Първата е4 къща в България

Първата Керамична Е4 къща в България

Първата керамична къща по Концепцията е4 у нас се намира в южната част на София, в полите на Витоша. Архитектурният проект е на A&A Architects и в тази статия Ви разказваме по-подробно за предизвикателствата и изпълнението на първия по рода си такъв проект за България. 
 
"Нискоенергийната къща съчетава съвременна архитектура с иновативни решения за енергийна ефективност. Целта на проекта беше да се създаде еднофамилна жилищна сграда с много ниска консумация на енергия чрез използване на наличните технологии и продукти, без да се стига до ограничения в архитектурата или до значително увеличение на строителните разходи. Изпълнението на проекта доказа, че този подход е подходящ за широко приложение и може да бъде ефективна стратегия за справяне с ефектите от изменението на климата." 
A&A Architects

Керамична къща Е4

Концепцията е4 събира в себе си свободата на проектиране, обединена със здравословен климат, комфорт на обитаване и високо качество на живот. Какво точно стои зад понятието Е4? Energy (Енергия), Economy (Икономичност), Ecology (Опазване на околната среда) и Emotion (Емоция). главната цел на концепцията е икономично строителство, което да не вреди на околната среда и да предоставя на обитателите балансиран климат в дома и ниски консумативни разходи. Е4 е дългосрочна инвестиция с поглед към бъдещето, взимайки предвид тенденциите към по-устойчиво строителство през последните години.

Първата е4 къща в България
Първата е4 къща в България
© Wienerberger EOOD

Но тук не говорим само за следване на тенденциите, а много повече. Керамичната къща Е4 включва в себе си старателен подход на материали и тяхната комбинация за възможно най-добра енерго-ефективност и най-добро съответствие с архитектурното проектиране на сградата. В случая на първата Е4 къща в България, избраният подход е малко по-нестандартен. Фасадата на сградата е продължение на покрива с Tondach керамични керемиди. Тази фасада е разположена на южната и северна страна на къщата, като дървената фасада с прозорци се пада съответно от източната и западна страна на къщата. Соларните панели на двускатния покрив са стратегически разположени на южния скат, където е изчислено, че ще могат да абсорбират най-много и най-дълго слънчева светлина през дните на всеки сезон. 

Предизвикателството в проекта

Първата е4 къща в България
Първата е4 къща в България
© Wienerberger EOOD

Предизвикателството в проекта беше да се постигне нискоенергийна сграда със съвременен дизайн, използвайки традиционни материали: керамични тухли и керемиди и скатен покрив - на място, където зимите са студени. Успяхме да решим задачата чрез иновативна комбинация от традиционни строителни решения: 

  • Ориентацията на сградата беше точно определена с оглед местните климатични условия и възможността за максимална печалба от слънчева енергия. 
  • Традиционният скатен покрив беше трансформиран във визуална рамка, която определя съвременния силует на сградата, тъй като довършителният материал на покрива преминава през фасадите. 
  • Слънчевите колектори се използват за подпомагане на отоплението, докато фотоволтаичните панели подобряват енергийния баланс на къщата.

Интегрирането на външни щори пред прозорците на южната фасада избягва прегряване през лятото, а остатъчната енергия от слънчевите колектори се използва за отопление на външния басейн. На горната снимка ясно се виждат спуснатите външни щори пред прозорците на сградата, като архитектурното решение в проекта беше къщата да има френски прозорци на приземния етаж и по-малки на втория по южната фасада. По-големите прозорци на втория етаж са поставени на източната фасада на къщата, осигуряващи повече светлина през първата половина на деня. 

Използвани продукти

Първата е4 къща в България
е4 къща
© Wienerberger EOOD

За външните стени са използвани керамични тухли, пълнени с минерална вата: Porotherm 44 Izo Profi . Основната полза от този вид тухли е постигането на много нисък коефициент на топлопредаване на стените поради интегрирането на топлоизолация в самата тухла, като същевременно се поддържа висока топлинна маса и паропропускливост. Конструкцията на стените е по-технологична в сравнение с традиционната зидария с допълнителна външна топлоизолация. 

Като допълнение, тухлите Porotherm 44 W.i Plan предоставят изключителна бързина при зидане, тъй като използват технологията на Porotherm Profi Dryfix Extra. Тъй като пълнените с вата тухли са шлайфани, тяхното поставяне на редовете зидария се осъществява с помощта на полиуретановото лепило Dryfix Extra. Тази система на зидане осигурява икономии от гледна точна на материали, работна ръка и време за работа по един обект.

Плоските керамични плочки Tondach Фигаро Делукс Антрацид са използвани за покрива, както и за облицовката на северната и южната фасада. Това е иновативно решение, което използва същия фасаден и покривен материал с много висока издръжливост. Керемидите Tondach предлагат възможности за 90-градусово разположение, като продължение на покрива по фасадата, което дава възможност за разнообразие от визии на облика на къщата. В случая на първата керамична Е4 къща в България, изборът на керемиди в цвят Антрацид е не само стилистично решение. Черното е цвят, който привлича светлина и топлина по-силно от други светли нюанси. Идеята тук е този цвят да не е само стилистика, но е и част от техническото решение за енерго-спестяване.

За алеите около къщата са използвани павета Semmelrock, които идеално се вписват в пейзажа и съответстват на архитектурата на сградата.

Продуктите на Pipelife са използвани за техническите инсталации на сградите.

Концепцията Е4 е не само в използваните продукти и проектирането на къщата. Тя е и в правилното изпълнение и полагане на всички елементи. Проследете целия проект от проектиране до завършен вид на сградата в краткото ни видео тук:

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още за нашите продукти

Социални мрежи

Точки на продажба