Clean and clear hero image

Грижа за настилките

Съвети за грижата, почистването и поддръжката на настилката

Първоначално почистване

Препоръчително е след полагането на бетонната настилка да се извърши първоначално почистване с мека четка, вода и при необходимост подходящи препарати за отстраняване на замърсявания и остатъци от строителни разтвори. 

Светлите петна или шламове, характерни за някои видове настилки, са неизбежни поради влаганите естествени суровини и често появата им зависи от атмосферните условия и начина на полагане. Въпреки, че ефлоресценцията /варовиковите изцветявания/ са резултат от естествени процеси, когато са силно изразени е възможно паветата да изглеждат безжизнени. Варовиковите изцветявания могат да бъдат премахнати с помощта на истемата Finalit, а застланата площ ще възвърне своето очарование.

В процеса на експлоатация всяка настилка се нуждае  от поддръжка  дори и висококачествените бетонни плочи и паважи произведени от Semmelrock. Поради тази причина е желателно мининмум веднъж годишно, след края на зимата или в началото на пролетта, бетонните плочи и паваж да се почистят от натрупаните през зимния сезон отлагания, петна или други замърсявания, като за постигане на най-добър резултат е желателно да се ползват предназначени за конкретния проблем продукти. 

Да подготвим градината за пролетта

Замисляли ли сте се как след дългите студени месеци градината се превръща в естествено продължение на дома. Внесете доза уют и настроение като „почистите“ павираните повръхности след зимата. По този начин градината ще очарова през новия сезон всички гости и ще се преврърне в любимо място за удоволствие. Ето как с няколко стъпки ще преодолеете щетите от миналото лято, есенните листа и влагата и ще превърнете градината в зона на комфорт.

Всяка настилка е уязвима към петна, но с подходящата грижа ще удължите живота и очарованието й. Ето и най-често срещаните петна в градината и възможните решения за почистване:

Мазни петна

Мазните петна са често срещани, особено в зоната с барбекюто. Третирайте ги възможно най-бързо, след като се появят, защото някои материали са силно порьозни. Не чакайте настъпването на пролетта, почистете мазните петна с  Finalit Nr.11 преди първия сняг. 

Жълти петна

Почистете остатъците от дърво, листа, плодове, цветя, трева, фасове, за да предотвратите появата на петна. Ако вече има жълти петна, почистващият препарат  Finalit Nr. 4  ще Ви помогнe в борбата с петната.

Петна от ръжда и патина

С Finalit Nr.8 дразнещите петна от ръжда и медна патина от краката на мебелите, решетките или улуците могат да бъдат премахнати и настилката отново да придобие впечатляващ външен вид.

Петна от мъх

Намалете броя на сенките, покриващи алеите, чрез изрязване на клоните на храстите и дърветата, които са най-близо до тях. Това ще регулира натрупването на мъх, причинено от липса на слънчева светлина. В усойните и влажни части на градината е възможно да се появяват тежки петна от плесен по настилката. За да убиете ефективно спорите на алгите и мъха използвайте Finalit Nr.10.

Почистете мръсотията

Ако по настилката липсват петна, които изискват специално третиране, може да се справите със замърсяванията с Finalit Nr.9, който е в система с Finalit Nr.1 за неутрализиране. При силно замърсяване на повърхността може да се използва специализирана техника за мокро почистване с дюзи за вода и меки четки. 

Ако по настилката липсват петна, които изискват специално третиране, може да се справите със замърсяванията върху настилката като първо отстраните замърсяванията и отпадъците с мека метла или четка (не с метален косъм) с помощта на бистра вода.

Важно: За да премахнете сухи листа, почва или прах, използвайте четки с мек косъм (например конски косъм). Избягвайте използването на метални инструменти, като стоманени гребла или стоманени остриета, тъй като те могат да причинят механични повреди на повърхността на настилката.

Ако замърсяването не може да бъде елиминирано, се препоръчва първоначално да се използва алкално почистващо средство Finalit№1 - препарат за интензивно почистване. Използвайте метла или четка, за да премахнете оцветяването и изплакнете с чиста вода. Избягвайте парата и почистващите апарати под високо налягане! Бъдете внимателни, за да не повредите или дори да премахнете фугиращия материал, ако е възможно.

Важно: Обичайните почистващи препарати за вътрешна употреба не са подходящи за бетонови настилки, тъй като често съдържат восъчни и сапунени вещества, които могат да намалят устойчивостта на хлъзгане. Поради тази причина препоръчваме специализираните и тествани продукти за почистване и грижа от Finalit, които са пригодени за третиране на бетонови изделия.

Проверете фугите

Освен периодичното почистване на повърхността на настилките или плочите, изключително важно е да се следи за количеството материал във фугите и да сe допълва с пясъ

Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък трябва да се почистват така, че фугиращият материал да не се отстрани или извади от фугата. Машините за почистване не трябва да предизвикват изсмукване на фугата вертикално. Желателно е  да се ползват машини специално предназначени за почистване на бетонови изделия. Не използвайте водоструйки и пароструйки! При силни замърсявания на повърхността да се използва специализирана техника за мокро почистване с дюзи за вода, меки четки и подходящи почистващи препарати на алкална основа. За исигуряване на по-дълготрайна чистота и запазването на по-бистри цветове на продуктите с мита повърхност (La Linia, Pastella, Naturo), Semmelrock Stein+Design, поставя при процеса на производство на тези изделия заводска запечатка Semmelrock Protect®.Ако не сте успели да се погрижите за фугите преди зимата, пролетта е точното време да проверете дали фугите са пълни с материал. При необходимост допълнете с цел запазване стабилността на застланата площ и защита от ерозия. Попълнете всички празнини между елементите в настилката. Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък, трябва да се почистват, така че машините да не предизвикват хоризонтално засмукване от повърхността. Ако има плевели във фугите, е желателно да се почистват периодично, за да се избегне по-дълбокото им вкореняване. Премахването на плевелите обаче, зависи от мащаба на проблема. В по-екстремни случаи може да решите да използвате специализирани препарати. Направете го поне една седмица преди почистването на паветата. Ако търсите дългосрочно решение на проблема, Semmelrock предлага дългосрочен начин да премахнете досадното плевене на фугите.

Фугиращата смес STONES ECO е отлично решение, когато са изпълнени условията за монтаж:

  • настилката е положена върху дрениращи слоеве от трошена фракция с различна зърнометрия по метода “сух монтаж”
  • празната фуга е дълбока поне 3 cm

Проверете улуците 

Уверете се, че водата оттичаща се от улука, е насочена извън застланата площ по начин, който предотвратява натрупването на застояла вода по повърхността и ледени петна в студените месеци. Това ще направи настилката по-малко хлъзгава и по-безопасна през зимата.  

Премахнете тежките предмети от настилката

Поради феномена на разширяване, причинен от циклите замръзване - размразяване, е възможно паветата да се повдигат и да се връщат обратно, след като размразяването настъпи. За да запазите паветата от разместване, опитайте да премахнете всички тежки предмети преди първия снеговалеж.   

Ако сте подготвили настилката, остава само да извадите лопатите за сняг и да изчакате първия снеговалеж!  

И не забравяйте! Бъдете внимателни при почистването на снега. Използвайте лопата без метално острие, а за размразяване на леда използвайте подходящи продукти, съобразно вида на настилката и препоръките на производителя. Ако използвате настилки от продуктовата гама на Semmelrock, компанията препоръчва да се използват продукти, подходящи за бетонови изделия (напр. на базата на NaCl и MgCl). 

Проверете състоянието на настилката

Внимателно огледайте настилката и ако забележите сериозни пукнатини или повреди след зимата, помислете за подмяна на елементите на настилката. 

След като приключите с почистването на настилката и мебелите, се отдайте на удоволствието да прекарвате повече вереме на открито. Ако все още е хладно навън, може да се подслоните под външната пергола или да запалите външната камина, използвайте одеала за допълнителна топлина. Бъдете подготвени, скоро ще дойдат пролетта и лятото, а с тях и удоволствието от дългите вечери на открито.

Импрегниране

Чрез  полагане на защитен слой от подходящ импрегниращ разтвор, можете дълготрайно и качествено да предпазите вашите бетонни настилки и плочи от вредното влияние на агресивни атмосферни въздействия, замърсявания или влага. Употребата на качествени импрегниращи препарати ще запази по-дълго красотата на Вашата тераса, градинска пътека или алея. Повърхността на изделията със структурна повърхност или с повърхност видим бетон, може да се защити допълнително със специализирани препарати за импрегниране на бетонови изделия, при спазването на условията на употреба, препоръчани от производителя.

Защитете дългосрочно настилката от петна и замърсявания

Защитният филм, образуван при импрегниране на настилката, има за цел да предотврати проникването на вода и течности във вътрешността на изделието. Импрегнаторите с марка Finalit са подходящи за естествен камък, клинкер, бетонови изделия и др. За удовлетворяващ краен резултат системата осигурява базова защита с Finalit Nr.21S, който запълва порите и подготвя основата за нанасяне на  Finalit Nr.22 или Finalit Nr.25.   

И не забравяйте! Бъдете внимателни при почистването на снега. Използвайте лопата без метално острие, а за размразяване на леда използвайте подходящи продукти, съобразно вида на настилката и препоръките на производителя. Ако използвате настилки от продуктовата гама на Semmelrock, компанията препоръчва да се използват продукти, подходящи за бетонови изделия (напр. на базата на NaCl и MgCl). 

Проверете състоянието на настилката

Внимателно огледайте настилката и ако забележите сериозни пукнатини или повреди след зимата, помислете за подмяна на елементите на настилката. 

Имате въпроси за почистващите препарати Finalit? Запазете час за консултация в мострената градина на Semmelrock тук

 

Ръководство за почистване и грижа 

Технически данни и  указания за продуктите

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Искате персонална оферта? 

Свържете се с нашите

търговски представители!

Имате ли нужда от още помощ?

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Търсене на цени

Вижте цените на настилки Semmelrock

Ако искате да видите продуктите на Semmelrock на живо, заповядайте в мострената ни градина. Запазвайки час за консултация, Вие получавате индивидуално време, в което можете да зададете всичките си въпроси и да обсъдите Вашия проект с ландшафтните ни архитекти. Заповядайте!

Мострена градина Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Прочетете още за настилки Semmelrock

    0Резултати

    Търсене на дистрибутори