Eco Puzzle
Ecogreen сив цвят
Ecogreen паваж

Водопропускливи настилки

Как да подобрим климатичният комфорт в градовете с интегрирани решения за повече зелени площи?

Бъдещето на градовете и обществото в суловията на динамично променящ се микроклимат, изисква иновативен подход с отговорност към природата. В градската среда запечатаните повърхности, заради своите големи мащаби допринасят за образуването на т.нар.''градски топлинен остров". Основен ефект върху климата е високата температурата, която е значително по-висока от температурата в околоните райони.

За да подпомогнем процеса по намалявене на ефекта на "градския топлинен остров" разработихме серия ЕКО настилки, които са алтернатива на традиционните асфалтови и бетонни повърхности. Те най-общо могат да се определят, като настилки изградени от отделни елементи, монтирани с фуга помежду си, върху незапечатана основа, която позволява инфилтрацията на дъждовната вода в почвата. Бетоновите изделия не съдържат токсични вещества, не увреждат екосистемата и могат да се рециклират на 100%.

Защо, обаче, е Важно да имаме повече незапечатани повърхности в градската среда?

Запечатани срещу незапечатани повърхности

Битката за намалявен на ефекта от ''градския топлинен остров"

Ако си задавате въпроса какво е „незапечатана основа“? – можем да кажем кратко, че това е основа изградена от различни фракции (едрини) трошен камък, които се уплътняват без използването на допълнителни вещества които пречат на преминаването на водата. 

Незапечатаната повърхност позволява на водата да преминава през фугите на паветата или мрежестата структура и по естествен път да проникне в земята или в т.нар. незапечатана снова. 

В процеса на преминаване на водата се филтрират и суспендирани твърди частици и замърсители от превозни средства, сол за размразяване и химически продукти, предотватявайки замърсяването на водния поток.

Павираните площи винаги са незапечатани повърхности, тъй като водата се просмуква през фугите към основата и се връща в естествения и цикъл.

По-високия дял на изпарения осигурява витализиране на климата.

Запечатана повърхност покрита с асфалт или други композитни конструкции, възпрепядства правилното оттичане на водата и аерирането на почвата.

Когато водата не проникне в земята, системата за управление на дъждовната вода бързо я насочва към потоци, реки и езера, причинявайки наводнения, намалени подпочвени води и замърсяване.

Ползи от павираните повърхности

Защо е важно да имаме повече павирани повърхности?

 • Силно проникване и изпарение на дъждовната вода;
 • Регулиране на температурата;
 • Намаляване на повърхностния отток и местните наводнения;
 • Облекчаване на канализационната мрежа и намаляване на разходи;
 • Защита срещу наводнения;
 • Защита на зелените площи;
 • Лесен ремонт и лесна поддръжка;
 • Висока издръжливост и устойчивост на замръзване;

Предимствата на незапечатаните повърхности, особено в градска среда, превърщат ЕКО настилките в идеално и устойчиво ландшафтно решение за:

 • Жилищни улици и алеи
 • Тротоари
 • Паркоместа
 • Предни дворове
 • Градински пътеки
Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Искате персонална оферта? 

Свържете се с нашите

търговски представители!

Имате ли нужда от още помощ?

Точки на продажба

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Търсене на цени

Вижте цените на настилки Semmelrock

Прочетете още за настилки Semmelrock

  0Резултати

  Социални мрежи

  Точки на продажба