Магията на градината в стил Тоскана

Как да пресъздадем очарованието на класическия италиански стил в съвременната градина с продуктите на Semmelrock

В днешно време съществуват голям брой тенденции и стилове, които ландшафтните архитекти използват, за да реализират своите проекти. Много от тях са възникнали още през Античността и Средновековието, и въпреки, че съвременният прочит позволява известна свобода с цел създаване на модерно звучене, основните принципи продължават да се спазват стриктно и до днес. Стилът характерен за градините в Тосканските домове не прави изключение.  Той отдавна се е превърнал в традиционно решение за любителите на класиката, романтиката и естетиката, а тази статия ще Ви помогне да изберете подходящите решения от продуктовата гама на Semmelrock, за да го реализирате.

Тосканските градини се счетат за едни от най-красивите в света. Те се отличават с комбинация от класически градински елементи и топла Средиземноморска естетика. Тосканският стил е уникален с акцентите, които поставя в озеленяването и рустикалните елементи вплетени в дизайна. Плодовете и билките са интегрирани в концепцията, независимо дали са в саксии, лехи или разположени покрай характерните за този стил каменни стени. Слънчевият умерен климат на Тоскана предлага идеални климатични условия за отглеждане на грозде, а верандите и откритите външни пространства с обесобени места за отдих, обикновено разположени под лозите, са отличителен елемент на италианския градински дизайн.

Цветове

Естествени, без да се натрапват

Въпреки че, различни фактори участват в развитието на цялостната визия, настилката остава фокусна точка. Водеща особеност на вертикалната планировка са естествените цветове и повърхности. Предпочитат се настилки с визия на травертин, варовик, мрамор или теракота. Цветовете подпомагат плавния преход от външния свят към дома, а липсата на резки контрасти и цветовата палитра, която варира от сиво през кремаво до бежово, оживява цялостното усещане за близост до природата. Монохромни и естествени, цветовете не се натрапват, а предразполагат към спокойствие и хармония. 

Lusso Tivoli плочи - кремаво бял
Lusso Tivoli плочи - кремаво бял
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Lusso Tivoli плочи - сребристо сиво
Lusso Tivoli плочи - сребристо сиво

Друг отличителен белег е символичният преход между настилката в градината и настилката в къщата. На практика плочите от терасата или верандата преминават в къщата. Обикновено ги разделя масивна френска врата, която през топлите месеци месеци може да остава отворена, за да влиза свеж въздух, но усещането за хомогенност на картината на повърхността остава.

Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж
Bradstone Travero плочи - бежов меланж

Структурна повърхност

Една визия за всички елементи

Визията на травертин е пренесена и върху останалите елементи в цялостното офрмление, като борюдри, стъпала, системи за изграждане на преградни стени и клоцове, огради, така че да се създаде усещането, че травертинът обгръща цялото пространство и сякаш целият екстериор е издялан от един огромен къс камък. 

Благодарение на технологията на производство на продуктовите фамилии Lusso Tivoli и Bradstone Travero притежават специфични детайли характерни за травертина, и безпогрешно пресъздават и най-фините елементи на камъка.  

Bradstone Travero фамилия - бежов меланж
Bradstone Travero фамилия - бежов меланж

Допълнителни елементи

Ключова роля в цялостната визия

Комбинацията от различните елементи в ландшафтното оформление са в основата на първото впечатление, което създава Вашия дом. Хармонията между продуктите с които са изпълнени пътеките, подхода към дома или гаража, тротоарите, терасата, верандата, басейнът, оградите и подпорните стени е важна за цялостното усещане на градината. Ето защо, не можем да пренебрегнем и ролята на аксесарите като бордюри, стъпала, системи за огради, клоцове и други допълващи елементи в цялостното звучене на стила Тоскана.

Bradstone Travero стъпало - продуктова фамилия
Bradstone Travero стъпало - продуктова фамилия

Терасиране

С един поглед цялата градина

Терените с различна невилация са изключително подходящи за изграждане на автентична визия в стил Тоскана. Различните нива правят градината отворена и достъпна за цялостен изглед. Терасите и платформите могат да имат строга геометрична форма, а най-ниската платформа може да има форма на полукръг. Най-високата тераса се превръща в зрителна зона, която предлага зашеметяваща гледка към цялата градина.

Терасирането може да се осъществи със системите за огради Bradstone Travero, а връзката между тях да става с помощта на стъпалата от същата серия .Чудесна възможност за оформяне на конструкции с дъговидни форми предлага Bradstone Mountain block

Bradstone Mountain Block, пясъчник
Bradstone Mountain Block, пясъчник
Bradstone Travero стъпала и Bradstone MIlldale система за ограда
Bradstone Travero стъпала и Bradstone MIlldale система за ограда
Bradstone Mountain Block - варовик
Bradstone Mountain Block - варовик

Декоративни водни площи

Присъствието на водата не остава незабелязано

Специалистите по ландшафтен дизайн препоръчват централна ос на градината, декорирана в стил Тоскана, да преминава точно до половината от къщата. На нея може да изградите фонтан или декоративно езерце. Реализацията на този тип пространствени решения поставя редица предизвикателства и като производител на решения за ландшафтно оформление, Semmelrock предлага разнообразни продукти с които да пресъздадете магията на водните декоративни площи. 

Един от най-популярните начини да акцентирате върху движението на водата е фонтанът. Не е задължително фонтаните да бъдат антични предмети, за да изглеждат автентично. Възможно е да се използват съвременни материали, за да се създаде рустикален фонтан или езерце. Нашето предложение се вписва деликатно в заобикалящото пространство без да доминира, а с малки допълнения, като скулптура или амфори разположени по периферията, ще се превърне в интересен акцент. Практичен и фукционален, без да е необходимо да изграждате допълнителни конструкции, фонтанът, който Ви предлагаме е разположен на нивото на настилката, а дизайнът тип ‘’слънце’’ e изпълнен с елементите Bradstone Old Town кръг. Изключително подходящ за равнинни терени, контурите на фонтана ще изпъкнат до тревна площ или богата декартивна растителност. Добавете декоративни камъни в центъра на фонтана “слънце”и се насладете на релаксиращото му въздействие.

Bradstone Old Town кръг - пясъчник
Bradstone Old Town кръг - пясъчник

Присъствието на декоративни водни площи определя динамиката на пейзажа. Фонтаните, чешмите и басейна визуално увеличават пространството и придават на градината луксозно излючване. Те могат да бъдат на всяко ниво. От тях се отклоняват алеи, водещи до откритите площи. Ако размерът на зоната, в която е разположена водната декорация, позволява да се развихрите, може да да съчетаете различни елементи, но това не е задължително. Фонтанът лесно се комбинира с каскада от водопади или красиво изглеждащи малки езерца.

В допълнение към динамиката на пространството, водата ще създаде успокояващ фон, който лесно ще заглуши звуците от улицата и ще подчертае вътрешното пространство на градината. В горещите дни водата ще стане източник на прохлада и любимо място за релакс.

Различните зони за почивка могат да бъдат разпръснати из целия обект, но задължително се счита се за необходимо да имате кът, в който можете да седнете с любима книга, за да разпуснете от стреса на натовареното ежедневие.

Bradstone Milldale сив меланж
Bradstone Milldale сив меланж

Предимство на градината е, че тя се доизгражда и развива във времето, предоставяйки свобода за нови идеи. Ако решите да включите водната орнаментика в нейното оформление, имайте предвид че тя изисква поддръжка и отдаденост, но веднъж създадени водните площи ще Ви се отблагодарят с приятна обстановка.

Зона за хранене

Удобство и удовлоствие в едно

Храненето на открито е популярно в слънчевото Средиземноморие и много обичано и в България. Създайте удобна зона за хранене и ще придадете  усещане на тосканска градина.  Някои елементи, които трябва да имате предвид, включително:

  • Маса с пейки или столове по възможност в рустикален стил;
  • Цветове в земни тонове;
  • Саксии от теракота;
  • Лозници, влачещи се по стените или излизайщи от контейнери;
  • Билки, засадени съвсем на наблизо;
  • Малки светлини или свещи за вечеря;
Bradstone Old Town кръг варовик
Bradstone Old Town кръг варовик

Ако стилът Тоскана Ви вдъхновява прадуктовите решения с марка Semmelrock е на Ваше разположение.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Искате персонална оферта? 

Свържете се с нашите

търговски представители!

Имате ли нужда от още помощ?

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Търсене на цени

Вижте цените на настилки Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Мострена градина Semmelrock

Прочетете още за настилки Semmelrock

    0Резултати

    Социални мрежи

    Точки на продажба