VHV Blauw Gesmoord 706 | New Construction Half Open Villa | Zonnebloemlaan, Aerdenhout | Completion Date: 2018-01-01

Задължителните елементи на един здрав и дълготраен покрив

"Да имаш покрив над главата си" - неслучайно в тази фраза думата „покрив“ е синекдоха за дома. Той е един от най-важните елементи на сградата, защитаващ я от най-агресивните влияния на атмосферните условия. Но нека се запитаме – какво прави един покрив здрав и дълготраен? В отговор на това ще разгледаме необходимите задължителни елементи, без които той не може да функционира и да ни защитава.

Покривът се състои от покривна конструкция, скат, стреха, улама, майя, отводнителни и вентилационни елементи.

Спрямо определението в строителна литература, фукцията на конструкцията е да поеме всички товари от покрива и да ги предаде на изчислените за тази цел носеши елементи, като същевременно поема постоянните товарите от сняг, вятър и временните динамични товари при поддръжката на покрива. Но съвременният покрив има и други задължителни елементи, които задължително трябва да бъдат осигурени. Освен архитекти и инженери, внимание трябва да им обръща и бъдещият обитател на този дом.

Покривната покривка – същинската защита на дома ни.

Покрив
Покрив

За да предпазим всичките носещи елементи на нашата сграда, трябва да изберем подходящо решение за нашата покривна покривка. Тя служи за непосредствена защита на сградата срещу атмосферни влияния като дъжд, сняг и силен вятър. Тя представлява съвкупност от различни елементи, които допринасят за правилното функциониране на цялата система.

Първият елемент след носещата покривна конструкция е дървената обшивка. Тя най-традиционно се изпълнява от греди и различни видове дървени плоскости. За да я защитим от проникването на вода, е необходимо да се постави по цялата дължина и ширина пародифузно фолио, което е основна част от системата. Освен защитната си функция, фолиото позволява на естествените пари от човешка дейност да преминат през него и да се отделят в атмосферата. 

Основният и най-важен елемент от покрива са керемидите.

Покрив
Керемиди Tondach

Те са основната защита на дома ни от дъжд и сняг. Има три основни групи модели при керемидите: т.н. континентален тип са подходящи за вътрепноконтиненталните части. Техен типичен представител са моделите: Continental 12, Renoton 12, Traditon 12, Contiton 12, Twiston 9 и Renoton 9.

Друга специфична група са т.н. средиземноморски тип керемиди. Те са подходящи за крайбрежни зони, където валежите от дъжд са по-чести. Представители на тази група са: Veneton 11, Veneton 12. 

Третата група са т.н. модерни модели. Те са голямоформатни, с изчистени форми и особено подходящи за сгради с модернистично архитектурно оформление. Моделите Болеро и Фигаро Делукс са ярки представители на тази група.  

Задължително е в райони с по-силни и постоянни ветрове, керемидите на първия ред да се захващат с фиксиращи скоби. В зони от покрива, в които керемидите се режат, например при маиите, те трябва да бъдат закрепени със скоби за рязани керемиди от неръждаема стомана, за да се предотврати тяхното свличане или пропадане. При подредбата на покривката трябва да се вложат и вентилационни керемиди, през които да излиза топлият въздух. Монтажът и бройката зависят от модела на керемидата, неговата квадратура. Те се монтират в горните редове с цел осигуряване добра циркулация на въздуха.

Обшивките са фундаментални за надеждната хидроизолация на зоните на покрива, където има преминаващи през покрива елементи или където покривът контактува с и покривни с комини и стени. Те са изработени от алуминий и са плисирани по дължина, за да се осигури високата им степен на разтегливост. Това им дава възможност да прилепнат максимално плътно по профила на керемидата и да осигурят водоплътността на елемента. Най-горният ред керемиди спрямо комина се полага върху нея, след оформянето ѝ, за да може водата да се стича по ската към улука, без да има възможност да достигне дървената скара.

Алуминиевата вентилационна лента за било е следващият задължителен елемент за здравия покрив. Тя пази пространството под капаците от навявания на сняг или навлизане на вода при кос дъжд, като същевременно осигурява свободното преминаване на въздуха. Така се създава вентилация, с което покривът е предпазен от прегряване при големи температурни амплитуди и съответно осигурява защитата от конденз и мухъл като го поддържа сух – а по този начин прави покривът важен.

Капаците се захващат към нея с алуминиеви скоби, а при срещите на билото и маиите се монтира тройник, който предпазва от проникване на вода и придава естетически завършек на покрива.

Накрая, но не на последно място – снегозадържащите елементи.

Покрив
Снегозадържащи елементи

Снегозадържащите елементи гарантират за безопасността на неговите обитатели през зимата. Те допринасят за равномерното разпределение на товара от снега върху цялата покривна конструкция, както и предпазват от неговото внезапно свличане при тошене на снега.

Здравият и дълготраен  покрив се нуждае не само от надеждна конструкция и керамично покритие. Това разбиране все още не е достатъчно добре прието у нас. При изграждането на дома си, трябва да се информираме и да поемем отговорност за устойчивостта, сигурността и надеждността на нашия покрив. Само по този начин можем да създадем място, което ще осигури спокойствието на няколко поколения.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за покриви Tondach

Социални мрежи

Точки на продажба