който оформя цялостния му облик.

Отвъд първосигналните естетически послания, те осигуряват здрав и стабилен завършек, без който всяка една конструкция би била немислима. Видът на покривите зависи от конфигурацията на сградата, климатичните особености, архитектурното въздействие, което целят, наличието на надстройки или излизащи над покрива части на сградат. Вариантите за формата на покривните конструкции, видовете покрития и начина на отвеждане на водата са много и не спират да се усложняват. Ако ограничим обхвата на анализ в жилищното строителство до масово разпространените варианти, изборите се ограничават най-генерално до два – скатни или плоски. Тези групи са именувани според най-типичния си признак – наклона на покривните равнини.

  • СКАТНИ ПОКРИВИ - те се характеризират със значителен наклон, който може да варира в определени граници. По БДС в България за скатни са определени тези, които имат наклон над 7%. Видовете покрития за тях са изключително разнообразни – от традиционните и изпитани във времето керемиди, през гладки или профилирани ламарини, чак до слама и тръстика.
  • ПЛОСКИ ПОКРИВИ - макар и да не звучи точно така, те също имат наклон. Макар и съвсем малък, той служи за отвеждане на водата в определена посока (към воронките). Той варира от 1 до 7% (0,5 - 4°). Плоските покриви трябва да имат непрекъсната (т. нар. „безшевна“) покривка или да са с абсолютно водоплътни фуги.

 

Как да изберем между скатен или плосък покрив?

Както всичко друго, и двете групи притежават своите предимства и недостатъци, с които е редно да се запознаете, преди да направите избор за своя дом.

Традиция срещу съвремие

Покрив
Покрив

Умереният климат у нас не е насочил конфигурацията на покривите у нас в една категорична посока, но традицията сочи друго. Ако обърнем поглед към традиционната архитектура, създадена с местни ресурси и техники, можем да дадем отличителен пример с възрожденските къщи. Стремейки се да отведат валежите извън къщата, майсторите съвсем естествено са предпочитали ясната структура на скатния покрив.

В добавка, много градски силуети са известни с пета фасада, облечена в керемиди. Хърватският курорт Дубровник и островът Св. Стефан са сред много примери, впечатляващи в своята единна материалност и колорит. Успешно съгласувани, покривите там запазват съществена характеристика на средата. От друга страна, съвременната архитектура залага на основната тенденция за изчистването на формите. Тя свежда обемите до чисти, ортогонални пространства, най-често увенчани с плосък покрив. Той е една от най-отличителните черти на модернизма – стил, който коренно променя разбирането за архитектура и бива интерпретиран и доразвиван и до наши дни.

Естетика

Покрив
Покрив

Противопоставени на минималистичния привкус на плоските покриви, скатните предлагат богато формообразуване. Освен двускатни и четирискатни, те могат да бъдат във всевъзможни сложни форми в зависимост от плановото решение на сградата. Покривните покрития се превръщат в неразделна част от цялостния облик на сградата, като го обогатяват с различни форми, цветове и текстури.

Отводняване

Покрив
Покрив

Това е най-обширната категория за разглеждане, като едновременно с това е и най-съществена. За правилното функциониране на всеки покрив трябва да се вземат предвид количеството и вида валежи, с които ще се „справя“ той. В зависимост от това се определя и типът отводняване, който най-общо се дели на два вида - външно и вътрешно (съответно за скатни и плоски покриви).

Външното отводняване притежава някои значителни предимства, защото бързо отвежда водата извън очертанията на сградата. Това предотвратява трудните и скъпи ремонти вследствие на течове.

Плоски покриви не са препоръчителни за планински райони и като цяло за места с обилни количества валежи, в това число и сняг. При тях водите се оттичат бавно, снегът се задържа, топи се на място и може да се получат завирявания.

При по-големия наклон на скатните покриви снегът се свлича сравнително бързо и пада директно на земята. При тях обаче съществува друг риск - свличания на големи маси могат да доведат както до нарушаване на казанчетата и улуците по стрехите, така и до неприятни инциденти. За да се избегне това, се предвиждат системи за снегозадържане. Те включват снегозадържащи керемиди, скоби, решетки или комбинация от тях.

Последващо използване на дъждовна вода

Външните отводнителни системи на скатните покриви позволяват лесно насочване и контролиране на оттока. Естествените керамични керемиди не използват химични добавки и по този начин те не повлияват върху качеството на дъждовната вода, която може да бъде използвана отново.

От друга страна, при недостатъчна поддръжка плоските покриви образуват завирявания. А кой иска неплануван басейн на покрива си?

Поддръжка

Покрив
Покрив

Наклонените покриви не се нуждаят от допълнителна поддръжка, тъй като дъждът естествено отмива падналите листа, натрупвания и отпадъци от скатовете. В добавка, отводнителната система на сградата е изцяло открита. Така тя може да бъде под контрол – лесна за следене и удобна за поправки. Всяка керемида лесно и бързо да се подменя, ако е необходимо, без да се налага цялостен ремонт.

От друга страна, плоските покриви се нуждаят от непрекъсната поддръжка на отводнителните системи. Трябва да се следи да не се задържат боклуци във водосточното казанче, тъй като това може да доведе до запушване и неприятни течове в сградата впоследствие.

Вентилация

Като естествен строителен материал керамичните керемиди на скатните покриви спомагат за допълнително регулиране на температурата. Благодарение на естествената вентилация на пространството между керемидите и дъсчената обшивка на скатния покрив се осигурява благоприятен микроклимат през всички сезони, а натрупаната влага се отвежда навън.

Енергоефективност

Слънчеви батерии
Слънчеви батерии

Сгради със скатен покрив са със 12.5% по-компактни от тези с плосък с еднаква жилищна площ (Източник: TU Wien). По този начин по-малка площ има директно съприкосновение с външната среда. От това разходите за отопление намаляват.

Соларни панели и фотоволтаични инсталации лесно могат да бъдат интегрирани в равнините на скатните покриви, без да нарушават цялостното им въздействие. Това добавя ценна функционалност към дома.

Използваемост

Използваемост
Използваемост

Плоските покриви могат да се превърнат в използваемо пространство под формата на покривна тераса (особено на места с по-благоприятен климат). С озеленен покрив или не, пергола или други слънцезащитни съоръжения, тя може да донесе своята допълнителна функционалност към жилището. Важно е да се отбележи обаче, че настилките на използваемите покриви трябва да отговорят на определен набор от условия. Те биват подложени на постоянни натоварвания, съчетани с големи температурни разлики и деформации. Товарите могат да доведат до механични повреди на хидроизолацията и по този начин целият покрив да бъде компрометиран.

Скатните покриви също могат да спомогнат за обособяването на допълнителни обитаеми площи без добавяне на цял етаж. За разлика от плоските покриви, те предлагат целогодишно комфортно и защитено използване, а не само при хубаво време. От друга страна, скосяванията на скатовете „отнемат“ част от това пространство.

Освен като склад, защитеното подпокривно пространство може чудесно да се приспособи като пълноценно използвана площ – ателие, офис, дори спалня. Ако предпочитате уюта на този вид помещения с разчупени форми, трябва да помислите как да „поканите“ естествената светлина у дома – чрез капандури и други покривни прозорци.

Първоначална инвестиция/рентабилност

Генерално ремонтите на скатните покриви са по-скъпи, но при качествено изпълнение на цялостната система подобни инвестиции се налагат далеч по-рядко от тези на плоските. Ако керемидите са надеждно подредени и фиксирани, никакви бури не могат да застрашат целостта на покрива. Освен това, те притежават дълготрайна гаранция, а животът им се оценява на над 100 години.

По този начин първоначалната инвестиция се изплаща във времето и осигурява спокойствие за обитателите на къщата.

Покривът е едно от най-важните пера от бюджета за строителство на вашата къща. Той е ключов компонент, който ще защити вашия дом и по този начин ще гарантира вашето спокойствие.

Оставяме избора във ваши ръце. Най-важното е да се доверите на качествени материали и изпълнение от доказани специалисти.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още с блога ни

Социални мрежи

Точки на продажба