Reference rodinný dům Častrov 2019 - střešní krytina Tondach Stodo 12 engoba tmavě hnědá | Wienerberger

Малките елементи, които правят големите покриви

Мнозина от нас смятат, че веднъж положен покривът няма нужда да се проверява или променя с години....

Принципно това е така, но само ако сме си свършили добре работата още когато е бил изграждан. Премина поредната зима, а с нея и опасностите, които се криеха под заснежените покриви. Означава ли това обаче, че покривът ни е готов да посрещне пролетните силни ветрове или обилните летни дъждове? А коварните изненадващи градушки? Всички помним поне един-два случая по телевизията с частично или изцяло отнесени покриви, нали?

Ако не искаме и в следващите сезони да се притесняваме дали покривът ни е готов да посрещне предизвикателствата, нека вземем мерки още докато времето го позволява.

Ревизирайки покрива си и мислейки как да го направим максимално сигурен за всеки следващ сезон, нека обърнем внимание на малките детайли, които със сигурност ще ни спестят максимално много главоболия с минимални усилия.

На какво си струва да обърнем внимание

Формата има значение

Керемида
Керемида Tondach

Традиционно покривите се изграждат от керамични керемиди, които имат специфична и лесно разпознаваема форма за всеки модел, но и доста общи черти. Първата отличителна черта, която се набива на очи са малките „крачета“, които има всяка керемида от долната си страна. Тези крачета спомагат за поставянето на керемидите върху летвите на дървената скара и така освен че следват права линия се закотвят към летвената конструкцията.

Друг отличителен белег при повечето модели са фалцовете в лявата и горната страна на керемидата, които осигуряват онова „закопчаване“ на всяка керемида със следващата, което от една стана държи керемидите заедно, но от друга страна има много важната функция да не позволява проникването на дъждовна вода под керемидите дори и при косо падащи дъждове.

Достатъчно ли е това обаче, за да имаме сигурен покрив при поривите на вятъра?

Само формата не стига

Закрепващи винтове
Поставяне на закрепващи винтове

Тези две дадености за керемидите биха били достатъчни, за да имаме праволинейно положен покрив, здраво скрепени една за друга керемиди и сигурно отвеждане на дъждовната вода. Мнозина майстори дори биха привели допълнителни аргументи и за устойчивост на вятър - керемидите се държат една друга от собствената си тежест и няма начин вятъра да ги помести. Може би обикновен повей да, но какво става при силен и дори бурен вятър?

Затова продължаваме да обследваме формата на керемидите и забелязваме още нещо важно – отвори (един или два в зависимост от модела) в горната им част. Тези отвори служат за поставянето на закрепващи винтове, които ще гарантират, че нашият покрив няма да се даде лесно на буйни ветрове.

Модели керемиди Тондах
Модели керемиди Тондах

При малко по-обстойно наблюдение дори ще установим, че има зависимост между броя на дупките за закрепване и формата на керемидата. Например забелязваме, че колкото по-плоска е керемидата, толкова по-видно е, че има не един, а два отвора, което означава, че трябва да се закрепи с два винта. И това е логично, защото моделите с по-висока вълна (напр. Veneton) се използват за покриви в средиземноморски стил (с нисък наклон - 10-15о), а по-плоските (напр. Planoton 14) – за вътрешно-континентален и дори алпийски стил (с голям наклон - над 45о).

При някои модели керемидите могат дори да преминават отвъд корниза и да „прелеят“ в равнината на фасадата, която е направо вертикална. Обикновено при по-ниски наклони е достатъчно всеки втори или трети ред керемиди да се закрепват посредством винт върху носещите летви, а при по-стръмните наклони трябва да поставим винт не само на всяка керемида, но в някои случаи и по два винта. Затова ако сме започнали изграждането на сигурен покрив, нека да не пестим от винтчета за жълти стотинки.

Сигурност по хоризонталата, но и по вертикалата

Странично захващане на керемидите
Странично захващане на керемидите

Дотук предвидихме достатъчен брой закрепващи винтове за новия си покрив, които ще осигурят стабилното закрепване на керемидите за летвите на скарата. Какво се случва обаче, ако ветровете стигнат до ураганни нива? Имаме немалко примери за такива, дори и по нашите ширини. Осигурихме редовете по хоризонталата, но могат ли ураганните ветрове да повдигнат керемидите, „подхващайки“ ги отдолу откъм стрехата? За съжаление отговорът е „Да. Стрехата е най-уязвима в случаи на силно завихряне на вятъра“.

Но този отговор не бива да ни притеснява, защото имаме решение и за закрепване по вертикалата. В тези случаи се използват т.нар. скоби за странично закрепване. Тези скоби също се закрепят на летвите, но на долния ред и притискат керемидата отстрани, като профилът на скобата плътно прилепва по профила на страничния фалц. Тяхната функция е да фиксират керемидата така неподвижно, че дори и най-яростните пориви на вятъра да не успеят да я повдигнат отдолу.

Капаците не са просто за красота

Капаци
Капаци

Когато вече сме се уверили, че покривът ни е надеждно нареден, остава да се погрижим за финалния щрих – капаците. Независимо дали става въпрос само за билото и/или за маията, все са ни необходими капаци, които да затворят двете равнини и да осигурят нужното отвеждане на въздуха от подпокривното пространство извън покрива. Това е функцията на капаците.

Едно много важно уточнение: нека се сбогуваме вече с отживели традиции като „подмазване“ на капаците с хоросан от времето на нашите прабаби. Покривът трябва да „диша“.

Затова нека оставим капаците да си свършат работата и да им дадем необходимото пространство като заложим на сухия монтаж. С няколко летводържателя този монтаж става бързо, лесно и най-вече правилно, а предпазването от попадане на боклуци и навял сняг под капаците ще оставим на вентилационната лента, която се поставя под капаците и се разстила по керемидите от последния ред.

Капаци за било
Капаци за било

Но ако се върнем на темата с бурите, как да предпазим капаците от „свободен полет“?

Много просто! Като за всеки капак използваме специална скоба, която едновременно го фиксира за билната летва посредством пирон и го свързва надеждно със следващия капак. Така с едно лесно щракване капаците пасват на мястото си и са на достатъчно разстояние от керемидите, за да може въздухът да циркулира свободно от стрехата към билото, да вентилира подпокривното пространство и да поддържа подпокривната конструкция суха.

Естествено в края и в началото на маията или там, където се срещат билото и две или повече маии, тези капаци трябва да завършат освен надеждно и естетично. Тук като капак се използват начални капаци и тройници, а понякога и четворници, които също трябва да се фиксират. За тази цел се „притичва на помощ“ гвозейчето с капаче.

Време за спокойствие

Нов дом
Двойка, наслаждаваща се на новия си дом

Все малки елементи, но съществени...

На пръв поглед изглежда сложно, много информаци за помнене, много елементи за напасване и някак непостижимо. Но и затова Винербергер се е погрижил. Безплатната техническа консултация по време на целия процес по изграждането на Вашия нов покрив е не само наша отговорност, но и привилегия. Използването на цялото ноу-хау от извора осигурява перфектен краен резултат, за който даваме 33 годишна гаранция.

И ако целта е да не мислим за ремонти и течащи покриви в близките няколко десетилетия, това е златната формула: да вложим всички съществени аксесоари в покрива сега, докато можем да контролираме процеса. Използването им ще ознаменува успешния край на правилния монтаж.

И ако сме си подготвили домашното както трябва дотук, ни остава само едно: да се насладим на спокойствието и уюта под нашия нов и сигурен покрив

 

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Социални мрежи

Точки на продажба