Urban roofer and product manager with tablet computer explaining product advantages to urban roofers wearing safety jackets and hard hats

Как се изгражда покрив Tondach – стъпка по стъпка към цялостната система

Всеобщо схващане е, че покривът е изграден само от керемиди. За да имаме обаче истински покрив, трябва да имаме покритие на сградата, което предпазва вътрешността ѝ от дъжд и сняг, бури, градушки и всякакви неблагоприятни атмосферни условия. А за да си гарантираме тези му функции, трябва да сме сигурни, че всяка съставна част на покрива работи в перфектен синхрон с останалите като система.

Прочетете наръчника по-долу, за да разберете:

  • Кои са съставните части на покривната система Tondach;
  • Как се изграждат стъпка по стъпка;
  • Цялостна видео демонстрация как всички елементи работят в перфектен синхрон.

Стъпка 1:

Монтиране на надулучната пола

Тондах надулучна пола
Тондах надулучна пола

Покривната система Tondach за вентилиран покрив се изгражда върху стандартна дървена обшивка. За да сме сигурни, че случайно попадналата вода под керемидите ще бъде отведена към улука, върху дървената обшивка се монтира надулучна пола. Тя е алуминиева и е оребрена, за да може да се разтегля при необходимост и за да се огъва максимално прецизно по улука.

Стъпка 2:

Монтиране на подпокривното парадифузно фолио

Подпокривно парадифузно фолио
Подпокривно парадифузно фолио

Ключова част от системата, то се монтира от стрехата към билото по покривната конструкция. При улами и маии, както и при нужда от презастъпване, се предвижда припокриване с поне 10 сантиметра. Разкроеното фолио се залепва към надулучната пола и се притиска, за да залепне здраво за нея.

Около комина или други отвори в покрива, фолиото се скроява така, че  поне 10 см от него да застъпват нагоре по зида. За да се осигури водоплътност в тази критична зона на покрива, то се залепва с двойно залепваща се бутилова лента.

Трислойното паропропускливо фолио защитава подпокривното пространство от проникване на вода към конструкцията и позволява безпрепятственото преминаване на естествените пари от човешката дейност към покрива и атмосферата. 

Стъпка 3:

Залепване на допълнителна вулканизираща лента за контра-летвите

Вулканизараща лента за контралетви
Вулканизараща лента за контралетви

Контра-летвите се залепват с нея преди да бъдат фиксирани към дъсчената обшивка. Целта е да се постигне максимално уплътнение на отвора, който винтът прави през фолиото.

Стъпка 4:

Монтаж на носещи летви

Дървена скара на покрива
Дървена скара на покрива

След като сме монтирали всички контра-летви преминаваме към монтажа на носещите. Първата носеща летва от дървената скара се монтира в долния край на ската, като разстоянието се изчислява така, че избраната керемида да влиза не повече на 1/3 от широчината на улука. Най-горната последна носеща летва се монтира на разстояние от 2,5 до 4 см от билото в зависимост от наклона на покрива.

Колкото е по-малък наклонът, толкова по-надолу се монтира летвата. Равномерно разпределение на редовете по дължината на ската е възможно, благодарение на т. нар. приплъзване, което е различно при различните размери на керемидите Tondach.

В зависимост от дебелината на избрания дървен материал за контра- и носещите летви, двойната скара се намира на около 8-10 см от дъсчената обшивка и така гарантира достатъчно разстояние за движението на въздуха под керемидите и вентилирането от долната им страна.

Стъпка 5:

Монтиране на вентилационни елементи за стреха

Вентилационен елемент - комбиниран
Вентилационен елемент - комбиниран

Те се монтират преди керемидите - в началото на ската, над надулучната пола. Те са изработени от пластмаса и имат изключително важна роля за доброто вентилиране на покрива и осигуряването на приток на въздух. С тях се контролира и височината на долния край на първия ред керемиди. Много често при липса на такъв елемент, покривът не само не се вентилира, но и първият ред керемиди „виси“ и визуално наклонът му е по-различен от този на останалата част на покрива.

Стъпка 6:

Осигуряване на уламата

Елемент за улама
Елемент за улама

Уламата е едно от критичните зони при многоскатните покриви. Алуминиевата ламарина за улами ляга върху дървената скара и се захваща със скоби към дървената конструкция и към вентилационния елемент. Така дори и при обилен дъжд и вятър водата не би могла да прелее извън уламата.

Стъпка 7:

Монтиране на уплътнения за уламата

Уплътнение за улама
Уплътнение за улама

Те пазят зоната на изрязване около уламата от проникване на мръсотия, прах и сухи листа. Имат различна височина, в зависимост от вида керемида, и се монтират чрез самозалепваща се долна част.

Стъпка 8:

Сух монтаж на билата и монтаж на билните летви

Летводържател
Летводържател

Сухият монтаж на капаците по билото осигурява движението на въздуха от стряхата към билото.

Летводържателите се огъват според определяния размер, така че капакът да бъде около 5-8 мм над керемидата и се фиксират с винтове към контра-летвата на двойната скара. Броят им зависи от дължината на билото. Монтират се през около 60 см един от друг, така че да държат стабилно билната летва и тя да не провисва.

Стъпка 9:

Редене на керемидите

Полагане на керемиди
Полагане на керемиди

По правило реденето започва отдолу нагоре и от дясно наляво по ската на покрива. В участъците, където керемидите се режат и се налага монтирането на малко парче керемида, то се фиксира с винт към носещите летви, за да не се размести от вятъра, а и защото липсва заводското скопчване на керемидите.

В райони с по-силни ветрове и особено по морето препоръчваме керемидите на първия ред да се захващат с фиксиращи скоби, за да се гарантира тяхната стабилност и за да се предотврати повдигането им. Броят скоби за първия ред и тяхната употреба (на всяка или през няколко керемиди) се определят от наклона, вида керемида и зоната с ветрово натоварване.

При маията също се налага рязане на керемидите, затова те трябва да бъдат закрепени със скоба за рязани керемиди, за да не се получи свличане или пропадане на изрязаните керемиди.  Скобата е изработена от неръждаема стомана и благодарение на формата си тя осигурява надеждно захващане на различните видове керемиди.

Стъпка 10:

Монтаж на вентилационните керемиди

Вентилационна керемида
Вентилационна керемида

Това са керемиди, които в долния си край имат фабрично изработен вентилационен отвор, през който да излиза топлият въздух от стрехата. Монтират се в горния край на ската, обикновено в предпоследния ред и по точно изчислена схема.

Стъпка 11:

Рязане на керемиди

Рязани керемиди зад комина
Рязани керемиди зад комина

Понякога то се налага на долната страна на комина. Рязаните керемиди се фиксират с винтове към носещата летва, тъй като обикновено крачетата, с които стъпват на носещата летва са отрязани.

Стъпка 12:

Оформяне на обшивката около комина

Обшивка за комин
Обшивка за комин

Обшивката е от алуминий и е плисирана по дължина, за да се осигури висока степен на разтегливост, т.е. плътно обхващане на цялата вълна на керемидите. След оформянето ѝ върху нея се редят и керемидите. Така водата се стича по ската към улука без да има възможност да проникне до дървената скара. Завършваща алуминиева лайсна защитава зоната, където свършва обшивката на комина.

Стъпка 13:

Сух монтаж на капаците по билата на покрива

Алуминиева вентилационна лента
Алуминиева вентилационна лента

Върху билната летва се монтира перфорираната алуминиева вентилационна лента за било.

Тя пази пространството под капаците от снегонавяване или навлизане на вода, а през многобройните ѝ отвори въздухът може да излиза безпроблемно.

При сухия монтаж всички керамични капаци Tondach се фиксират към билната летва със скоби за капаци. Скобите също са алуминиеви, за да се избегне ръждясването им и обикновено са оцветени с цвета на капаците.

За завършването при върха, където се срещат билото и маиите, се монтира тройник или четворник, който придава хармоничен вид на покрива и предпазва от проникване на вода. Той се фиксира с гвоздей със специално уплътнително капаче за възпрепятстване на проникването на вода през отвора. Началните капаци също се фиксират с такъв гвоздей, тъй като са изложени на най-голямо въздействие на ветрове.

Стъпка 14:

Снегозадържащи елементи за сигурен покрив и през зимата

Снегозадържаща скоба
Снегозадържаща скоба

Снегозадържащите скоби или снегозадържащите керемиди допринасят за равномерното разпределение на снега през зимата върху цялата покривна конструкция. Повече за функциите им може да прочетете тук.

Керамичният покрив се характеризира с най-голяма дълготрайност, топлинна акумулация, набор от форми и цветове, които се съчетават хармонично с други материали. За да работи обаче оптимално, трябва да бъде изграден със системен подход. Само така може да разчитате на допълнителната 33 годишна гаранция на Тондах.

Вижте демонстрацията във видеото:

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате въпроси за нас и продуктите ни?

Свържете се с нас и ще Ви помогнем!

Имате ли нужда от още помощ?

Искате персонална оферта?

Свържете се с нашите търговски представители!

Търсене на дистрибутор

Намерете най-близкия до вас дистрибутор

Абониране за бюлетин

Не пропускайте последните новини от нас

Още информация за керамични покриви Tondach

Социални мрежи

Точки на продажба