Clean and clear hero image

Грижа за настилките в градината

В процеса на експлоатация всяка настилка се нуждае от поддръжка  дори и висококачествените бетонни плочи и паважи произведени от Semmelrock. Поради тази причина е желателно мининмум веднъж годишно, в края на лятото, зимата или в началото на пролетта, бетонните плочи и паваж да се почистят от натрупаните  отлагания, петна или други замърсявания, като за постигане на най-добър резултат е желателно да се ползват предназначени за конкретния проблем продукти. 

Видове замърсявания и как да се справите с тях?

Ако по настилката липсват петна, които изискват специално третиране, премахнете сухите листа, почва или прах, с помощта на бистра вода и с четка с мек косъм. Обичайните почистващи препарати за вътрешна употреба не са подходящи за бетонови настилки, тъй като често съдържат восъчни и сапунени вещества, които могат да намалят устойчивостта на хлъзгане. Поради тази причина препоръчваме специализираните и тествани продукти за почистване и грижа от Finalit, които са пригодени за третиране на бетонови изделия.

Ако замърсяването не може да бъде елиминирано само с бистра вода, се препоръчва първоначално да се използва алкално почистващо средство Finalit Nr.1 - препарат за интензивно почистване. В случай, че има оцветяване използвайте метла или четка, за да го премахнете и след това изплакнете с чиста вода. При силно замърсяване на повърхността може да се използва специализирана техника за мокро почистване с дюзи за вода и меки четки. Бъдете внимателни, за да не повредите или дори да премахнете фугиращия материал между елементите в настилката.

Важно: Избягвайте паростройки и почистващите апарати под високо налягане!

Замисляли ли сте се как  дългите летни месеци също оставят своя отпечатък върху настилката. Ето как с няколко стъпки ще преодолеете щетите от листата, влагата или барбекюто. Запознайте се с най-често срещаните петна в градината и възможните решения които предлагаме за тяхното почистване.

Петна от мъх

Намалете броя на сенките, покриващи алеите, чрез изрязване на клоните на храстите и дърветата, които са най близо до тях.  Това ще регулира натрупването на мъх, причинено от липса на слънчева светлина. В усойните и влажни части на градината е възможно да се появяват тежки петна от плесен по настилката, водорасли, мъх, мана и зелен меден окис. В случай на почистване само с вода, алгите ще се появят отново след 2-3 седмици още по-интензивно. Finalit № 10 - Препарат за отстраняване на петна от алги и мъх също убива техните спори и инхибира средносрочния им растеж.

Мазни петна от грес, масло, мляко и мазна храна

Мазните петна са често съпътстват най-голямото лятно удоволствие в градината- барбекюто. Третирайте ги възможно най-бързо, след като се появят, защото някои материали са силно порьозни и забавянето ще позволи на мазнината да навлезе в основния слой на павето или плочата. Ако петната от мазнини или масла са все още са свежи, опитайте се веднага да ги попиете с хартиена кърпа. Не се опитвайте да избършете петното, тъй като това ще изкара мазнините на повърхността и ще ги разнесе върху по-широка зона. Ако петното е престояло и е проникнало, използвайте Finalit №11 - Препарат за премахване на мазнини и вакси. 

Петна от ръжда и патина

Петната от ръжда могат да бъдат причинени от метални мебели, улуци, от високото съдържание на желязо във вода, използвана за градинско поливане, или от изкуствени торове, съдържащи железни частици. Друга причина за появата на ръжда в по-широка зона може да бъде причинена и от пясъците от Сахара -разпространени от вятър и дъжд, тъй като съдържат много пирит, който корозира при контакт с влага и причинява големи петна от ръжда. С Finalit Nr.8 дразнещите петна от ръжда и медна патина, могат да бъдат премахнати и настилката отново да придобие впечатляващ външен вид. 

Органични петна "'произхождащи от Земята"

СТремете се целогодишно да почиствате остатъците от дърво, листа, плодове, цветя, трева, фасове, за да предотвратите последващата поява на петна. Ако вече са се появили жълти петна, използвайте почистващия препарат Finalit Nr. 4 - Препарат за отстраняване на жълти петна. 

Специални препоръки при употребата на Finalit

Тъй като повечето специални почистващи препарати са киселинни, трябва да имате предвид, че киселините не могат да бъдат просто отмити с вода, без значение колко старателно се измива повърхността. Те трябва да бъдат неутрализирани (с алкална течност), в противен случай киселината ще продължи да действа с години и ще доведе до ефлоресценции (варовикови изсолявания) върху бетона. Finalit № 1 е такава алкална течност (повишава PH-стойността) и затова се използва за неутрализация след почистване с киселинни препарат.

Важно: Препоръчваме винаги да се правят примерни тестове с препаратите Finalit.

За да постигнете най-добри резултати при почистване, препоръчителната външна температура за почистване и импрегниране с продуктите на Finalit е минимум 10 °С или по-висока (работа при по-ниски температури е възможна, но може да бъде по-малко ефективна). Също така не е препоръчително почистването да се извършва по време на дъжд или екстремно горещи температури. За обща годишна поддръжка, пролетта се оказва най-доброто време за цялостно почистване. 

Проверете фугите

Освен периодичното почистване на повърхността на настилките или плочите, изключително важно е да се следи за количеството материал във фугите и да сe допълва с пясък. Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък трябва да се почистват така, че фугиращият материал да не се отстрани или извади от фугата. Машините за почистване не трябва да предизвикват изсмукване на фугата вертикално.

Ако не сте успели да се погрижите за фугите преди зимата e точното време да проверете дали фугите са пълни с материал. При необходимост допълнете с цел запазване стабилността на застланата площ и защита от ерозия. Попълнете всички празнини между елементите в настилката. Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък, трябва да се почистват, така че машините да не предизвикват хоризонтално засмукване от повърхността. Ако има плевели във фугите, е желателно да се почистват периодично, за да се избегне по-дълбокото им вкореняване. Премахването на плевелите обаче, зависи от мащаба на проблема. В по-екстремни случаи може да решите да използвате специализирани препарати. Направете го поне една седмица преди почистването на паветата. Ако търсите дългосрочно решение на проблема, Semmelrock предлага дългосрочен начин да премахнете досадното плевене на фугите.

Фугиращата смес STONES ECO е отлично решение, когато са изпълнени условията за монтаж:

  • настилката е положена върху дрениращи слоеве от трошена фракция с различна зърнометрия по метода “сух монтаж”
  • празната фуга е дълбока поне 3 cm

Проверете състоянието на настилката

Внимателно огледайте настилката и ако забележите сериозни пукнатини или повреди помислете за подмяна на елементите на настилката. 

Проверете улуците 

Уверете се, че водата оттичаща се от улука е насочена извън застланата площ по начин,който предотвратява натрупването на застояла вода по повърхността и ледени петна в студените месеци. Това ще направи настилката по-малко хлъзгава и по-безопасна през зимата.  

Премахнете тежките предмети от настилката

Поради феномена на разширяване, причинен от циклите замръзване - размразяване, е възможно паветата да се повдигат и да се връщат обратно, след като размразяването настъпи. За да запазите паветата от разместване, опитайте да премахнете всички тежки предмети преди първия снеговалеж.   

Ако сте подготвили настилката, остава само да извадите лопатите за сняг и да изчакате първия снеговалеж!  

И не забравяйте! Бъдете внимателни при почистването на снега. Използвайте лопата без метално острие, а за размразяване на леда използвайте подходящи продукти, съобразно вида на настилката и препоръките на производителя. Ако използвате настилки от продуктовата гама на Semmelrock, компанията препоръчва да се използват продукти, подходящи за бетонови изделия (напр. на базата на NaCl и MgCl). 

Имате въпроси за почистващите препарати Finalit? Запазете час за консултация в мострената градина на Semmelrock тук

Ръководство за почистване и грижа 

Технически данни и  указания за продуктите

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Искате персонална оферта? 

Свържете се с нашите

търговски представители!

Имате ли нужда от още помощ?

Точки на продажба

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Търсене на цени

Вижте цените на настилки Semmelrock

Ако искате да видите продуктите на Semmelrock на живо, заповядайте в мострената ни градина. Запазвайки час за консултация, Вие получавате индивидуално време, в което можете да зададете всичките си въпроси и да обсъдите Вашия проект с ландшафтните ни архитекти. Заповядайте!

Мострена градина Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Прочетете още за настилки Semmelrock

    0Резултати

    Социални мрежи

    Точки на продажба