Einfamilienhaus Pichlmann, Figaro Engobe anthrazit schwarz, Tondach, rofftile, single house

Как да избера правилния модел керемида?

Изборът на правилния модел керемиди зависи от много фактори - някои от тях чисто технически изисквания, а други чисто естетически. Ето кратък наръчник за стъпките, чрез които да определите най-подходящия модел керемида Tondach за Вашия покрив:

Технически дадености

Наклонът на покрива

Наклон на покрива
Наклон на покрива
© Wienerberger Ltd.

Най-важно е в началото да се определят техническите ограничения, с които трябва да се съобразим, преди да се прехвърлим на естетическата част. На първо място това е наклонът на покрива. По нашите географски ширини има относително голям диапазон от наклони, най-вече в зависимост от географското разположение на нашата сграда. От големи крайбрежни зони до високи планински местности, скатните покриви трябва да изпълняват добре основната си функция да отвеждат водата извън сградата и затова от съществено значение е какъв с какъв наклон е проектиран покрива ни, за да се случи това. Типичен представител на града или разположен по крайбрежните зони на Черно Mоре би бил обект с по-ниския диапазон на наклони – от 10 до 12, максимум 15 градуса. Колкото по-нависоко в планините отиваме обаче, ще забележим, че покривите на къщите се „изострят“, т.е. скатовете стават по-скосени и ъгъла между тях по-малък, а ъгъла между скатовете и стените – по-голям. Тогава наклоните започват от най-малко 15 градуса и могат да стигнат до типичните алпийски скосявания до 45-50 градуса. Причините за това си имат своите обяснения и те са свързани със изискването покрива да „изгонва“ възможно по-бързо и безопасно водата под формата на обилните дъждове при крайбрежните зони и под формата на сняг при планинските зони. Това е и заложеното ноу-хау на специфичните форми, които една керемида като модел може да има: колкото по-навътре в континенталната част на една област навлизаме, толкова по-плоски керемиди с изчистени форми и по-голям наклон ще наблюдаваме. Колко по към крайбрежните зони отиваме, толкова по „вълнисти“ керемиди ще забелязваме и съответно по-малък наклон на покрива. 

Как да разберем какъв е наклонът на нашия покрив? Ако разполагате с проект, можете да намерите информация за наклона на Вашия покрив в него. Ако не разполагате с проекта лично, можете да попитате Вашия проектант и да изискате тази информация. След като установите наклона, в тази таблица тук можете да проверите, кои модели са подходящи за Вашия покрив според дадения наклон. В таблицата са посочени минималните възможни наклони, които могат да се изпълнят с този модел без да се компрометира функцията й. Максималната граница не е оказана, защото както в някои държави е вече доста модерно, керемидите (особено тези с по-плоски форми) могат да се изпълняват дори и като вентилирана облицовка на фасадите, т.е. могат да изпълняват наклони до 90 градуса

Нов покрив или ремонт на стар

Майстор на покрив, преди полагане на керемиди.
Нов покрив или ремонт на стар

След като сме уточнили кои керемиди могат да изпълняват изпълняват техническите изисквания за нашия наклон следва  да имаме отговор на въпроса, нов покрив ли ще изграждаме или ще ремонтираме стар такъв. Ако е ремонт, трябва да се знае дали подпокривната конструкция е достатъчно годна да се използва повторно или не. Ако е годна и дървената скара е запазена, то тогава трябва да се види какви са разстоянията на междулетвието (разстоянието между две съседни носещи летви), за да се види, кой от наличните формати се доближава до тези разстояния.

Предимството при покривните системи Tondach е, че керемидите имат функционалността да се приплъзват, т.е. да се регулира разстоянието между два съседни реда, така че да се завършва на цял ред керемиди и да не се налага рязане, и все пак визията на покрива да е равномерна и приятна за окото. Полезна таблица с диапазоните на приплъзване по модели можете да намерите тук.

Ако няма да се ползва старата конструкция обаче, то тогава преминаваме в режим на нов покрив с изцяло нова дървена конструкция. Тогава имаме свободата да използваме всички налични модели за съответния наклон на покрива и стигаме до естетическата страна на въпроса.

Естетически избор

Естетиката има два основни аспекта – стилистичен и визуален (цветови). В зависимост от отговора на въпроса какъв е стила на сградата (къщата), изборът ни зависи между кои основни групи можем да избираме - средиземноморски, континентален или модернистичен.

Континентален тип

Континентален стил на покрива
Континентален стил на покрива
© Martin Matula

Континентален тип керемиди са моделите: Contiton 12, Renoton 12, Traditon 12, Continental 12, Renoton 9 и Twiston 9. Отличителното при тях е по-обрани форми и типични единични или двойни улеи, натоварени с основната задача да извеждат попадналия дъжд и сняг максимално бързо и безопасно от покрива, както и да контролират този процес надеждно по всяко време на годината. Стилистичните внушения на един такъв покрив са предимно успокояваща, ритмична визия, свързана с подреденост и перфекционизъм

Средиземноморски тип

Средиземноморски стил покрив
Средиземноморски стил покрив
© arch. Radko Todorov / Er Te Consuld OOD

Средиземноморски тип керемиди са моделите: Venoton 11 и Veneton 13. Както вече обърнахме внимание, тяхната основна роля е да отведат обилните валежи от дъжд много бързо, за да не попадне водата под керемидите. При тях са типични издадените вълнисти елементи. Ролята на вълната е да „ускори“ плъзването на дъждовната капка към основата на керемидата и после извън покрива, защото при по-ниските наклони тази скорост би била значително по-ниска спрямо големите наклони. Визията на покрива с подобни модели, независимо дали са с по-ниска или висока вълна постига весело и игриво настроение, нотка вълнение и заиграване с лъчите на слънцето и полусянките при вълната. Този стил е добре познат при разлети ниски, предимно едноетажни сгради с големи веранди и преобладаващо количество прозорци. 

Модернистичен тип

Модернистичен стил на покрива
Модернистичен стил на покрива
© Wienerberger Österreich GmbH

Модернистичен тип керемиди са моделите: Planoton 14 и Contiton 9. При тях спокойната, подредената и изчистена визия са водещи. Те изцяло кореспондират в напоследък често търсените изчистени линии на цялата сграда и осигуряват завършена единност на четирите фасади с петата – покривът. 

Светът на цветовете

Различни цветове керемиди
Светът на цветовете

След като сме избрали модел керемида, можем да изберем и конкретен цвят. Но ако стилът на сградата ни е толкова ясно изразен обаче и сметнем, че цветът трябва да е водещ, за да постигнем търсен ефект, то тогава трябва да филтрираме първо по цвят и след това да изберем модел, който е наличен в желания цвят и отговаря на търсения наклон на покрива.

Като цяло предлаганите цветове са предимно в земните цветове - естествен, червен, кафяв, медно кафяв, тъмно кафяв и вече все по модерните гами като сиво, базалт и антрацит. При някои модели има приятни нюанси на теракотените цветове, с ефект наподобяващ състаряване, които наричаме антик. Можем да избираме между естествен антик, теракота антик, пясъчен антик и опушен антик.

Повърхности

Повърхностите също могат да играят съществена роля при избора на керемида. Важно е да се разграничат с какво ще Ви привлекат едните и другите варианти. Тук се оформят три групи повърхности: естествена, енгобирана и глазирана. 

Естествена повърхност

Напълно естествена и класическа елегантност за вечни покриви. Натуралният цвят се получава по естествен път: по време на изпичането на керемидите железните съединения в глината се окисляват и придават топлите естествени нюанси на керамиката. Цветът на керемидите с естествена повърхност подхожда на всяка среда.

Енгобирана повърхност

Различните цветове на керемидите се постигат по естествен път. Енгобирането е процес, при който фино смляна глина на прах се смесва с различни метални окиси и след разтварянето им във вода се нанасят чрез разпръскване на получения разтвор върху вече изсушената керемидата под формата на много фина мъгла. По този начин енгобата се разпределя равномерно върху керемидата, прониква в тялото ѝ и се свързва неразривно с нея. След изпичане цветовото покритие става едно с основата на керемидата и остава надеждна през целия жизнен цикъл на керемидата. 

Глазирана повърхност

Този тип керемиди се произвеждат по специална технология на глазиране, която придава максимално естетически вид на покрива. Производството на различни цветови нюанси на глазурата е в пълна хармония с природата. При тази технология, по време на изпичане на керемидите се нанася слой минерална фрита - глазура. Глазурата остава надеждно свързана с основата на керемидите. Така повърхността на керемидата придобива блясък с гланцов ефект. Решенията с глазури се отличават с красота, качество и дълготрайност за поколения наред. 

Покривът не се състои само от керемиди

Слоеве от аксесоари на покрив - системата Tondach
Цялостни Покривни Системи Tondach

Когато говорим за покрив, първата асоциация е керемиди. Да, те са основен елемент и са първата стъпка към надеждния покрив. Това, което обаче ще определи здравината и надеждността на Вашия покрив за десетилетия наред, особено ако са налични по-сурови метеорологични условия, са задължителните аксесоари, които трябва да се вложат в бъдещия Ви покрив, за да устои той на силни ветрове и екстремни снеговалежи. 

Винербергер е разработил калкулатор за нужните аксесоари, който ще помогне да разберете, кои са наистина задължителните аксесоари и колко от всеки от тях са Ви нужни, за да се подсигури покрива. 

За избора на керемида нерядко определяща е и цената. Цени на различните продукти, техните цветове и желаното населено място можете да проверите тук. След като изберете желания модел, цвят и населеното място на Вашата сграда, можете да изчислите сами цената на бройка и на квадратен метър. Натискайки бутона "Виж цялата система" можете да Видите единичните цени на прилежащите аксесоари и да направите собствена приблизителна сметка. Ако разполагате с всички изходни данни на покрива си, можете да натиснете бутона "Поискай оферта", да попълните необходимите данни и да изпратите формата на нашите технически специалисти.

Texture Actua 10 Grijs

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Покриви Tondach

Социални мрежи

Точки на продажба