Porotherm Profi Dryfix Extra

Системата Porotherm Profi Dryfix Extra – Чиста работа!

Развитието на тухлите не спира и те еволюират непрестанно. Какво ни дава всяка една промяна и какво можем да спечелим при последната иновация със системата Porotherm Profi Dryfix Extra?

Еволюция на тухлите
Еволюция на тухлите

Когато говорим за тухли, често асоциациите са еднотипни и се свързват с ретро и отживели практики, прекалено прост начин на строителство и може да се каже дори доста мърляв процес.

Развитието на тухлите обаче не спира и те еволюират непрестанно. Да вземем за пример форматите. В края на миналия век думата тухла беше равна на тухла единичка или четворка, докато днес тухлите, използвани традиционно в строителството са голямоформатни, с вертикална перфорация и с доста точна геометрия, улесняваща работата и откъм време и откъм експертиза.

Така само за десетилетие-две отпадна нуждата от използване на зидарски разтвор по вертикалната фуга между две съседни тухли, защото сглобката нут-федер (от немски) или така познатите по нашите ширини зъб-глъб осигурява тази надеждна връзка. Но отскоро вече можем да се лишим от мокрите процеси и трудоемкото подравняване на зидарията чрез новата система, наречена Porotherm Profi Dryfix. При нея зидарският разтвор отпада като метод на слепване и се замества от специално разработена полиуретаново лепило (Dryfix Extra), което в комбинация с перфектно калибрирани тухли (тип Profi) осигурява множество предимства, които ще променят представите ни за начина на изграждане на зидани стени.

Нека да разгледаме, кои са тези предимства и как да се възползваме от тях максимално! 

Зидария с висока степен на точност

Porotherm Profi Dryix Extra
Висока точност на тухлата

Продуктите Porotherm са всеизвестни с техните неоспорими предимства. Новото при тухлите Porotherm от серията Profi е, че след изпичане тези блокове преминават допълнителна обработка – прецизно компютърно калибрирано шлайфане на хоризонталните страни, което им придава изключителна точност с толеранси под половин милиметър. Затова този вид тухли наричаме „шлайфани“. Така се осигурява ключовата бързина, с която се зидат след това и още безброй улеснения. Сама по себе си тухлата е толкова гладка, че при прилепване една до друга се постига максимална плътност на зида, а специално разработеното за Винербергер полиуретаново лепило Dryfix Extra осигурява сигурната и здрава връзка между тях.

Съставът на лепилото Dryfix Extra е подбран така, че то да бъде максимално здраво и издръжливо във времето и е специално пригодено за слепването на керамични повърхности. То замества нуждата от познатите зидарски разтвори и всички свързани с тях неудобства и необходими инструменти. Тествано в независими лаборатории, лепилото Porotherm Dryfix Extra е издържало изпитванията за устойчивост на материала, механична якост, пожароустойчивост и всички здравословни аспекти за безопасност.

Прецизната геометрия на блоковете осигурява равна и гладка повърхност на иззиданата стена, като намалява разхода на необходимия материал за последващата мазилка.

Много висока устойчивост

Porotherm Profi Dryfix Extra
Здравина на Porotherm Profi Drifix Extra

Макар, че в България преди всичко на тухлените стени се гледа само като ограждаща и преграждаща функция в конструкцията, все пак е важно да се осигури устойчивостта на стената така, че да може да носи сама себе си.

Свързващата способност (здравината) на лепилото Dryfix Extra е толкова голяма, че при тестове за механично принудително разрушаване на стена, изпълнена с него, се констатират разрушения по тухлите, но не и при зоните на слепване между тях. Знаейки колко висока якост на натиск имат самите тухли Porotherm (7,5 – 10 N/mm² - много над изискванията за ограждаща зидария), можем съвсем спокойно да заключим, че устойчивостта на стената е осигурена напълно.

Нека да видим как да осигурим максимално ефективно изграждането ѝ! 

По-бързо зидане и лесна обработка

Майстор, облегнат на стена
Готова стена с Porotherm Profi

Поради краткото време на достигане на необходимата слепваща якост на полиуретановото лепило Dryfix Extra (около 10 мин.) с тази система се работи много бързо и значително по-лесно в сравнение с конвенционално използваните системи със стандартен зидарски разтвор. Не е необходимо да се изчаква (особено при по-тънките стени) за да се подсигури необходимата здравина при бързо зидане във височина и не поддаването на разтвора на изградените по-долу редове в стената.

Поради изключително точните размери на Profi тухлите, времето за поставянето на всеки един блок е сведено до минимум. Реално след подравняването на първия ред след това всеки следващ ред е нивелиран. Остава зидаря да постави блока точно върху предходния.

Това е важно за предприемачите и техните строители, защото времето за изграждане на част зидарии може да бъде намалено до 2 пъти. Особено в период на и максимално оптимизирани бюджети, намаленото време за работа може да компенсира изоставания в други части на строителството и да спести значителни разходи за неустойки от закъснения. Освен това строителните фирми със своите мащаби могат да приключат повече обекти на годишна база и така да генерират повече печалба от повечето обем работа извършена за същия период.

Но това предимство работи и в полза на самите строителни работници, чиято работа обикновено се заплаща на квадратен метър готов зид. Със системата Porotherm Profi Dryfix Extra се "отмята" по-бързо квадратура и ако за ден са получавали едни нива на надница, сега могат да достигнат минимум два пъти повече дневно.

Опита от други страни, където Винербергер е наложил този тип продукти, сочи, че строителите, свикнали веднъж с по-бърза система на работа, прави връщането към стандартните способи със зидарски разтвор невъзможно и би било крачка назад.

Тъй като времето е ключов ресурс днес, спестяващите време решения с равни или дори по-малки финансови разходи осигуряват голямо конкурентно предимство в съвременното строителство.

Необходимост от много по-малък набор от инструменти

Система Porotherm Profi с пистолет и полиуретаново лепило Dryfix Extra
Система Porotherm Profi с пистолет и полиуретаново лепило Dryfix Extra

Подемна техника, миксери, лопати, кофи и мистрии… всичко това остава в миналото. Всички тези приспособления, необходими да се доставят на обекта и да бъдат разнесени по етажите десетки палета с разтвор, разходите за електроенергия за подемници и кранове, необходимата вода за неговата направа, инструменти за бъркане и труда за приготвяне и разнасяне на готовия разтвор и още допълнителен труд за общи работници струват сериозен ресурс на всяка строителна фирма. В изготвянето на бюджета на една сграда те се калкулират по подразбиране и доскоро на никой не му беше минавал през ума, че тези разходи могат да бъдат изцяло зачертани от големите сметки. Ето че има решение: трябват ни само тухли, но не какви да е, а Porotherm Profi, няколко флакона Dryfix Extra и метален пистолет за полиуретаново лепило с висока резба. Единственият зидарски разтвор, който ни е необходим на площадката е този, с който подвеждаме първия ред или т.н. „легло“. Но както големите майстори казват: „Подхванеш ли първия ред правилно, после нямаш грижи“

По-малък обем => по-икономично

Строители обсъждат строеж
Строители обсъждат строеж

За да стигнем до това твърдение е вложено много ноу-хау, но като цяло те се свеждат до доста лесни калкулации:

Полиуретановото лепило Porotherm Dryfix Extra се доставя в комплект с тухлите. За един камион с тухли с дебелина 25 см са необходими 26 флакона Dryfix Extra или малко над две кашончета в сравнение с 78 торби сух разтвор, равняващи се на 2,2 палети и с тегло на палет на 1400 кг.

Един камион лепило Dryfix Extra може да замени 100 камиона с хоросан! Не е достатъчно убедително?! Зад тези камиони се крият доста разходи. Като за начало тези 100 камиона трябва да бъдат докарани на обекта, разтоварени и „разхвърляни“ по етажите. Всичко това струва пари за транспорт, разтоварване и складиране. Да не говорим колко излишни изгорели газове ще спестим на природата от толкова транспорт.

И това е само докато доставим зидарския разтвор на обекта. Ако сметнем и олекотяването на постоянния товар, с което би се натоварила конструкцията, ако трябваше да положим всичкия този зидарски разтвор по стените. Средното обемно тегло на 1 кубичен метър зидарски разтвор е 1800 кг или 1400 кг на пале. И така стъпка по стъпка се натрупват ненужни разходи, които се решават само с един естествен избор – Porotherm Profi Dryfix.

И ако мащабите на многофамилното строителство като кооперации и смесени сгради ви се виждат прекалено големи, за да си представите за какво иде реч, можем лесно да „преведем“ тези обеми спрямо нова еднофамилна къща. За изграждането на една средна семейна къща са необходими 14 000 литра готов зидарски разтвор или цели 17 палета сух разтвор. За същата къща са необходими около 202 флакона (17 кашончета) лепило Porotherm Dryfix Extra. Правилата за транспорт, механизация, разтоварване и складиране са същите, а можем да си ги спестим.

Без обектови отпадъци

Porotherm Profi Dryfix Extra - без обектови отпадъци
Porotherm Profi Dryfix Extra - без обектови отпадъци

При работата със стандартен зидарски разтвор неминуемо се стига и до обектови фири, напр. останал неизползван зидарски разтвор. Ако в края на деня или при необходимост от прекъсване на работа, ни остане някакво количество разтвор, който вече е забъркан с вода, но не се използва докрай, той трябва да се изхвърли, защото до другия ден вече ще е стегнал и ще бъде неизползваем.

Освен, че от това се търпят немалки загуби за самия материал, това ще ни донесе и допълнителни разходи за депонирането на този отпадък на специално указаните за целта места. Това означава още транспортни разходи, товаро-разтоварни разходи и разходите за самото депониране.

Не на последно място е налице и негативен екологичен отпечатък върху околната среда. Защо да си го причиняваме?

След работата с Dryfix Extra лепилото, просто се почиства пистолета със специален флакон-чистител на ацетонова основа и на следващия ден сме готови да продължим със същата скорост и ефективност като днес. 

Без мокри процеси = по-дълъг сезон = по-бързо нанасяне

Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra - Система без мокри процеси

При използването на зидарски разтвор се използва вода за разтварянето на строителната суха смес, т.н. "направна вода". Дали ще е на торби или в силоз е необходима вода за разтвора. Това води след себе си редица неудобства, които са свързани със свойството на водата да замръзва при минусови температури. На първо място ограничава времевия прозорец (сезона), в който можем да използваме зидарски разтвор като метод за полагане на зидарии. В студените месеци, минималните температури през нощта могат да паднат под нулата, което води до замръзване на водата в прясно положения разтвор и така се нарушават процесите на набиране на якост във вароциментовия разтвор и не постигане на заложената му якост. Това е и причината всички производители, а и нормите да забраняват да се изпълняват зидарски работи при температури по-ниски от +5оС. А това означава по-кратък сезон за зидане.

Някои биха възразили с два контра-аргумента: единият е, че през зимните месеци обикновено се „влиза“ в затворените вече зони и се продължава с други възможни операции като прокарване на електрически и ВиК инсталации, но от гледна точка на майстор, който се занимава само със зидане това означава, че други бригади ще имат работа, а той ще трябва да почива. Затова за него не е без значение, дали ще може да работи още месец-два месеца или не. Наложено към мащабите на големите строителни фирми, кой би имал против да предаде една или дори две-три готови сгради за година в повече? С лепилото Dryfix Extra зидането може да продължи и през зимата. С него може да се работи при температури до -5°C. Спрямо средните температури, регистрирани на територията на България за последните десетилетия това означава до 2 месеца по-дълъг сезон или практически непрекъсната строителна година

В допълнение, фактът че не използваме допълнително вода за подготовка на зидарския разтвор, води до по-бързо изсъхване на конструкцията и съответно по-бързо нанасяне за живеене.

Чиста строителна площадка

Чиста строителна площадка
Чиста строителна площадка

Макар че в България терминът „чиста площадка“ е все още далеч от стандартите към които се стремим и доскоро беше повече в сферата на пожеланията, знаем, че това вече е норма за строителите, които искат да градят европейски имидж. Хубавото е, че със системата Profi Dryfix Extra това да почистваш строителната площадка след края на работния ден въобще не стои на дневен ред. С тази система не се създава отпадък от използването на вароциментовия разтвор, не се изхвърля разтвор и не е нужно да се чисти след майстора. Така освен, че спестяваме пари за труда на този, който би трябвало да почисти, спестяваме и за транспорт и депониране на отпадъците.

И като говорим за спестяване, имаме предвид както директни разходи, така и разход на човешки ресурси и разход на време. 

Оптически красиво и изчистено изпълнение

Porotherm Profi Dryfix Extra - Чиста зидария
Porotherm Profi Dryfix Extra - Чиста работа

Зидането със зидарски разтвор си иска майсторска ръка. Зидането изглежда лесно, но изисква много опит и придобит усет, така че да няма изпонацапани стени, несъразмерни фуги (прекалено тесни или "гладни", както обичат да казват майсторите или прекалено дебели, които водят до преразход на разтвор). Освен добре отработените движения на ръката на майстора, се иска и набито око, за да се постигне оптималната консистенция на разтвора, за да не пропада при полагане или да не е прекалено твърд, за да се нивелира по-добре всеки следващ ред. Майсторите постигнали това съвършенство определено са малко и взимат скъпо.

Зидането с Profi Dryfix Extra не изисква толкова високо специализирана работна ръка и все пак осигурява постигането на красива и чиста зидария.

Модулно съвместими

Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra - модулна съвместимост

Стандартното строителство в България предполага изграждането на външните стени с блокове за 25 см дебелина на зида и 12 см за вътрешните преградни стени. Системите Profi Dryfix Extra предлагат модел и от двете дебелини – Porotherm 25 Profi и Porotherm 12 Profi. По-голямата височина на блоковете от 249 мм, заедно с около милиметър лепило, осигуряват модулността от 25 см във височина, което улеснява майсторите при  „срещането“ на два перпендикулярно съседни зида, когато те не "завършват" при колона, а и така лесно могат да се „водят“ и „превързват“. В допълнение могат да се комбинират и с тухлите от същия Profi тип - Porotherm 38 Izo Profi

Ограничихме се с десетина основни предимства, макар че реално са доста повече. Но след толкова резонни аргументи едва ли е необходимо да влизаме в още по-детайлни анализи. Изводът е само един - след толкова много предимства тухлите Porotherm Profi се превръщат в синоним на лесна логистика, бърза и чиста зидария и икономически изгодна система за зидария за всеки сезон. С една дума – Чиста работа!

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Социални мрежи

Точки на продажба