Reference photo of single house in Horna Poton 01

Керамиката - скритата пожарозащита в сградата

Веднъж минала през огъня, керамиката не гори

руини на стара църква
Старата църква във Виланова де ла Барка

Керамиката (произлиза от гръцката дума „керамос“  - бук. превод „изпечена глина") е изделие с традиции от древността. Именно това доказва неговите изключителни качества. Обръщайки поглед назад ще открием, че най-старият керамичен артефакт е статуетка на жена, Венера от  Dolní Věstonice, датираща от 26 000 г. пр.н.е. През този период керамичните фигурки са изработвани за обреди и ритуали. Керамиката има много добри експлоатационни показатели – издържа на влага, високи температури, дъждове. Това е причината керамичните артефакти да са устояли на предизвикателствата на времето. Глината се е използвала и за изработването на тухли.  Те са представлявали основен строителен материал в Месопотамия, Египет, а по-късно и в Рим. През вековете формата, размерите и методите за производство се изменят, но керамичните тухли се използват и до днес. 

Защо керамика?

Поточна линия на керамични блокове Porotherm
Керамични блокове Porotherm

Може да открием различни модерни вариации на традиционната тухла – дървени тухли, бетонни тухли, калциево-силикатни тухли, тухли, в производството на които се използват рециклирани материали. Всяко едно решение има своите предимства и недостатъци. Свойствата на керамичната тухла, които я правят един от най-разпознаваемите продукти на пазара, зависят от качеството на вложените материали и начина на обработка.

Тя се произвежда от естествени материали – глина, пясък и вода. Керамичните тухли са енергийно ефективни, намалят потреблението на първична електроенергия. Използването им в конструкции позволява бърз, точен монтаж, лесна поддръжка и устойчивост във времето. Характерният цвят и текстура ги правят изключително допълнение към фасадата. Повече за топлоизолационните качества на керамичните блокове може да прочетете тук

Керамичните тухли имат високи пожароустойчиви качества

Запалена клечка кибрит
Запалена клечка кибрит

Тъй като керамиката е създадена от пламъците на огъня, трябва да се запитаме какво е поведението й при пожар. Противопожарната защита е важна по отношението на проектирането на конструкциите за необходимата носеща способност, времето за безопасна евакуация на жителите на сградата и ограничаване на разпространението на огъня в съседни сгради. Основните  критерии, на които трябва да отговарят елементите, изложени на пожар, са носеща способност (R), изолация (непроницаемост, E) и топлоизолация (I). Огнеустойчивостта на конструкциите, съгласно Еврокод 1996-2, се определя в класове, изразяващи се във време на излагане на огън. Поведението на керамичните блокове може да се определи най-точно чрез изпитвания. Оценката може да се извърши и с помощта на таблиците в Еврокод 1996-2. Чрез тях може да се определи минималната конструктивна дебелина на стената за проектно натоварване от пожарно въздействие за определен период от време в минути. Изчисленията, друг вариант за определянето на огнеустойчивостта, стават на база на специфични сценарии в зависимост от функцията на стената (дали е носеща или не), излагането ѝ на пожар (едностранно или двустранно) и други фактори. 

Какви материали да вложим в сградата?

Дотук разгледахме критериите и изискванията за конструкциите при пожар. Съгласно НАРЕДБА № Iз-1971 от 01.11.2014 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар. Строителните продукти, с изключение на подовите покрития, се класифицират в 6 класа в зависимост от приноса им към развитието на неконтролирано горене.

Керамичните блокове, разпространени у нас, са с клас А1негорими продукти без принос към развитието на неконтролирано горене. Стените, изпълнени с тях, притежават клас по огнеустойчивост най-малко EI60 – непроницаемост и изолация за период на излагане на пожарно въздействие най-малко 60 минути.

Керамиката намира приложение и при облицовката на фасадата. Освен необходимата защита и визуален ефект, тя е и преграда за навлизането на огъня в сградата. Подобна функция имат и преградните стени, които не позволяват разпространението на пламъците и дима. Пожароустойчивостта на керамичните изделия се доказва и  от факта, че се използват за изграждане на комини, камини и пещи, където температурите надвишават предполагаемите при пожар.

Керамичните блокове са практически негорими продукти, но в поведението им при пожар оказват влияние изходните материали, начинът на производство и обработката. Доверете се на изпитаното качество, висок професионализъм при избора на продукти за вашия дом, за да може керамиката да остане скритата пожарозащита в сградата.

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за керамични блокове Porotherm

Разтворите на Винербергер - част от цялата система

Три уникални разтвора, които правят строенето лесно, бързо и качествено.

Често задавани въпроси за керамични блокове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за керамични шурцове Porotherm

Вижте техните отговори тук!

Често задавани въпроси за разтворите на Винербергер

Вижте техните отговори тук!

Керамиката, (произлиза от гръцката дума „керамос“  - бук. превод „изпечена глина), е изделие с традиции от древността. Именно това доказва неговите изключителни качества. Обръщайки поглед назад ще открием, че най-старият керамичен артефакт е статуетка на жена, Венера от  Dolní Věstonice, датираща от 26 000 г. пр.н.е. През този период керамичните фигурки са изработвани за обреди и ритуали. Керамиката има много добри експлоатационни показатели – издържа на влага, високи температури, дъждове. Това е причината керамичните артефакти да са устояли на предизвикателствата на времето. 

Глината се е използвала и за изработването на тухли.  Те са представлявали основен строителен материал в Месопотамия, Египет, а по-късно и в Рим. През вековете формата, размерите и методите за производство се изменят, но керамичните тухли се използват и до днес. 

Социални мрежи

Точки на продажба